10 különleges tény a brit uralkodóház tagjainak születéseiről

A kis George-ról, a brit királyi család legifjabb tagjáról az első pillanattól kezdve tudtunk szinte mindent: a nemét, aztán a nevét és hogy hogyan fogják felnevelni a szülei. Van azonban néhány tény a brit királyi család tagjainak születésével kapcsolatban, amelyek talán kevésbé ismertek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 02. Gyarmati Orsolya

A kis George-ról, a brit királyi család legifjabb tagjáról az első pillanattól kezdve tudtunk szinte mindent: a nemét, aztán a nevét és hogy hogyan fogják felnevelni a szülei. Van azonban néhány tény a brit királyi család tagjainak születésével kapcsolatban, amelyek talán kevésbé ismertek.


1. Régebben a mindenkori belügyminiszter jelen lehetett a királyi család tagjainak születésénél. Így volt ez 1926-ban, Erzsébet, majd 1936-ban Alexandra hercegnő, Erzsébet unokatestvére születésénél is. Károly herceg 1948-os világra jötténél azonban már nem állt ott a belügyminiszter.

2. A Canterbury érsek sem álldogál már a királyi újszülöttek ágya mellett, noha régen ez is szokás volt a briteknél. Kivételt csupán az 1941-es év jelentett, amikor az érsek lekéste Viktória királynő első fiának Albert Edwardnak a születését.

3. 1688-ban egész pontosan 42 jelentős személynek volt a feladata hitelesíteni II. Jakab fiának, Jakab Edwárdnak születését. Egy korabeli professzor szerint ez volt az első médiacirkusz a királyi családban történő születések történelme során, az emberek ugyanis kételkedtek benne, hogy a király felesége, Modenai Mária valóban várandós volt. A botrány megkérdőjelezte a gyermek legitimitását, és végül soha nem is lett belőle király.

4. Margaret hercegnő 1930-as születése is okozott némi nehézséget JR Clynes belügyminiszternek, aki két egész hetet töltött azzal, hogy a skóciai Glamis kastélyához közel várakozzon a kislány világra jöttére. Végül a második hét vége felé már épp aludni készült, amikor tájékoztatták, hogy végre megindult a szülés, s a miniszternek igencsak sietnie kellett, hogy időben érkezzen a kastélyba.

5. Ami a kis George-ot illeti, nem feltétlenül lenne szüksége vezetéknévre, mivel az Őfelsége György herceg név által is tökéletesen azonosíthatóvá válna. Ennek ellenére Katalin és Vilmos szeretnének kisfiuknak vezetéknevet is választani, amit meg is tehetnek: választhatják a Mointbatten-Windsor, a Wales, vagy a Cambridge nevet. Vilmos egyébként katonai szerepkörben a Wales vezetéknevet használja, amelyet apjától örökölt.

6. Szokás, hogy a királyi család tagjainak születéséről és haláláról a Buckingham palota rácsán elhelyezett táblán (is) tájékoztatják az embereket. A kis George születésénél egy festőállvány-szerű eszköz szolgált erre a célra. A herceg világra jöttéről először a királyi család idősebb tagjait tájékoztatták, s ezután sietett át a kórházból egy megbízott személy a palotába szigorú rendőri kíséret mellett egy, a kórház vezetősége által aláírt és lepecsételt dokumentummal, amelyen már ott állt, hogy Katalin egészséges fiút szült. Miután a dokumentumot elhelyezték az állványon, kiposztolták a Twitterre és a Facebookra, majd tákékoztatták a médiát is.

7. Vilmos herceg a modern szokást követve kivette az újdonsült apáknak államilag járó két hetes szabadságot, amelyet a brit állampolgárok 2003 óta vehetnek igénybe. A két hét letelte után Vilmos visszatér a pilótáskodáshoz.

8. A királyi család tagjainak születését általában 41, a királyi lovas lövészek által leadott puskalövéssel ünneplik Angliában.

9. A kis George, azaz György herceg kórházban született, ami nem megszokott még Angliában, hiszen Vilmos és Harry születése előtt minden egyes királyi baba valamelyik palotában, vagy kastélyban látta meg a napvilágot.

10. A kisherceg keresztelőruhája annak a darabnak a másolata, amelyet 1841-ben használtak először. Vilmost annak idején a canterbury érsek keresztelte a Buckingham palota zeneszobájában. Az eredeti keresztelőruhát Viktória királynő legidősebb lányának csináltatták. A rendkívül finom szaténból és a híres Honiton-csipkéből készült ruhát generációk óta használják a királyi keresztelőkön. A másolat azért készült, hogy megóvják az eredetit a túlzott elhasználódástól, írja a BBC.