12 karácsonyi tény – és ami mögötte van

Legnagyobb keresztény és családi ünnepünkhöz népszokások, hiedelmek, rítusok és szokások tartoznak. Tudjuk, hogy a németek állítottak először karácsonyfát, de vajon mi mindenről nem tudunk még?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
12
2013. december 14. Szaurella

Legnagyobb keresztény és családi ünnepünkhöz népszokások, hiedelmek, rítusok és szokások tartoznak. Tudjuk, hogy a németek állítottak először karácsonyfát, de vajon mi mindenről nem tudunk még?


 

1. December 25-é a negyedik századtól lett Krisztus születésének ünnepe

Egészen Kr. u. 350-ig nem ünnepelték Jézus születését, de ekkor I. Gyula pápa kihirdette: a Születést december 25-én ünnepelje a keresztény világ, mikor a legsötétebb van és a legnagyobb a szükség a fényre. 

2. Az első karácsonyi lapot 1843-ban küldték ki Nagy-Britanniában

Sir Henry Cole és John Horsley tervező alkották meg az első karácsonyi üdvözlőlapot, melyen szegény és gazdag boldog egyetértésben ünnepelte a Megváltót. Azóta a világ minden táján hódít a megemlékezés e formája.

3. Az USA Posta már száz éve válaszol Mikulás leveleire

1912-től sok százezer kisgyermek kap névre szóló levelet a Mikulástól, az ottani Santa Claustól. Van olyan apróság, aki viszonzásul születésnapján köszönti a jóságos fehérszakállút, az Északi-sarkra címezve a levelet…

4. Az amerikai Fehér Ház először a nagy gazdasági világválság után állíttatott fát

A rossz emlékű 1929-es év nehézségeit igyekezett csillapítani az akkori First Lady. Azóta minden évben különlegesen szép fával emlékeznek Krosztus születésére a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró emberének rezidenciáján.

5. Rudolf, a kedves rénszarvas eredetije egy áruházi kifestőkönyvben szerepelt

A Magyarországon nemigen ismert jókedvű rénszarvas a Mikulás kísérője. Először 1939-ben tűnt fel alakja – rendhagyó módon – egy áruházi kifestőben. Azóta sok rajzfilmben vígan kocog a nagyszakállú szánkója előtt.

6. Bing Crosby „Fehér karácsony” című slágere a legtöbbször eladott dal

Szerzője, bizonyos Irving Berlin a legenda szerint egy phoenix-i szállodában komponálta az édes-bús melódiát 1940 háborús évében. Pontosat nem tudni, csak azt, hogy a világ legtöbbet hozó dala lett a White Christmas.

7. A karácsonyi bevásárlás egyes cégek éves árbevételének 40 százalékát teszi ki

Jól tudjuk, milyen nagy tumultus van Aranyvasárnap (Amerikában Aranyszombaton) a plázákban. Mindenki rohan ajándékért, hogy szeretteit megörvendeztesse. 2002 óta ez a roham inkább “Aranypénteken” zajlik a világ nagyvárosaiban.

8. A karácsonyi nyalóka eredetileg fehér és nem piros-fehér színű volt

Egy német templomi gyerekkórus karnagya találta ki valamikor a 19. században, hogy ezzel a pásztorbotra emlékeztető nyalánksággal örvendeztesse meg a megfáradt kórustagokat. Nálunk nemigen kapni.

9. Az angol „X-mas” vajon mit jelent?

A görög nyelvű Újszövetség Χριστός néven ismeri Jézust, így az  X-mas nem a Christmas torzult formája, hanem egy anagramm.

10. Szent Miklós Mikulássá lett

A jóságos mírai püspök alakja Hollandiában volt különösen népszerű „Sinteer Klaas” néven. Mai nagyszakállú-piros ruhás alakja a 19. századi reklámok nyomán lett általános.