A gyerekkel síelés aranyszabályai

Ha éppen idén télen döntünk amellett, hogy kisgyerekkel indulunk neki síelni – és még nem tettünk hasonlót – fogadjuk meg az alábbi jótanácsokat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ausztria
2013. január 24. szabo.daniel

Ha éppen idén télen döntünk amellett, hogy kisgyerekkel indulunk neki síelni – és még nem tettünk hasonlót – fogadjuk meg az alábbi jótanácsokat!


Úti cél, szállás

Vannak utazni szerető és utazni kevésbé szerető gyerkőcök, mindemellett semmiképp ne vállaljuk túl magunkat: nem most kell kipróbálni Franciaországot! Válasszunk közelebbi célt, a környező országokban, de megfelelő időjárás esetén akár itthon is találunk alkalmas terepet arra, hogy megszerettessük vele a síelést.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a szállás közel essen a sípályákhoz. Lehet éhes, szomjas, álmos, fáradt, de elég, ha átázik a ruhája, ilyenkor könnyű, ha csak perceket kell „hazáig” gyalogolnunk.

Felszerelés

Amennyiben jártasak vagyunk a sportban, nem fogunk horribilis összegeket költeni a kezdő felszerelésre. Ha kezdők vagyunk, akkor se tegyük: bérelhetünk, kölcsönkérhetünk, esetleg használtan is beszerezhetjük. Nagyon figyeljünk a megfelelő bakancsválasztásra, kisebb gyerekeknek pedig kérjünk szaktanácsot. Milyen léc, milyen bot, szemüveg, sisak, stb.
Az öltözéknél egy aranyszabály van: mindenből legyen váltás: síruhából, kesztyűből, sapkából, sálból, zokniból. Egy gyerek, aki ráadásul most tanulja az alapokat sokat fog tölteni a hóban, hamar átázik az öltözet.

Tanítsuk meg viselkedni

Aki valaha síelt már, jól tudja, nem kor kérdése a kulturált viselkedés a pályán. Egy újoncnak mindenesetre nem árt részletesen elmagyarázni mit illik és mit nem, mit szabad és mit tilos síelés közben.
Ha nincs megfelelő vértezettségű síző a családban, társaságban, keressünk a gyerek számára oktatót, néhány óra alatt elsajátíthatja az alapokat, jobban fogja élvezni a telelést is. A tanfolyamoknál mindenképp érdeklődjük meg, milyen nyelven történik az oktatás, ha lehet, a gyerek által preferáltat válasszuk. Igaz találkoztunk olyan oktatóval is, aki kézzel-lábbal ugyan, de remekül igazítja a nebulókat.

Egyéb programok

A síelés – tartsuk szem előtt – nem minden gyereknek szól csak a síelésről. A szállás kiválasztásánál is figyeljünk arra, hogy legyen megfelelő program-alternatíva a környéken, lehetőleg minél közelebb. Semmivel nem pótolható egy jó melegre fűtött szauna, a fáradt tagoknak néhány hossz úszás.

Biztonság

Ha a felszereléssel és az oktatással mindent meg is tettünk a biztonságért, utasbiztosítás nélkül ne vágjunk neki! Tényleg bármi megtörténhet, ne ezen spóroljunk.
Ha fellelhető a családban régi mobiltelefon, adjuk ezt a gyereknek, nem kár érte, ha esetleg összetöri, de vész esetén jó eséllyel fel tud majd tárcsázni. Ha nem akarunk telefonokkal szórakozni, a gyereknél legyen felírva a pontos cím, név, elérhetőség, és azt is véssük az eszébe, hogy minden krízishelyzetben bátran kérjen segítséget!