A hét legismertebb amerikai kézjelzés, amivel egyes országokban komoly bajba kerülhetsz

Azt már régóta tudjuk, hogy a bolgárok rázzák a fejüket, ha egyetértenek, és bólogatnak, ha nem. De mi a helyzet a kézjelekkel? Nos, e területen olyan eltérések vannak, hogy igen komoly bajba kerülhetünk, ha felelőtlenül mutogatjuk a saját környezetünkben jól bevált jelzéseket...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 17. Gyarmati Orsolya

Azt már régóta tudjuk, hogy a bolgárok rázzák a fejüket, ha egyetértenek, és bólogatnak, ha nem. De mi a helyzet a kézjelekkel? Nos, e területen olyan eltérések vannak, hogy igen komoly bajba kerülhetünk, ha felelőtlenül mutogatjuk a saját környezetünkben jól bevált jelzéseket…

Feltartott hüvelykujj

Amerikában ez annak a jele, hogy minden rendben, ügyes vagy, de persze a stopposok is ezt használják. Semmiképp nem szabad azonban ezt mutatni Görögországban, Oroszországban, Szardíniában, vagy Nyugat-Afrikában, ezeken a helyeken ugyanis sértésnek számít.

V-jel

A feltartott, V-betűt formázó mutató- és középső ujj a győzelem jele Amerikában, ám Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Írországban és Új-Zélandon egy trágár szóra utal.

Kör formázása a mutató- és hüvelykujjal

Amerikában ez azt jelenti, minden a lehető legnagyobb rendben van. Ezzel szemben Oroszországban, Törökországban, Brazíliában és a Földközi-tenger környékén ez a homoszexuálitás jele, Franciaországban és Belgiumban pedig egyenesen azt jelenti, hogy az, akinek ezt mutatják, egy nagy nulla.

Kitartott tenyér

A kitartott, kifelé fordított tenyér azt jelenti a legtöbb helyen, hogy “állj!” Görögországban viszont azt üzeni: “Menj a pokolba!”

A kisujj és a mutatóujj kinyújtása

Egy amerikai politikus ezzel a jellel próbálta a Földközi-tenger egyik térségében kifejezni büszkeségét. Rossz helyen tette: itt ugyanis ez a hűtlenség jele, és annak mutatják, akit felszarvaztak. A jelzés igen népszerű Spanyoé- és Görögországban, Kolumbiában, Brazíliában, Albániában, Szlovákiában, valamint a portugáloknál.

Mutatóujj kinyújtásával hívni valakit

A Fülöp-szigeteken semmiképp ne próbálkozzunk ezzel a jellel magunkhoz hívni valakit, ott ugyanis ezt kizárólag kutyáknál lehet alkalmazni, ha pedig valaki embernél alkalmazza, az akkora sértésnek számít, hogy akár börtönbe is kerülhetünk érte.

A két hüvelykujj letámasztása, és a két lefelé fordított tenyér ide-oda forgatása

Míg Amerikában ezt a gesztust használják, amikor le akarnak csendesíteni egy tömeget, vagy azt akarják mondani, embereknek, hogy várjanak. addig Görögországban udvariatlanságnak minősül ilyet mutatni.