“Aki kutatja családfáját, megerősíti családi kötelékeit”

A családtörténet-kutatás ráirányítja a figyelmet a család erejére fontosságára és a nemzeti összetartozásra - hangsúlyozta Rétvári Bence a Hetedíziglen kapcsán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
hetedíziglen
2019. szeptember 24. MTI

A családtörténet-kutatás ráirányítja a figyelmet a család erejére, fontosságára és a nemzeti összetartozásra – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán, amelynek műsorában a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Hetedíziglen elnevezésű családtörténet-kutatási programjáról beszélt.

Aki kutatja a családfáját, megerősíti saját, most létező családi kötelékeit, közben új vagy rég nem látott rokonokra lelhet. “Úgy gondoljuk, hogy egy erős nemzet csak erős családokra építhet” – hangoztatta a politikus annak kapcsán, hogy az állam 30 millió forinttal támogatja projektet.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a levéltárakban az elmúlt években számtalan fejlesztést történt, a digitalizációnak köszönhetően kiszélesedtek a kutatási lehetőségek. A családtörténet-kutatás népszerűségéről szólva példaként említette, hogy az ezzel foglalkozó egyesület tagsága évente ötszáz fővel nő.

Rétvári Bence felhívta figyelmet arra, hogy Hetedíziglen Facebook-oldalán részletes információk találhatóak a programról.

Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese arra biztatta az érdeklődőket, hogy saját maguk találják meg családi gyökereiket. A kezdeményezés ehhez nyújt segítséget bármelyik országos vagy megyei levéltárban. Hozzátette, hogy az általános iskolásoknak is készült segédlet a kutatások elkezdéséhez.

Szabó Dorottya, az MNL főlevéltárosa korábban elmondta, hogy az új genealógiai program a családtörténet-kutatásra fókuszál, amely sokkal szélesebb spektrumot biztosít, mint a családfakutatás, segítségével számos életmód és helytörténeti vonatkozású adat is felderíthető. A családtörténet-kutatás során kiderül többek között az, hogy milyen foglalkozásokat űztek, milyen településeken éltek, voltak-e birtokai vagy honnan telepítették be a felmenőket.