40 csecsemő holttestét találták meg egy kórházban

Negyven csecsemő holttestét találta meg a brazil államügyészség Rio de Janeiro egyik állami fenntartású kórházának hullaházában - írja az MTI a Globo televízióra hivatkozva.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Brazízlia
2014. április 16. bencze.aron

Negyven csecsemő holttestét találta meg a brazil államügyészség Rio de Janeiro egyik állami fenntartású kórházának hullaházában – írja az MTI a Globo televízióra hivatkozva.


Borzasztó a helyzet: halomba rakott, rosszul kiterített emberi maradványok. Rendkívül nehezemre esik beszélni arról, amit ott találtunk. Remélem, az ügyet úgy tudjuk lezárni, hogy minden gyermek számára meg tudjuk adni a méltó végtisztességet – mondta Ana Cristina Huth Macedo államügyész.

A csecsemők születésükkor vagy röviddel azután haltak meg az egyetemi klinikán, és szüleik otthagyták a holttestüket a kórházban. Néhány testet már négy éve a hűtőcellában felejtettek, tizenötöt még nem tudtak azonosítani. Személyazonosságuk megállapítására DNS-vizsgálatot. Rodolfo Acatuassú Nunes, a kórház igazgatója úgy vélte, a társadalom egészére kiterjedő problémáról van szó. “Az emberek nem szállítják el gyerekeik holttestét” – panaszkodott az igazgató, ugyanakkor elismerte az intézmény felelősségét is. A több millió lakosú Rio de Janeiro egyik elismert, veszélyeztetett terhességekre szakosodott kórházának vezetősége ígéretet tett arra, hogy a jövőben szigorítani fogja előírásait.

A botrány kirobbanásához az vezetett, hogy 2012 augusztusában röviddel születése után meghalt egy csecsemő, és a nyomornegyedben lakó, kábítószerfüggő anyja a gyermek halála után nyomtalanul eltűnt. Az orvosok értesítették az illetékes bíróságot, és amikor kiderült, hogy a holttestet nem temették el, a bírónő vizsgálatot kezdeményezett.