7 ötlet, hogy megmentsd a szerelmet

Mire a pároddal eljutottatok oda, hogy gyereket vállaltok, valószínűleg jól ismertétek már egymást. Derült égből villámcsapásként jöhet, hogy kisbabátok születése után könnyen kerülhettek konfliktusos helyzetekbe.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 09. szabo.daniel

Mire a pároddal eljutottatok oda, hogy gyereket vállaltok, valószínűleg jól ismertétek már egymást. Derült égből villámcsapásként jöhet, hogy kisbabátok születése után könnyen kerülhettek konfliktusos helyzetekbe.


A hirtelen rátok zúduló felelősség, a kezdeti időszak káosza és kialvatlansága eleve nagy feszültségforrás, ráadásul a gyerekneveléshez kapcsolódó minták, elképzelések olyan mélyen és zsigerileg lehetnek beléd kódolva, hogy csak a párod ellenkezését látva döbbensz rá: akár másképp is lehetne, mint ahogy azt te eddig elképzelted.

Tapasztalatok szerint a legtöbb vita a sírni hagyás/nem hagyás, az altatás és az etetés körül alakul ki. Ha azt gondolod, hogy ezek pusztán technikai kérdések, és kizárt dolog, hogy ilyesmik komoly vitákhoz vezessenek, képzeld el, mi történne, ha te ragaszkodnál ahhoz, hogy a pici melletted aludjon, míg a párod leszögezné: gyereknek nincs helye a szülői hálóban.

Statisztikák szerint sajnos a válások egy részét éppen a baba érkezése váltja ki. Remélhetőleg te öntudatosan legyintesz: “Ez minket nem érint, ugyan! Viták persze mindenhol vannak, de ez még korántsem kell, hogy válást jelentsen!” És ebben persze igazad is van. Nem árt azonban tudatosan odafigyelnetek egymásra ilyenkor is, hogy egyformán jól működjetek szülőként és párként is.

1. Készülődjetek, vitatkozzatok és egyezkedjetek!
Már a terhesség alatt igyekezettek megbeszélni a legfontosabb témákat. Olvassatok gyereknevelésről szóló könyveket, magazinokat, internetes oldalakat, és beszéljétek meg, mivel értetek egyet, mivel nem, és miért. Ha pedig látszólag nagyon ellentétes álláspontot képviseltek, törekedjetek közös megoldásra, amit akár le is írhattok. Nem árt, ha már most tudatosítjátok: az elkövetkező években sok mindenben nem fogtok egyetérteni, de ez természetes, és határozzátok el: egymás kritizálása helyett a közös megoldásokat fogjátok keresni. A baba születése után, illetve a gyerekek növekedésével általában a közös álláspontok is folyamatosan módosulnak, mégis jó alapot teremthetnek a nekiinduláshoz.