Nem csodaszer, de megoldást jelenthet – új könyv a NaPro Technológiáról

Sokak legnagyobb félelme fiatal házasként a gyermektelenség, látva a példákat maguk körül: annyira nem is magától értetődő, hogy gyermekeik születnek majd.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Babavárás előtt
2017. november 27. Paulik András

Családháló: Sajnos egyre több párt érint a meddőség. Sokan közülük mindent megtennének azért, hogy ennek ellenére gyermekük születhessen, azonban az orvosok által kínált mesterséges módszerek nem egyeztethetők össze sokak erkölcsi és/vagy vallási meggyőződésével. A NaPro Technológia (amiről már mi is többször írtunk) miért jelenthet számukra is megnyugtató megoldást?

Schaffler Orsolya: Fontos szemléletbeli különbség, hogy a NaPro Technológia egy olyan helyreállító orvoslás alapján működő módszer (mint amilyen pl. a Neo vagy a FEMM Health is) mely a meddőséget nem diagnózisnak tekinti, hanem tünetként kezeli, ezért legfőbb célja, hogy megkeresse a gyermektelenséget kiváltó okokat és azokat igyekszik megszüntetni. Ezáltal lehetővé teszi, hogy a gyermeknemzésre természetesen, a nő és a férfi együttléte során, a hálószobában kerüljön sor. A NaPro-ban jártas orvosok a hagyományos nőgyógyászatban is ismert módszereket alkalmazzák, gyógyszereket írnak föl, hormont mérnek, ultrahangot, laparoszkópot használnak, stb., de van még egy értékes és hasznos diagnosztikai eszközük, ez pedig egy szigorú szabályok szerint vezetett ciklusnapló, amit a párok készítenek, és ezáltal nagyon pontosan, az adott nő ciklusának eseményeihez igazodva történnek a vizsgálatok, kezelések. A megfigyelések végzését, a ciklusnapló vezetését képzett Creighton Módszer oktatókkal lehet elsajátítani – jelenleg Magyarországról hatan végeztük el ezt az oktatói képzést.

Családháló: Egy magyarországi pár milyen lehetőségekkel vághat bele a módszer alkalmazásába? Mennyire adottak ma hazánkban a feltételek és mik is ezek pontosan?

S.O.: Magyarországon jelenleg 6 képzett Creighton oktató van és három magyar orvos végezte vagy épp végzi az amerikai VI. Pál Intézet által szervezett képzést. Van egy közös honlapunk a www.csaladtervezo.hu, itt mindnyájunk elérhetőségei megtalálhatók. Ha valaki NaPro-zni szeretne, fölkeresheti valamelyik orvosunkat, és elmehet hozzá első kivizsgálásra, de többnyire az orvos javasolni szokta első körben a Creighton Módszer elsajátítását, hogy a nő ciklusát jobban megismerhesse, így az is járható út, hogy valaki először közvetlenül valamelyik oktatót keresi föl, és ha már van két-három megfigyelt ciklusa, akkor megy csak el az orvoshoz és kezdi meg a kivizsgálásokat.
Azt szoktuk mondani, hogy kb. 6 hónap alatt az orvos meg tudja mondani, hogy pontosan mi okozza a gyermektelenséget. Ebbe a 6 hónapba beleszámít a kb. 2-3 ciklusnyi Creighton ciklusnapló tanulási időszaka is.
A következő 6 hónapban már a gyógyításra koncentrálnak, de nyilvánvaló, hogy ennek az időszaknak a pontos meghatározása nehéz, hiszen függ a gyermektelenséget kiváltó októl. Az okok között lehet szervi, hormonális, de lehet akár a férfi oldalon a gyermektelenséget kiváltó ok. A NaPro a férfi oldallal is foglalkozik, igyekszik a férfiaknál is visszaállítani az optimális termékenységet, ha épp ott van a probléma gyökere.
A harmadik időszaknak a jó ciklusok számításának időszakát nevezzük, amikor már visszaállításra került az egészséges ciklus, és ilyenkor azt mondjuk, hogy 12 „jó ciklus” során 98 százalék valószínűséggel bekövetkezik a várandósság.

Schaffler Orsolya

Családháló: Mennyire biztos ez a módszer? Kiknek segíthet?

S.O.: Könnyebb azt megfogalmazni, hogy kiknek nem tud segíteni a NaPro Technológia, hisz nyilván nem állítom azt, hogy ez egy olyan csodamódszer, ami mindenkinek megoldást jelenthet. A NaPro nem tud segíteni, ha valakinél már beállt a menopauza, ha férfi oldalon 0 a hímivarsejtszám és ha szervi hiányosságok vannak (pl. petevezetékek, petefészek hiánya). Minden egyéb esetben érdemes a NaProTechnológiát alkalmazni.

Családháló: Hogyan jött az elhatározás, hogy egy ilyen témájú könyvet kellene kiadni? Hogyan találtatok egymásra a kiadóval?

S.O.: Ennek a könyvnek a gondolata már régebben megfogalmazódott bennem, mert amikor többet akartam megtudni a NaPro-ról, akkor nagyon kevés információt találtam róla magyarul. És szerettem volna, ha nem csak külföldi honlapokon lehetne információhoz jutni ezzel a módszerrel kapcsolatban. Úgy gondoltam, hogy a legjobban úgy tudnám bemutatni a módszert, ha elbeszélgetek már NaPro-t alkalmazó orvosokkal, Creighton Módszert tanító oktatóval és összegyűjtöttem néhány NaProTechnológiának köszönhetően szülővé vált pár történetét is.
A kiadóval pedig régebb óta kapcsolatban voltam, többször beszélgettünk, írtunk a NaPro Technológiáról vagy az ezzel kapcsolatos eseményekről, rendezvényekről, és ősszel jeleztem nekik, hogy van egy pár interjú, melyek a témával kapcsolatosak, szívesen megmutatom nekik. A kiadó pedig jó ötletnek tartotta megjelentetni ezeket.

Családháló: Kiknek ajánlod a könyvet? Mit tudnak meg belőle az olvasók?

S.O.: Mindenkinek ajánlom, aki ismer gyermektelenséggel küzdő házaspárt vagy maga is érintett. Ez egy orvosilag megbízható, működő módszer és még csak erkölcsi aggályokat sem vet fel.

Amikor az orvosokkal beszélgettem, azokra is gondoltam, akik nem értik, hogy mi a baj orvosilag vagy erkölcsileg a mesterséges módszerekkel, és abban bízom, hogy ezek az interjúk az ő kérdéseikre is választ adnak.


A könyv az Új Ember és a Magyar Kurír gondozásában jelenik meg. A bemutató november 30-án lesz:

Az esemény Facebook oldalán itt tudtok visszajelezni!