8 tipp, amellyel gyermekedet ráveheted a rendrakásra

Hogyan vedd rá gyermekedet, hogy összepakolja a holmiját, rendet tegyen a szobájában? Mitől válik a takarítás természetes feladattá a számára? Tippjeink segíthetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 30. Gyarmati Orsolya

Hogyan vedd rá gyermekedet, hogy összepakolja a holmiját, rendet tegyen a szobájában? Mitől válik a takarítás természetes feladattá a számára? Tippjeink segíthetnek.


A kicsik előszeretettel utánoznak, követik, amit tőled látnak. Segíteni akarnak a főzésben, a takarításban, és rendkívül büszkék a teljesítményükre. Ugyanakkor, ha nem engeded, hogy segítsen, mert hátráltat, lassít a feladatok elvégzésében, kialakulhat benne, hogy nincs szükséged a segítségére. Ha elpakolod utána a játékait, rendben tartod a szobáját, később nem érti, miért kéne megtennie, hiszen korábban sem kérted tőle. Tippjeinkkel könnyedén rászoktathatod a rendrakásra, munkájáért mindig dicsérd meg.

Nem baj, ha nem tökéletes

A kicsiknek még az olyan egyszerűnek tűnő feladatok, mint a beágyazás is komoly munkának számít. Légy vele türelmes, nem baj, ha az ágyneműt csupán az ágya végébe pakolja, vagy látszólag hanyagul rakja az ágyneműtartóba, a lényeg, hogy megcsinálta a feladatát. Segített neked, amire nagyon büszke. Dicsérd meg, mennyire ügyes volt, a következő reggelen még nagyobb lelkesedéssel végzi el a feladatát.

Ne pakoljon újra

Természetes lehet, ha eleinte a gyermeked elnagyolva végzi el a feladatait. Ha megcsinálta, dicsérd meg, bármennyire is eltér az elvártál munkától. Ne rakj rendet helyette és a hibákat se javítsd ki a hibákat, ugyanakkor a következő alkalommal megkérheted, hogy végezze alaposabban a munkáját. Ha többszöri próbálkozásra sem sikerül a pakolást, segíts neki, mutasd meg, hogy te hogyan képzeled el a rendet.