10 szuper őszi program október első hétvégéjére

Az őszi napok meghozták a jobbnál-jobb borokat, így lesz bor minden mennyiségben az időseknek, gyermekprogramok sokasága a kicsiknek. Fesztiválok tömkelege a városban, színes programok országszerte. Kell ennél több?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 01. Csontos Dóra

Az őszi napok meghozták a jobbnál-jobb borokat, így lesz bor minden mennyiségben az időseknek, gyermekprogramok sokasága a kicsiknek. Fesztiválok tömkelege a városban, színes programok országszerte. Kell ennél több?


Vörösbor Fesztivál

Idén a legszebb vörösborok mellett nagyszabású szüreti felvonulás, sztárfellépők, koncertek, gyerekprogramok várják a hagyományosan október első hétvégéjén, szüreti időszakban megrendezett Vörösbor Fesztivál látogatóit Villányban. A rendezvény a borvidék egyik legnépszerűbb programja, egyben legnagyobb boros rendezvénye, kiemelkedő számú borászkiállítóval, az utazást segítő tömegközlekedéssel.

A fesztiválon fellép többek között a Kiscsillag, a Csík Zenekar, a Mrs. Columbo, a Rendhagyó Prímástalálkozó, a Boban Markovics Orkestar, a Második Műszak és lesz Dumaszínház is. Éjszakánként a hagyományosabb zenét szeretőket utcabál, a modernebb bulizenét kedvelőket DJ-k várják majd a rendezvényen.

A rendezvény központi helyszínén felállított borudvarban 27 borászat várja a borbarátokat. Mindehhez borkísérőt a sajtutca szolgáltat, ahol különleges házi készítésű sajtokat kóstolhatnak a vendégek. Az erősebb italok kedvelőit a helyi pálinkaházak termékei is várják.

Kiállítás a Vajdahunyad várában

Október 2-3-án a Vajdahunyad várában megrendezésre kerülő rendezvényen 110 település mutatja majd be a közfoglalkoztatásban előállított portékáit, terményeit. A rendezvényen lehetőség nyílik a bemutatott termékek kóstolására, azok megvásárlására is. A látogatók szavazatai alapján az is kiderül, hogy Hoffmann Imre helyettes államtitkár melyik település képviselőinek adhatja át a „Legszebb stand” díját. A kiállítást mindkét nap kulturális programok kísérik: táncegyüttesek, zenés, illetve népmesei előadások, színházi bemutatók szórakoztatják majd az érdeklődőket.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum különtermében szakmai előadások meghallgatására nyílik lehetőség, ezzel párhuzamosan az első emeleti aulában pedig kerekasztal-beszélgetéseken vehetnek részt az érdeklődők. Az előadásokon keresztül betekinthetnek a látogatók a Digitalizációs Program eddigi sikereibe, „Az utcáról a munka világába” című, hajléktalanok foglalkoztatására irányuló mintaprogram tapasztalataiba, megismerhetik az energianövény- és gyógynövénytermesztés, valamint a parlagfűirtás közfoglalkoztatásban betöltött szerepét, lehetőségeit, illetve több példaértékű közfoglalkoztatási programot is.

Tanulj meg lőni a tartalékosok napján

A szentendrei altiszti akadémián délelőtt 10 órakor a Matasz elnöke, Szalay-Bobrovniczky Kristóf nyitja meg a rendezvényt. Ezután a sportközpontban katonai közelharc- és kézitusa-bemutatók lesznek. A délután két óráig tartó rendezvényen fellépnek katonai hagyományőrzők és lesz ejtőernyős bemutató és airsoft-lövészet is. A délutáni ünnepségen megkoszorúzzák Kossuth Lajos szobrát, majd a legeredményesebb munkát végző Matasz-tagoknak adnak át elismeréseket.

A kemény kissrácok biztos imádni fogják a fegyvereket közelre. Program itt érhető el.

Oktoberfest Budapesten

Idén az Oktoberfest második alkalommal kerül megrendezésre Budapesten. Az Oktoberfest Budapest a Felvonulási téren ezúttal 4500 m2-es fűtött sörsátorral, Paulaner Oktoberfest München sörsátorral, több színpaddal, hazánk legnagyobb retro együtteseivel, utcabáljával, hangulatidéző sramli zenéivel, óriás kalandparkkal és az Álomautó Múzeum nagyszabású autó show-jával készül a sörök szerelmeseinek október 1-4 között.

Hazánk kézműves sörfőzdéi és nemzetközi sörmanufaktúrái mellett megtalálható lesz a rendezvényen a ‘Budapest Utca’, fővárosunk kedvelt szórakozóhelyeivel, pubjaival, street food éttermeivel. A ’Világkonyhában’ nemzetközi ételek mellett a látogatók megkóstolhatják az egzotikus országok söreit, és sörből készült ételeit is. Továbbá a ’Kultúra Főutcáján’ ismét találkozhatnak hazánk népszerű színházaival, társulataival és kedvükre válogathatnak Budapest legnagyobb söröskorsó börzéjén!

Hangvadászat a Csodák Palotájában

Október 4-én a zene világnapja alkalmából a dallam, a ritmus és a hangok játsszák a főszerepet a Csodák Palotájában. Egész nap a zenéhez kapcsolódó játékos feladványokkal, foglalkozásokkal és hangtani kísérletekkel várnak titeket! Tegyétek láthatóvá a láthatatlant, készítsetek hangszert, zenéljetek a konyhában! Hegyezzétek a fületek, s kövessétek a különös zajokat az Öveges termi bemutatókon és induljatok hangvadászatra a kiállítótérben!

A programok nem felárasak, azaz Csodák Palotája belépőjeggyel látogathatók.

Forrás: csopa.hu

Állatszeretők hete a Fővárosi Állatkertben

A csütörtöktől keddig tartó Állatszeretet Fesztivált az október 4-i világnaphoz kapcsolódva rendezik meg az állatok védőszentjeként is számon tartott Assisi Szent Ferenc napján. A programhoz a kert mellett számos partnerintézmény is kapcsolódott, így a főbejáratnál például a legjelentősebb hazai állatvédő szervezetek mutatkoznak be, a pálmaház mellett, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál pedig a téli madárvédelem teendőit, illetve az év madarának számító búbos bankát ismerhetik meg az érdeklődők. Külön sátra lesz a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Országos Szövetségének, a Duna-Ipoly Nemzeti Park állomáshelyén pedig az is kiderül, hogy mitől világít a szentjánosbogár.

Az Ökocsiga játszóház jóvoltából kézműves foglalkozás is lesz, az állatkert egyik madarásza pedig teleszkópos madármegfigyelésre invitálja a nagyközönséget. Meg lehet ismerkedni az állatkertben zajló madármentő tevékenységgel is, a Varázshegyben pedig a Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) természetvédelmi kampányához kapcsolódva az Antarktisz élővilágával és a fennmaradását fenyegető veszélyeket mutatják be.

Pénteken, szombaton és vasárnap a Magyar Rovartani Társaság és a Magyar Természettudományi Múzeum közös bemutatón tárja fel a hatlábúak világának titkait, a barlangteremben pedig bonsaikiállítás várja az aprócska fák és a japán kertművészet kedvelőit.

Földi javak asztalunkra

Vasárnap megismerkedhettek a botanikus kert növényeivel, az ott élő madarakkal, közben pedig őszi finomságokat kóstolhattok a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben. A gyerekek tudnak majd korongozni a Kerámiaműhely standján, kirpóbálhatják majd magukat magkép ragasztás és kitűző készítésben. Lesz madarász séta, amit a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi csoportja szervez, a Nemzetközi Madármegfigyelő Napok keretében. A szabadtéri büfében: kemencés lángos, furmintos lepény, kürtős kalács, kávé különlegességek várják a látogatókat.

Eső esetén a program elmarad.

Móri bornapok

Mór nemzetközi hírű rendezvénye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok, amelyet hagyományosan október első hétvégéjén rendeznek. Idén a bornapi programok a népzene és a néptánc jegyében zajlik. Ennek alkalmából helyi, magyar és külföldi tánccsoportok fellépését is élvezhetjük. A kezdetben egynapos program mára négynaposra bővült és immár közel 100 különböző programot kínál a város lakosságának és vendégeinek.

A rendezvény alatt borutca látogatható a Kapucinus téren, ahol a borvidéki termelők faházakban kínálják jobbnál-jobb boraikat. Természetesen a jó borok mellett nem hiányoznak a lacikonyhák, az édesség, langalló- és kürtőskalácsárusok sem. Így az éhes turista finom pecsenyékkel, frissensültekkel, csemegékkel alapozhatja meg gyomrában a híres móri borok helyét, amit akár a pincesori nyitott pincékben is elfogyaszthat.

A Bornapokhoz bazár és kirakodóvásár is társul. A Lamberg-kastélyban található tárlatok a fesztivál ideje alatt ingyenesen látogathatóak, az udvaron pedig színvonalas népművészeti vásár kínálatából válogathatnak az érdeklődök. A móri Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány alkotói művészzászlóikkal díszítik fel a belvárost, udvarukon éremveréssel és művészeti kiállításokkal  várják a látogatókat.

Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál

Idén ötödik alkalommal rendezik meg október első hétvégéjén a Malom-tónál a pisztráng és bor fesztivált. Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére. A látogatók az evés-ivás mellett bámészkodhatnak a népművészeti-kézműves kirakodó vásáron, valamint megkóstolhatják a házi szörp és lekvárkülönlegességeket.

A rendezvény díjtalan.

Múzeumok őszi fesztiválja

Az idén jubiláló 10. „Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015”az előző években megújított, és nagy sikert aratott tematikák mellett a célközönség igényeihez és a megváltozott „kultúrafogyasztási” szokásokhoz igazodva kívánja a rendezvény iránti folyamatos érdeklődést fenntartani. A programsorozat egészen november 15-ig tartanak. A rendezvény célja, hogy mind a szakma, mind a nagyközönség közelebb kerüljön a múzeumokhoz, melyek az egész életen át tartó tanulás színhelyei, kutatási és tudásközpontok és a helyi közösségek aktív életterei.

Részletes program itt.