Súlyemelés várandósan – egészséges vagy felelőtlen?

Amikor egy nő a kilencedik hónapban van, általában üldögél, vagy fekszik és reménykedik, hogy nem kell már sokat várni kisbabája érkezésére. Nem így van ezzel Lea-Anne Ellison. A 35 éves los angelesi bodybuilder hölgy fotói hatalmas vitát gerjesztettek az interneten, Lea-Anne ugyanis hatalmas pocakjára ügyet sem vetve, súlyokat emel a fényképeken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 23. Gyarmati Orsolya

Amikor egy nő a kilencedik hónapban van, általában üldögél, vagy fekszik és reménykedik, hogy nem kell már sokat várni kisbabája érkezésére. Nem így van ezzel Lea-Anne Ellison. A 35 éves los angelesi bodybuilder hölgy fotói hatalmas vitát gerjesztettek az interneten, Lea-Anne ugyanis hatalmas pocakjára ügyet sem vetve, súlyokat emel a fényképeken.


Ellison képei szeptember 15-én kerültek fel a Facebookra, s azóta több tízezer komment érkezett a fotókhoz, amelyekben egymástól igencsak eltérő véleményekkel találkozhatunk. Míg egyesek támogatták és biztatták Lea-Anne-t (köztük magukat orvosnak mondók is), a nagy többséget szó szerint sokkolta a hölgy tevékenysége.

Rosszul vagyok tőle”, írta pl. Amanda Cinq-Mars. “Remélem, a várandós nők nem követik Ellison példáját. Noha nagyon fontos számomra a sport és a jó kondíció, ezt egyáltalán nem tudom elfogadni. Az orvosok mindig hangsúlyozzák, hogy ne emeljünk várandósan nehezet, mert az vetéléshez, koraszüléshez vezethet. Az ilyen felvételek posztolása azt üzeni az embereknek, hogy súlyt emelni várandósan teljesen normális dolog, pedig egyáltalán nem az!”

Josh Giannapolous úgy véli, Ellison “nagyon önző, mivel kisbabája életét veszélyezteti saját céljai okán, s erre igazán nem kellene büszkének lennie. Úgy tűnik, a hölgy nincs tudatában annak, milyen veszélyes, amit csinál.”

Voltak, akik Ellison védelmére keltek. Katy McNiff Nicholas például azt írta: “Hajrá, kislány! Jól nézel ki! Sokkal joban, mint azok az elhízott terhes nők, akik cukorbetegek és magas a vérnyomásuk, és már pár lépcső után lihegnek!”

Maga Ellison így reagált a különböző kommentekre: “Szeretném minden engem támogató hozzászólónak megköszönni a kedvességét. A gyűlölködő pedig gyűlölködnek, nincs ezzel semmi baj. Szerencsére az én életem nem az övék!”

Janet Fyle, a a Királyi Bábakollégium munkatársa így nyilatkozott a Daily Mailnek: “Ellison várandóssága nagyon előrehaladott, így igazából nagy gond nem lehet abból, hogy súlyt emel, és ha régóta gyakorolja ezt a sportágat, nem hiszem, hogy koraszüléstől kell tartania. Természetesen nem arról van szó, hogy azt tanácsolnánk a várandós nőknek, hogy kezdjenek el súlyt emelni, ha soha korábban nem tettek ilyet. Ha azonban valaki hozzá van szokva ehhez a fajta testmozgáshoz, abból semmi baj nem lehet.”

Ellison nem az első nő, aki várandósan ilyen komoly sportot űz: négy éve egy fitness-őrült hölgy, Sarah-Jane Cousins képei is megjelentek az újságok címlapján, mivel Cousins 15 kg-os súlyzókat emelgetett 11 nappal kisbabája várható születése előtt.

Egy másik anyuka, akit sokat kritizáltak hasonló viselkedése miatt, az Nell McAndrew modell volt, aki 20 hetes terhesen lefutotta a maratont. McAndrew egy korábbi cikkben így nyilatkozott: “Amikor elmondom az embereknek, hogy várandósan is naponta edzek, úgy néznek rám, mint ha azt mondanám nekik, hogy dohányzom, vagy rendeszeresen alkoholt fogyasztok. Amit azonban teszek, az a gyermekemnek és nekem egyaránt jó.

Nell véleményét több kutatás is alátámasztja, amelyek azt állapították meg, hogy azok a nők, akik rendszeresen sportolnak a várandósságuk alatt (és az nem több, mint napi 30 perc naponta), és nem esnek túlzásokba, csak előnyére válhat anyának, babának egyaránt. A szakértők minden esetben felhívják rá a figyelmet, hogy nem helyes azt gondolni, hogy a sportolás növeli a vetélés, vagy bármilyen egészségügyi veszély kockázatát. Sőt, hangsúlyozzák, milyen sok előnye van akár fizikailag, akár lelkileg a várandósság alatti sportolásnak, hiszen az csökkenti a fáradékonyság, a visszérképződés és a túlzott súlygyarapodás esélyét, de sokkal alacsonyabb ezeknél a nőknél az álmatlanság, a stressz, a szorongás és a depresszió megjelenésének aránya is.

via