5 érdekes világnap, amiről érdemes megemlékeznünk

Szinte nincs olyan nap az évben, amelyiken ne emlékeznénk meg valamilyen furcsa vagy épp nagyon fontos eseményről. Éppen ezért a világnapok között nagy a káosz, de hivatalosan csak az ENSZ-nél bejegyzett világnapok számítanak elismertnek. Ti milyen világnapokat tartotok számon?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
boldogság
2016. szeptember 12. Csontos Dóra

Szinte nincs olyan nap az évben, amelyiken ne emlékeznénk meg valamilyen furcsa vagy épp nagyon fontos eseményről. Éppen ezért a világnapok között nagy a káosz, de hivatalosan csak az ENSZ-nél bejegyzett világnapok számítanak elismertnek. Ti milyen világnapokat tartotok számon?


Az ENSZ szerint hivatalosan több mint száz világnap nap van az évben, de ennél sokkal többet ünnepelnek meg világszerte. Összegyűjtöttünk néhány furcsa világnapot, amit hazánkban is sokan ismernek és ünnepelnek.

Magyarországon a legismertebb a Nemzetközi Párnacsata nap, amit 2006 óta minden évben megtartanak március 22-én. Több város – köztük Budapest, Pécs, Szombathely, Győr, Székesfehérvár – terei biztosítanak évről évre helyszínt ennek a különleges eseménynek. A csatának már külön etikettje is van, ami magába foglalja, hogy csak puha párnával üthetjük a másikat, de őt is csak akkor, ha van nála párna. A párnacsatának nincs meghatározott „játékideje”, addig szórakozhatnak a jelenlévők ameddig kedvük van.  

Miért jó? Szerintünk jó, hogy ezt a vicces világnapot mi is megtartjuk, mert így mindenkinek esélye van arra, hogy kiengedje a fáradt gőzt. Ráadásul emlékszünk még azokra az időkre, amikor a testvérünkkel csatáztunk volna az ágyon ugrálva, de a szüleink ezt nem engedték meg. Itt most nincs tiltás, nincs kímélet. Másrészt jó látni, hogy a fiatalok nem telefonjaikat bámulják és kockulnak, hanem kint a szabadban szórakoznak. 

Fotó: sajto-foto.hu

Talán nem annyira elterjedt, de szerintünk nagyon fontos az ölelés világnapja. Hazánkban október 15-én tartják, amit már nem csak szűk családi körben ünnepelnek, de ismerősökre, sőt, idegenekre is kiterjesztették az emberek. Az ölelés egy terápia, amivel kifejezhetjük az érzelmeinket. Jól esik, ha szomorúak vagyunk, de akkor is, amikor boldogok. Kutatások bebizonyították, hogy egy 20 másodpercig tartó ölelés nagymértékben növeli az oxytocint a szervezetünkben.

Miért jó? Beszéljen helyettünk Aranyosi Ervin: Baráti ölelés című verse.

Mit szólnál egy öleléshez,

jól esne az te neked?

Bele lenne csomagolva

barátság és szeretet.

Az ölelés azért csodás:

szívünk, lelkünk benne van.

Nem is értem, miért félnek

kipróbálni annyian?

 

 

 

A WC-világnapja: Ezt azért november 19-én tartják, mert ekkor jött létre a WC-Világszervezet (WTO), és azért fontos ez a nap, mert szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy közel hárommilliárd ember nem tud normálisan illemhelyre menni. Sok országban ezen a napon egyperces néma guggolással emlékeznek meg azokról, akiknek nem adatott meg, hogy kulturált körülmények között végezhesse el a dolgát.

Miért fontos? Nem tartjuk badarságnak azokat az emléknapokat, amik felhívják a figyelmet arra, hogy értékelnünk kell azt, ami megadatott nekünk. Sokan sajnos természetesnek veszik azt, amijük van, és elfelejtik, hogy másoknak még az is luxus, ami nekünk a létminimumhoz elengedhetetlen.

Az ENSZ Közgyűlése 2012 júniusában nyilvánította a boldogság nemzetközi napjává március 20-át. Egy kutatás szerint Magyarországon az emberek 35 százaléka csalódott vagy nagyon boldogtalan. A megkérdezettek többsége elégedetlen a munkájával, a családjában és úgy általában az egész életével. Ez egyáltalán nem meglepő, de annál inkább sajnálatos.

Miért jó ez a világnap? Ugyan a boldogság nem csak egy napra korlátozódik, de nagyon jó lenne, ha megtanulnánk értékelni azt, amink van, és azokat az embereket, akik körülvesznek. Ha pedig nem vagyunk elégedettek az életünkkel akkor ideje átgondolni, hogy mi az, amivel jobbá tudjuk varázsolni a hétköznapjainkat. Nem másért, önmagunkért.

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre, konszenzussal nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává – közölte a Külügyminisztérium az MTI-vel.

Miért jó? Egyértelműen azért, mert segíteni jó. Adni másnak, aki rászorul és segíteni annak, akinek szüksége van rá, egyszerűen felbecsülhetetlen érzés.