A pápa hatása: A Ferenc lett a leggyakoribb név Olaszországban

 Ferenc pápa márciusi megválasztása óta megsokszorozódott az erre a névre keresztelt olasz gyerekek száma - derült ki egy felmérésből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 18. bencze.aron

 Ferenc pápa márciusi megválasztása óta megsokszorozódott az erre a névre keresztelt olasz gyerekek száma – derült ki egy felmérésből.


A Francescónak (Ferenc) nevezett kisbabák az utóbbi hét hónap alatt gombamódra szaporodtak egész Olaszországban. A Francescónak keresztelt legtöbb kisfiú Rómában és a pugliai Tarantóban született – nyilatkozta a felmérést irányító Enzo Caffarelli, a Tor Vergata római egyetem névkutatással foglalkozó intézetének munkatársa.

Az Itália oltalmazójának számító Szent Ferenc neve mindig is a leggyakoriabbak között szerepelt. A 20. században több mint egy millió olasz kisfiút neveztek el Francescónak, amely így a negyedik leggyakoribb férfi keresztnév volt a Giuseppe, Antonio és Giovanni után. A Francesco a kilencvenes években a második helyre ugrott fel a leggyakoribb Lorenzo után. Az idei év elején is még a Lorenzo vezette a névlistát, de Ferenc pápa megérkezésével a Francesco név került az élre.

Hasonlóképpen II. János Pál pápa 1978-as megválasztása, majd 2005-ös halála után is megnőtt a János Pál névre hallgató olasz gyerekek száma, a Benedek név is gyakoribbá vált XVI. Benedek pápává választásával, de ez a két név sohasem lett a leggyakoribb.