A babafürdetés fortélyai

Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek. Gyengédségről, boldog együvé tartozásról árulkodnak, a tisztálkodás voltaképpen csak ürügy.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 06. bencze.aron

Kisbabát fürdetni, tisztába tenni hatalmas megtiszteltetés és örök családi szertartás! Szinte minden fényképalbumban ott a helye a fürösztős pillanatképeknek. Gyengédségről, boldog együvé tartozásról árulkodnak, a tisztálkodás voltaképpen csak ürügy.


A kismamák az első napokban talán bizonytalankodnak fürdetéskor, körömvágáskor, ám hamarosan rájönnek az apró fortélyokra. A baba ápolása szívmelengető, hálás feladat, gyönyörködhetünk rózsaszín bőrében, gyengéden megdögönyözhetjük hurkácskáit, és élvezhetjük az utánozhatatlan babaillatot. Bár a kisbaba az első hónapokban nem lesz piszkos, a napi fürdő jólesik neki. A hosszasabb ceremónia során el is fárad, ezért várhatóan jól alszik utána. Ha a pancsolástól felélénkül, fürdessük inkább reggel vagy délelőtt. Melegítsük elő a fürdőszobát, hogy meztelenül se fázzon.

Olajozás, masszírozás, fürdő

Készítsünk elő minden szükséges holmit: fürdőlepedőt, babaolajat, vattát, friss ruhát, pelenkát. A kádba kissé melegebb vizet engedjünk, hiszen még hűl, mire a babát beletesszük. Fontos a fürdés előtti olajozás: ez megvédi a bőrt a kiszáradástól, ápol és tisztít. Vetkőztessük le a kicsit, öntsünk egy kis napraforgóolajat vagy babaolajat a tenyerünkbe, és kenegessük, dörzsölgessük végig a tagjait. Élvezi, ahogy meleg kezünkkel átfogjuk karját, lábát. A hasfájós baba hasára cseppentsünk kevés langyos édesköményolajat, simogassuk nyújtott ujjainkkal az óramutató járásával megegyezően. Mozgassuk meg egy kicsit a végtagjait, térdeit nyomkodjuk gyengéden a hasára. Védőnőnktől vagy tanfolyamon megtanulhatjuk a babamasszázs fogásait. Kis olajos vattapamaccsal tisztítsuk meg a hajlatok bőrét a hónaljban, a nyak alatt, a fülek mögött és a combok redői között. Hetente-kéthetente a fejbőrét is olajozzuk be. Ezután emeljük a kádba. A kellemes, meleg vízben rendszerint elterül a csecsemő. Támasszuk meg tenyerünkkel a tarkóját. A hosszas fürdés kiszárítja a bőrt. A szappan szintén, ezért legfeljebb gyógyszertárban kapható fürösztőkenőcsöt használjunk, erre azonban nincs szükség mindennap.

Vizes kezünkkel fejétől kezdve lefelé mosogassuk meg a bőrét, puha kefével és fürösztőkenőccsel vakargassuk meg a fejbőrét, ezzel megelőzhetjük a koszmó lerakódását, majd emeljük a fürdőlepedőre. Burkoljuk be teljesen, és itassuk fel a vizet róla, de ne dörzsöljük, mert így károsítanánk a puha bőr felső védőrétegét. Ha fürdés előtt alaposan beolajoztuk, most nem kell testápolót használnunk. A hajlatokat és a lábujjak közét csak enyhén hintőporozzuk, mert ez is szárít. Gondosan törölgessük meg a fülkagylót, de orrtisztító pálcikával ne nyúljunk bele. A fülzsír kifolyik magától is, legfeljebb ujjunkra csavart puha textilpelenkával töröljük ki. Az első hónapokban gyakori, hogy apró kiütések jelennek meg a baba pofiján.