20 kérdés, amitől falra mászol szülés után

A terhesség alatt már megedződsz, ha az akkor sorjázó kérdések és megjegyzések kereszttüzében is sikerül normális tartományban tudni a vérnyomásod. Aztán szülés után jön az újabb roham. Posztnatális okosságok a nagyérdeműtől.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. augusztus 26. Gyarmati Orsolya
A terhesség alatt már megedződsz, ha az akkor sorjázó kérdések és megjegyzések kereszttüzében is sikerül normális tartományban tudni a vérnyomásod. Aztán szülés után jön az újabb roham. Posztnatális okosságok a nagyérdeműtől.


Van elég tejed?

 
Gyere, ugorj ide mellém, miközben szoptatok, csekkold! Pont ez az a kérdés, amivel örökké stresszel a védőnő és a gyermekorvos is. A baba hízik, boldog, nyilván van. De ha nincs, akkor segít majd egy szakképzett szoptatási tanácsadó.

Mikor adsz már neki teát/almalevet/hurkát? XY már három hónaposan kapta ezeket!

Egy igény szerint szoptatott babának nem kell az anyatejen kívül semmit adni hat hónapos koráig, a hozzátáplálást is elég bőven utána elkezdeni, hogy megtanult biztonsággal ülni. Az emésztőrendszere is fejletlen, a legjobb számára az anyatej. És tudom, hogy úgy is felnőtt egy halom ember, de a tudomány jelenlegi állása szerint ez most a legideálisabb neki.

Veletek alszik? Soha többé nem fogod kirobbantani a hálótokból!

Tudtad, hogy ez az egyik legelavultabb nézet, amit még a régi vágású (szak)emberek hangoztatnak? A babának ránk van most szüksége, mert kilenc hónapig együtt lélegeztünk, a testközelség ad neki biztonságot. Alszunk eleget külön, és amíg ez mindenkinek megfelel – az apját is beleértve – így is marad.

Miért sír? Mi a baja? Ugye nem veszed fel már megint?
Kicsi, fejletlen az emésztő- és idegrendszere, anyahiánya van, fáj a hasa, túl sokan vagyunk körülötte és nem szeret idegenek kezében lenni… De igen, felveszem, megdajkálom, megszoptatom, mert szüksége van rám. Egy csecsemőt nem lehet elkényeztetni.

Tápszerezel? De ugye tudod, hogy ez a könnyebbik út?

Ugye tudod, hogy ez az a kérdés, amit nagyon rosszul tettél, hogy feltettél, mert nagyon fájó pontra tapintottál? Mindent megtettem, hogy legyen tejem, én sajnálom a legjobban, hogy így alakult. Ne bánts érte!

Elég nyúzottnak tűnsz, pihensz eleget?

Kétóránként szoptatok, közben a háztartást is vinni kell, van egy nagyobb gyerek is a láthatáron, természetesen minden reggel fitten, frissen pattanok ki az ágyból!