10 romantikus karácsonyi szokás a világból

Az újévi csók hagyományáról már mindnyájan hallottunk, vagy láttuk a romantikus filmekben. Eme szokás eredetét homály fedi, mindenesetre ma már világszerte elterjedt. Éppen ezért utánajártunk milyen romantikus szokások vannak még a világban, amiről nem tudunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. december 15. Csontos Dóra

Az újévi csók hagyományáról már mindnyájan hallottunk, vagy láttuk a romantikus filmekben. Eme szokás eredetét homály fedi, mindenesetre ma már világszerte elterjedt. Éppen ezért utánajártunk milyen romantikus szokások vannak még a világban, amiről nem tudunk.


Ausztirában az a szokás Szent Barbara napján (december 4-én), hogy egy cseresznyefaágat vízzel teli vázába tesznek. Ha kivirágzik karácsony estéje előtt sz jó szerencsét és házasságot hoz az új esztendőben.

Portugáliában egy nagyon kedves szokás él karácsony ünnepén, ami segít emlékezni szeretteinkre. A Cosodán, azaz a hagyományos karácsony reggelin plusz egy főre terítenek az asztalnál, hogy az eltávozottak is csatlakozhassanak a családhoz.

Svédországban az szokás, hogy aki megtalálja a rizspudingjába rejtett mandulaszemet, az fog megházasodni legközelebb.

Az Egyesült Királyságban a fagyöngy alatti csók vált hagyománnyá. Ezen szokás kialakulását a 18. századra datálják, és azóta is töretlen népszerűségnek örvend a világban.

Venezuelában a családok és a barátok azzal töltik a karácsonyt megelőző hét reggeleit, hogy tömegesen együtt görkorcsolyáznak a hajnali misére és vissza. Ebben olyan sokan vesznek részt, hogy emiatt még az utakat is lezárják a rendőrök.

Haitin az a gyerekek szokása, hogy a csizmájukat szalmával töltik meg este, majd így rakják a fa alá. Reggel pedig izgatottan kikelve az ágyból nézik meg újra, hogy a Mikulás ajándékra cserélte-e a szalmát.

Mexikóban az egész család összegyűlik december 23-án Oaxaca városában, és retekből készítenek betlehemi figurákat. Azokét, akiké nagyon jól sikerült ki is állítják az ünnepek idejére.

A Fülöp szigeteken az a szokás, hogy az éjféli mise után azok, akik szeretik egymást összejönnek, hogy közösen ünnepeljenek, ezt hívják ők: Noche Buenának. Az asztalon sokféle fogás megtalálható ilyenkor, de a legínyencebb fogás a kesi de bola, azaz a viasszal bevont gömbölyű sajttömb.

Görögországban, pontosabban Thesszáliában az a hagyomány, hogy a fiúk cédruságat, míg a lányok cseresznyefaágat tartanak a tűz fölé. Az az ág, amelyik először elég, jó szerencsét és házasságot jelez a közeljövőben.

Az Amerika Egyesült Államokban a mai napig szokás uborkával díszíteni a fenyőt, aminek a hagyománya a polgárháború idejéből származik. John C. Lower katona az éhhaláltól félve karácsony estéjén egy szál uborkáért könyörgött fogvatartójának, hogy életben maradhasson. Szabadulása utána meg volt róla győződve, hogy ez mentette meg az életét, így született meg ez a tradíció.

(via)