Ajánljuk nektek a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak év eleji programjait!

Az országos lefedettségű Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak rendszeresen jelentkeznek olyan programokkal, amelyek sokak számára érdekesek, sőt hasznosak lehetnek. Ezekből ajánlunk most nektek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 03. Paulik András

Az országos lefedettségű Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házak rendszeresen jelentkeznek olyan programokkal, amelyek sokak számára érdekesek, sőt hasznosak lehetnek. Ezekből ajánlunk most nektek!


Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Nevelők Háza Egyesület

KUKKANTS BE! a Szabadkikötőben

Helyszín: Szabadkikötő – Pécs, Király utca 64.

Időpont: 2015. március 21. szombat 10:00-18:00

Szervezők: Kulturális Labor Szociális Szövetkezet és Mediátor Egyesület, Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház

PROGRAMOK:

10:00-18:00: Retextil játszótér

A Retextil egy technológia, mely a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb Retextil fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít. A Retextil technológia magyar találmány, egy komplex foglalkoztatási és termelési rendszer, mely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereket segít visszatérni a munka világába.

10:00-12:00: Retextil foglalkozás

Családokkal közösen Retextil fonal készítése, majd különböző használati tárgyak, játékok készítése.

10:00-18:00: Könyv-Tanya sarok

Adománykönyvekkel megtöltött olvasósarok és beszélgetősarok

10:00-14:00: Sansz Játszóház

Szemléletformáló játékok az emberi jogokról és az esélyegyenlőség témaköréből.

10:00-18:00: Tóka Attila festményeinek kiállítása

Tóka Attila down szindrómás fiatalember, aki a Fogd a Kezem Alapítvány egyik pojektje kapcsán kezdett el festeni pécsi festőművészek segítségével. Ez lesz második kiállítása.

14:00-17:00: Árnyjátszótér a Szabadkikötőben

Zsin Bence festőművész vezetésével árnyszínház foglalkozást tartunk. Cél, hogy a foglalkozás ideje alatt a gyerekekkel közösen találjuk ki az előadás történetét és közösen hozzuk létre a szereplőket. A foglalkozás után bemutatjuk az elkészült színdarabot, szintén a darab témájára aznap rögtönzött zenei kísérettel.

A foglalkozásra várunk sérült és nem sérült gyerekeket. Ezen kívül a Fogd a Kezem Alapítványtól 2 felnőtt sérült segítőt, akik Zsin Bence irányításával vesznek részt a projektben. A Faág Baráti Kör Egyesülettől 3, az egyesület által kiválasztott gyereket várunk. Célunk a gyerekek érzékenyítése a másság elfogadására a közös játékon keresztül.

17:30: Árnyszínház előadás (a közösen létrehozott darab, aminek címe aznap derül majd ki)

Egész nap frissítővel és uzsonnával várjuk a résztvevőket.

+++

KUKKANTS BE! a Hild udvarba

Dátum: 2015.03.28. 14.00-19.00

Helyszín: Művészetek Háza és a Hild udvar – Széchenyi tér

Szervezők Pécs2010 Egyesület, Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház

PROGRAMOK:

Mini Ability Park

Sansz Játszóház

Szemléletformáló játékok az emberi jogokról és az esélyegyenlőség témaköréből.

Kerekasztal-beszélgetés: PÉCS hogyan van felkészülve már megvalósított pályázatokkal és gyakorlati tapasztalatokkal fogyatékossággal élők fogadására?

A beszélgetést tematikus workshopok követik.

Meghívottak: szállodák, éttermek, múzeumok, idegenvezetők, parkolókat üzemeltetők, belvárosi tereket üzemeltetői, fogyatékossággal élőkkel foglalkozó szervezetek, helyi média

Előadás a bizalomról: Ki segít? Akinek segítünk mit érez? – evolúciósan ez hogyan van bennünk –  Dr. Bereczkei Tamás (PTE Pszichológi tanszék vezetője)

Sansz Filmlkub kiküldetésben.

+++

Hurcibaba Klub

A Hurcibaba Klub hordozó és pelenkázó anyukák klubja.

https://hurcibaba.wordpress.com/

Helyszín: Civil Közösségek Háza- Pécs, Szent István tér 17.

Időpont: 2015. március 5., április 2., május 7,június 4.,július 2., alkalmanként 10:00-12:00 között

Szervezők: Hurcibaba klub, Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház


Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület

Családi életre nevelés a boldogabb családokért

Tevékenység: ún. család-órák

Tervezett időpontok és helyszínek: 2015.

március 9., Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, 6120, Kiskunmajsa Csontos Károly utca 2.

március 16., Akasztói Általános Iskola, 6221 Akasztó, Tubáni u. 30.

március 17., Kunpeszéri Általános Iskola, 6096 Kunpeszér, Petőfi Sándor utca 16.

március 20., II. JÁNOS PÁL KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA TÁZLÁRI TAGINTÉZMÉNYE, 6236, Tázlár, Templom köz , 3.sz. (Bácsalmásra is terveznek órát, időpont egyeztetés alatt)

Rövid leírás: A megyében működő családszervezetekkel és a családokkal foglalkozó egyházi közösségekkel kialakított együttműködést a jövőben is szeretnénk fenntartani. Ennek értelmében újabb megbízási szerződést kötnénk a Parázs Pasztorális Központot működtető Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesülettel (SZÉK). Szakembereik közreműködésével a családi életre felkészítő foglalkozások, ún. család-órák megtartására biztosítanánk további lehetőséget a megye számos településének általános és középiskoláiban.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a „Boldogabb családokért” program szervesen kapcsolódik, sőt illeszkedik az oktatási intézmények nevelési koncepciójához. Az igazgatók igénylik a családi életre felkészítő foglalkozások, a „család-órák” szervezett megjelenését intézményeikben. Felismerték azt a tényt, hogy nemcsak a pályaválasztásra szükséges felkészíteni a fiatalokat, hanem egyfajta élethivatásra is, annak reményében, hogy a felnövekvő nemzedéknek nagyobb esélye legyen a kiegyensúlyozottabb házasságra és a boldog családi életre.

Különös aktualitást ad a témának, hogy 2013 őszétől került be a NAT-ba kiemelt fejlesztési területként a családi életre nevelés. Baján pedig már el is kezdődött egy helyi CSÉN Módszertani Központ kiépítése.

Tervezett együttműködő partner: a Parázs Pasztorális Központot működtető Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület (SZÉK) szakemberei és önkéntesei, a megye általános és középiskolái, várhatóan öt-hat iskola.

+++

Családpolitikai tanácsadás

Tevékenység: tanácsadás ügyfélszolgálaton keresztül

Tervezett időpont: minden hónap harmadik szerdáján, ügyfélszolgálati napon, 12.00-18.00

Célcsoportok: családok, családalapításra készülők

Tevékenység hatóköre: Kecskemét

Rövid leírás: A kormányzat családpolitikai intézkedéseivel kapcsolatos tanácsadás, kiadványok, brosúrák terjesztése az irodában és az irodán kívüli programokon (pl. Együtt játszik a család)

Tervezett együttműködő partner: az iroda munkatársai

+++

“Együtt játszik a család”

Tevékenység: családi délutáni program

Tervezett időpontok és helyszínek: 2015. március 5.; Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája (6000 Kecskemét, Lunkányi János u. 10.), 14.00-18.00

Célcsoportok: családok (óvodás és általános iskolás gyermekek és szüleik)

Tevékenység hatóköre: Kecskemét

Rövid leírás: Játékos délutáni programok szervezése kifejezetten családok részére; a fenti két helyszínen mozgásos vetélkedők, társasjátékok a Kecskeméti Társasjáték Klub jóvoltából, drámepedagógiai és kézműves foglalkozás. Célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az egyes családok tagjait, a gyerekeket és a szülőket – illetve a különböző családokat is –, társasjátékok, élménypedagógiai játékok, feladatok, meseterápia stb. segítségével, hogy igazán tartalmasan tölthessenek el együtt egy délutánt.

Együttműködő partnerek: Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája, Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Móra Ferenc Általános Iskolája, Kecskeméti Társasjáték Klub, Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület önkéntesei.


Békés Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Egyensúly AE Egyesület

CSALÁDMESE – mesecsalád

2015. március 20. 11:11 Mezőkovácsháza illetve 14:30 Sarkad

Az interaktív előadás során a leghátrányosabb helyzetű térségben élő családokkal foglalkozó bölcsődei gondozók, óvodapedagógusok, és a Biztos Kezdet Gyerekházak dolgozói számára kínálunk lehetőséget ismereteik bővítésére, a párbeszéd megteremtésére. Meghívott előadók: Boldizsár Ildikó meseterapeuta és Kádár Annamária pszichológus. Célunk, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakemberek, mind a teljes és valamilyen hátránnyal küzdő családban tudjanak a mese erejével segíteni az aktuális problémájukban. A mese a jól funkcionáló és a valamilyen hátránnyal küzdő családban élő gyermekek számára egyaránt fontos és nagy jelentőséggel bír. A megszólítani kívánt bölcsődei gondozók, óvodapedagógusok és BK Gyerekház munkatársai napi kapcsolatban vannak előbbi gyermekekkel, így közvetíteni tudják feléjük és szüleik felé a mese gyógyító erejét.


Fejér  Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány

2015. március 28. 15:00

Húsvéti ajándékkészítő játszóház és családi rendezvény szervezése hátrányos helyzetű és nagycsaládok számára a „Széna Egyesület a Családokért” szervezettel és a Családsegítő Központtal együttműködésben. A program részeként a kisgyermekes családok részt vehetnek a Hangszermesék című mesesorozat tavaszi programján, melynek célja a közös zenei élmény, az együtt átélt öröm a mozgásban, mesében, zenében. A program célja a családi közösségek erősítése, a különböző generációk közelítése az együttesen végzett kreatív alkotó tevékenység (húsvéti díszek készítése; hagyományőrző játékok, népszokások, dalok, mesék felelevenítése) során, a közös ünnepi készülődés fontosságának hangsúlyozása. A rendezvény során a résztvevő családok élményekkel gazdagodva készülhetnek az ünnepre. 


Győr-Moson-Sopron Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Győr-Moson-Sopron Megyei Társadalmi Egyesülések Szövetsége

A márciusi program során fontosnak tartunk nők és a kapcsolati erőszaktémájában egy kerekasztal beszélgetést, mely több előadást és hozzájuk kapcsolódó kötetlen beszélgetést foglal magába egy meghitt teázóban.

A program tervezet témái:

• a kapcsolaton belüli erőszak- (jogi, lelki háttere, ok-okozati összefüggései) megelőzése

o Milyen jelei vannak a kapcsolati erőszaknak?

o Hogy vehetjük észre, hogy áldozatául estünk?

o Milyen lelki háttere van? Miért tűrjük el?

o Elítéljük, megvetjük az elkövetőt?

o Az erőszakoskodó áldozat vagy elkövető?

o A kapcsolati erőszak összefüggései a mindennapokkal. Ok- Okozati összefüggések a háttérben

o A kapcsolati erőszak jogi háttere (megelőzésnél, és amikor már benne vagyunk)

A program tervezett időpontja : 2015. március 05. (csütörtök) 17 óra. A helyszín még szervezés alatt.


Hajdú-Bihar  Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Bihari Szociális Szolgáltató Nonprofit KFT

Farsangi mulatság

Időpont: 2015. március 6. 17:30

Helyszín: Derecske Városi Művelődési Központ /Derecske, Köztársaság utca 107./

Hagyományos megyei szintű rendezvény ahol a szociális intézmények ellátottjai ép társaikkal közösen mutatják be műsoraikat. A rendezvényen az ellátottak mellett fellépési lehetőséget kapnak a meghívott iskolás művészeti csoportok, táncegyüttesek, nyugdíjas klubok. A Farsang nagy népszerűségnek örvend a környéken élők körében, minden évben több száz fős közönség előtt mutathatják meg tehetségüket a fellépők, emellett a felkészülés időszaka is jó hatással van mentális állapotukra. A rendezvény célja a közös élmények átélése mellett a társadalmi elfogadás erősítése a lakosság körében.

+++

Szín-Tér tehetségkutató

Időpont: 2015. március 20. 9:30

Helyszín: Csapókerti Közösségi Ház /Debrecen, Süveg utca 3./

Hátrányos helyzetű fiatalok tehetségkutató rendezvénye

Állami gondozásban és nevelőszülőknél élő, hátrányos helyzetű és nagycsaládos fiatalok tehetségkutató rendezvénye. Az eseményen a fiatalok különböző művészeti ágakban (zene, ének, tánc, versmondás, színjátszás) mutathatják be tehetségüket. A produkciókat szakemberekből álló zsűri értékeli, és választja ki a kategóriák győzteseit. A tehetséges fiatalok a CsEÖH kapcsolatrendszerének segítségével további fellépési lehetőségekhez jutnak (helyi és országos televíziós szereplések, Város Bálja, különböző nyilvános események), valamint a zsűri tagjainak segítségével további lehetőségeket kaphatnak a tehetségük kibontakoztatására (gyakorlási lehetőség, továbbtanulási lehetőség művészeti iskolában, részvétel tehetséggondozó programokban). A rendezvény kiválóan alkalmas a társadalmi szemléletformálásra, hiszen nagyon széles réteget ér el, emellett pedig a helyi és regionális média is beszámol és hírt ad róla. Az esemény megvalósításában számos önkéntes is közreműködik. A fiatal korosztály mellett a CsEÖH partnereinek segítségével idős segítők is vállalnak önkéntes munkát, példát mutatva ezzel az időskori aktív életre.


Heves Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Családsegítő Intézet

CSALÁDI NAP HEVESEN

2015. március 21. szombat. 9.30 – 15.00

(Heves Városi Művelődési és Közgyűjteményi Intézmény Heves, Erkel Ferenc u. 2.)

Tervezett programok:

Gyerekeknek, kicsiknek és nagyoknak

9.30-tól folyamatosan:

Agyagozás, korongozás – keramikus szakmai irányításával

Tavaszköszöntő kézművességek – Harmat Csepp Alapítvány játszóház  (tűzzománcékszer készítés Honvisák Jánosné irányításával; gyöngyfűzés, tojásfestés)

Arcfestés

Terápiás és segítőkutyás bemutató a Mondjunk Mancsot Egyesület közreműködésével

10.00 órától

Selfie-től a természetfotózásig – Jakab Tibor természetfotós, szakmai gyakorlattal egybekötött interaktív foglalkozása és természetfilm vetítése.

11.00 órától

Családi sportvetélkedő – Kovács Gyula vezetésével (jó idő esetén a Művelődési Központ melletti szabadtéren)

12.00 órától

Az igazság lekvárja – Interaktív mesék – a Babszem Jankó Gyermekszínház előadásában

Kamaszoknak

11.00 – kor

Drog-prevenciós beszélgetés, foglalkozás az egri R É V Szenvedélybeteg – Segítő Szolgálat munkatársainak közreműködésével

11.30 – kor

Kamaszok a családban és egymás között – kamaszkori problémákkal kapcsolatos előadás Dr. Wernigg Róbert szakpszichológus közreműködésével

12.00 -től

Egészségügyi, táplálkozási, személyi higiéniai tanácsadás

A halmozottan hátrányos térség központjában (a környező településeken élőket – Átány, Zaránk, Tarnabod – is bevonva) komplex, egész napos,tartalmas programokra épülő, a családok együttes tevékenységét felhasználó rendezvényt kívánunk megvalósítani.

+++

Nőj nagyra!

Családtámogató programsorozat

2015. március 21.-22 Felsőtárkány

Kortárssegítő tábor az egri „Szalai” fiatalok részére

Eger „Szala”városrész szociális rehabilitálás alatt terület. Az alsó társadalmi rétegek számára épült városrész, mára a bűnözés, a nyomor és a fertőzések melegágyává váltak.

Problémák: elszigeteltség, rossz közbiztonság, alacsony foglalkoztatási ráta, napi megélhetési gondok, átlagnál rosszabb egészségi állapot, nincs jövőkép, az itt élők mobilitásának hiánya, .

Infrastrukturális hiányok: rendezetlen terület, kaotikus tulajdonviszonyok, elhanyagolt, szemetes környezet, hiányos infrastruktúra, nincsenek közösségi terek, megoldatlan szennyvízelvezetés, rossz közvilágítás, járdák hiánya,

Cél, a helyi társadalom integrációjának, önszerveződésének elősegítése és közösségfejlesztés. A családok közvetett támogatása annak érdekében, hogy hatékonyabban és eredményesebben tudják ellátni a családi funkcióikat.

A „Nőj nagyra” – családtámogató programsorozat a CSEÖH, a Szalai Környezetvédelmi és Ifjúsági Egyesület és a Nagycsaládosok Egri Egyesülete együttműködésével.

Ismeretterjesztő előadások, tematikus családi napok, játszóházak és egyéb családi programok szervezése. Felzárkóztató programok, drogprevenció, bűnmegelőzéssel kapcsolatos beszélgetések, előadások.

E folyamatos program egyik eleme, a kétnapos kortárssegítő-tábor ahol a helyi – eddig komoly aktivitást és önszerveződést tanúsító – fiatalok megfelelő szakmai segítséggel újra értékelik és értelmezik a további teendőket.


Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Jász-Nagykun-Szolnok Megye Esély Szociális Közalapítványa

2015. márciusban Családügyi Fórumot szervezünk a kormányhivatal járási hivatalai, az önkormányzatok családügyi referensei, MÁK munkatársai, stb részvételével. A fórum célja konzultáció biztosítása az érintett szereplők számára nem hatósági jellegű kérdésekben: az azonos problémák feltérképezése, megoldási módok azonosítása, együttműködés/információcsere lehetőségének konzultációja.


Komárom-Esztergom  Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület

Családfa-kutató verseny

2015. március: a tatabányai Szent Margit Általános Iskola kezdeményezéséhez csatlakozva, a Tatabányai Levéltár bevonásával a 2000-2001-ben született fiatalok részére családfa kutató verseny hirdetése, a beérkezett pályamunkák értékelése és bemutatása, kiállítása, a pályázók díjazása. Cél, hogy a fiatalok szüleik segítségével kutassanak családjaik múltjában, minél távolabbi rokoni szálakat felgöngyölítve mutassák be őseiket iratok, fényképek, interjúk segítségével

Beadási határidő: március 4.

Eredményhirdetés: március 11. Szent Margit Általános IskolaTatabánya, Botond út 1.


Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Első Nyírségi Fejlesztési Társaság

„Esélyt a fogyatékossággal élőknek” sportprogramok

2015. március

Nyugdíjasok, Ifjúság, fogyatékossággal élők, nők, család Sz-Sz-B. megye márciusban nyíregyházi helyszínen a Halmozottan Sérültek Egyesületével, a Fehérbot Egyesülettel és a Down Egyesülettel közösen

„Tavasz- köszöntő” programot szervezünk főként játékos sport vetélkedőkkel. A szemléletformáló vetélkedőket közösen találjuk kis a három egyesülettel, hiszen ezen a rendezvényen többféle fogyatékossággal is találkozunk, és elsődleges célunk, hogy a rendezvényen kivétel nélkül mindenki jól érezze magát és hasznosnak találja a programunkat. Tapasztalataink szerint az egészséges fiatalok nagy érdeklődéssel és nyitottsággal vesznek rész ezeken a rendezvényeinken, kíváncsisággal telve szeretnék megismerni és elfogadni a sérült embertársaik nehézségeit, játékait, lehetőségeit. A programon az egészséges fiataloknak alkalmuk nyílna megismerkedni a fogyatékossággal élők nehézségeivel, ezzel is arra sarkallva őket, hogy minél többen legyenek fogyatékos embertársaik segítségére és az előítéletek ebben a témában is megszűnjenek. A program további célja, hogy az önkéntes segítségnyújtást népszerűsítsük már régóta önkéntesként dolgozó szakemberek segítségével

+++

Klubfoglalkozások hátrányos helyzetű nők, családok részére 2015.

január – február – március

Romák

Nyíregyháza 

A klubfoglalkozások sikerére való tekintettel folytatnánk a megkezdett munkát. Tapasztalataink arról tanúskodnak, hogy sok rászoruló nő örömmel veszi a segítséget és szívesen vesz részt a foglalkozásokon. Január hónapban az idősebb generáció hölgy tagjait illetve családjait céloztuk meg, Februárban a nagycsaládos asszonyok lenne a célközönség. A téma az egészséges életmód jelentősége. Segítséget és tanácsokat adnánk az egészséges étrend összeállítására, gyermekeik táplálkozási szokásainak megreformálására és a szükséges testmozgás kiválasztására. Életmód-tanácsadó szakember meghívását tűztük ki célul.

Márciusban a Nemzetközi Nőnap alkalmából tartanánk foglalkozást, melynek témája:” Nélkülözhetetlen vagyok” Ez a téma nagyon fontos és hasznos. Önbizalmat kell adni a hátrányos helyzetű nőknek, hiszen ez a gyermekek neveléséhez feltétlenül szükséges. A gyerekeknek kiegyensúlyozott, mentálisan egészséges anyára van szüksége, akiben bíznak, akinek a szava fontos és meghatározó egy családban. Szó lenne a nőket érintő nehézségekről, segítséget nyújtanánk a munkahelykeresés témakörében és tanácsokat kaphatnának egyéni, családi problémáikban is. Ezen a márciusi foglalkozáson pszichológus szakember segítségét is igénybe vennénk. Ebben a hónapban  ellátásként – nőnapi kedvességként –ásványvízzel és édességgel illetve apró ajándékkal  pl. cserepes virág próbálnánk ösztönözni célközönségünket a megjelenésre és az aktív, érdeklődő részvételre.


Tolna  Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület

Ez az a hely, ahol vigyázunk gyermekére

• tervezett időpont:

December 1-től az ünnepi időszak kivételével minden szerdán 9 órától 11 óráig

• a tevékenység/szakmai program célcsoportja(i):

gyesen lévő anyukák

• a tevékenység hatóköre (település/járás/megye):

Szekszárd

• a tevékenység céljának, tartalmának rövid leírása

Óvónők szakértelmére támaszkodva biztosítunk gyermekfelügyeletet az anyukáknak heti két órában, hogy nyugodtan tudják intézni ügyeiket. Ehhez játszósarok kialakítására van szükség, melyet az irodánk melletti kisebb helyiségben kívánunk elhelyezni. Alkalmanként akár 15 gyermek fogadását is tudjuk biztosítani. Az anyukákat a védőnői szolgálat, gyermekorvosi rendelők előterében elhelyezett plakátokon, a Szekszárdi Vasárnap című helyi lapban és a helyi rádió hullámhosszán kívánjuk megszólítani.

Ez az a hely, ahol vigyázunk gyermekére

–          ha hivatalos ügyben kell eljárnia

–          ha „csak” szüksége lenne szabad 2 órára

–          ha nincs szomszéd, nagyszülő, barát, akire számítani lehet

–          ha szeretné, hogy gyermekével heti 2 órában tapasztalt óvónők foglalkozzanak

Akkor jöjjenek el minden szerdán a

Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házba

(7100 Szekszárd, Béla tér 6.)

Szeretettel várjuk a gyermekeket 9 és 11 óra között

2015. március 31-ig


Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: SAVARIA REHAB-TEAM Szociális Szolgáltató és Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

14. Sportoljunk együtt mindannyian

Foglalkozások időpontjai: 2015. január – március folyamatos, hétfőn és szerdán 16:00-18:00 óráig

Helyszín: Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház közösségi tere (9700 Szombathely, Óperint utca 1.)

Az előző ciklus augusztusától működik ez a programelem, mely nagy népszerűségnek örvend. Az Összetartás SE, Vas megyei mozgássérültek újonnan megalakult sportszervezetével együttműködve az Esélyteremtési iroda közösségi terében heti rendszerességű sportolási lehetőséget kívánunk nyújtani a fogyatékossággal élő és az ép emberek számára. A foglalkozások Szombathelyen a CsEÖH iroda közösségi termében kerülnek megrendezésre heti 2 alkalommal 2-2 órában. A lehetőséggel szeretnénk az érintett célcsoportot közelebb hozni az ép társaikhoz. A heti 4 órában tartott foglalkozások kiváló alkalmat teremtenek, hogy kortól és nemtől függetlenül épek és fogyatékossággal élők közösen aktívan töltsék el szabadidejüket. Eddigi tapasztalataink alapján a foglalkozásokon 6-12 fő vesz részt. A mozgásszervi fogyatékossággal élők átlagosan 4-6 fővel, a siketek és nagyothallok 2 fővel, az ifjúsági irodába bejáró fiatalok 4-6 fővel vesznek részt a foglalkozásokon. A fiatalok közt roma származású fiatalok is megjelennek, részt vesznek a foglalkozásokon.

A játékeszközöket az egyesület biztosítja, a Vas megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház pedig a helyszínt, illetve a foglakozások propagálását vállalta fel. Meghirdetett játékdélutánok mindenki számára nyitottak, bárki részt vehet azokon. A házban található két ifjúsággal foglalkozó szervezet fiataljait is bevonjuk a foglalkozásokba.

Tervezett együttműködő partnerek: Összetartás Sportegyesület, Új Nemzedék Kontaktpont iroda, LOGO Ifjúsági Szolgálat, Aranyhíd Nevelési – Oktatási Központ, SINOSZ, Unicornis Egészségforrás Alapítvány, Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesülete, Regionális és Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft., Alpokalja Nagycsaládos Egyesület

+++

18.  Családban élni jó! – Családi Nap Bögötén

Tervezett időpont: 2015. március 7. szombat 14:00 óra

Tevékenység hatóköre: Bögöte és a vele szomszédos települések

A tevékenység céljának, tartalmának rövid leírás: Az ” A család, igen, a család. A legfontosabb, a “döntő” hely, ahol egy erkölcs, egy vallás, egy nép, egy nyelv, egy haza megmaradhat vagy elveszhet. Ahol a legelemibb szinten a legősibb mérleg működik. “
/Bertók László/

A nap mottója megjelenik az egész napos rendezvényünk különböző témáiban. Olyan programokat válogattunk össze, ahol gyermek és felnőtt együtt alkothat, játszhat és fedezhet fel újdonságokat. Kreatív kézműves foglalkozásunkról saját készítésű ajándékot, vidám versenyeinkről új közös élményeket vihet haza minden családtag. Vidám, látványos feladatsor, mely során hol a gyerekek ügyességére vagy fantáziájára, hol a felnőttek erejére vagy logikájára van szükség. Mindennél fontosabb a játékban megélhető együttes öröm: együtt lenni a világgal, annak tárgyaival, együtt lenni a családdal, és nem utolsó sorban együtt lenni önmagunkkal.

Természetesen a vidámság, játék mellett a programelemek tartalmaznak „elméleti” elemet is, hiszen a cél, hogy felhívja a gyermekek, fiatalok, szülők, leendő szülők figyelmét a család, mint egység jelentőségére, szerepére. Minden problémás gyerek, nehézségekkel küzdő felnőtt mögött áll egy család, egy közösség áll, ami fontos szerepet játszhat a tünetek kialakulásában, fenntartásában, vagy éppen erőforrás lehet a problémák leküzdésében. Így a Családi Nap egyfajta együttes öröm, szórakozás, figyelemfelkeltés és útkeresés.

Programtervezet

14:00 Megnyitó – köszöntő Novák Katalin államtitkár asszony, Schanda Tamás helyettes államtitkár úr, Patyi Elemér Bögöte polgármestere (nagyterem)

14:20 Családban élni jó! Rajzpályázat díjazása, kiállítása megnyitása ……. festőművész (nagyterem)

15:00 Családterapeuta előadása (nagyterem)

15:00 Kézműves foglalkozás természetes anyagokból (közösségi tér)

15:00 Mi legyek/leszek ha nagy leszek? Továbbtanulásról másként (könyvtár)

16:00 Meseterápia ()

16:00 Védőnő válaszol ()

17:00 Családi vetélkedő apával, anyával, nagyszülőkkel, rokonokkal (nagyterem)

18:00 ViverFamily koncertje – családi zenélés és éneklés a közönséggel (nagyterem)

Tervezett együttműködő: Bögöte Község Önkormányzata és Művelődési Központ, Gyereház IKSZT, Családsegítő, Környékbeli Önkormányzatok, Családterapeuta, Meseterapeuta, Védőnői Szakszolgálat


Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház – fenntartó: Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület

Időpont: 2015 március 20 és március 28 között valamikor, ez még szervezés alatt van.

A CSALÁD ÉRTÉK, VIGYÁZZUNK RÁ!

Családmozgalmak I. Veszprém Megyei Találkozója

Veszprém megyében több családmozgalom működik, melyek céljai és tevékenysége a családok megerősítéséről, a házasság és a gyermekvállalás értékeiről szólnak. Ezen tevékenységek információs tartalmán túl, azzal válnak hitelessé, hogy a család mozgalmak tagjai a saját családjukon keresztül követendő mintát adnak a fiataloknak, használható tapasztalati módszereket a házassági csapdákban szenvedőknek. Értékké emelik a családi életet és ez közelükben, a gyakorlatban is meg is tapasztalható.

Ma hazánkban csökken a gyerekvállalási kedv, a házasság értékvesztésen megy át, a családok mint a társadalom alapsejtjei széthullóban  vannak, és egyre több a kapcsolaton belüli erőszak.

Egyedülálló kezdeményezésünk célja, hogy az érdeklődők megismerhessék ezeknek a mozgalmaknak a munkáját, segítséget adjunk a párválasztóknak, házasságra készülőknek, a házasságukban hajótörést szenvedőknek, megmutassuk a család értékeit.

A rendezvény újszerűségét az adja, hogy ilyen program még nem került megrendezésre a megyében. Nem csak információkat közvetít, hanem a résztvevők és a média által lehetőséget teremt a mozgalmakhoz való csatlakozásra, a program alatt zajló tanácsadások által a személyes kérdések, problémák átbeszélésére (család-házasság-gyermekvállalás  témakörben), megoldási javaslatok kidolgozására, a fiatalok párválasztási, családtervezési dilemmáinak feloldására.

A rendezvény célja:

– a házasság, család értékének népszerűsítése

– a gyermekvállalási kedv növelése

– családi, nevelési problémákkal küzdők részére segítségnyújtás, tanácsadások által

– a családmozgalmak tevékenységének megismertetése

– lehetőség megteremtése a családmozgalmakhoz való csatlakozásra

A rendezvény programja:

Köszöntő:  Márfi Gyula a Veszprémi Főegyházmegye érseke, a rendezvény fővédnöke

Megnyitó: Novák Katalin, Család és ifjúságügyért felelős államtitkár, EMMI

ELŐADÁSOK

1. A család értékeiről, szerepéről, a családok hazai helyzetéről

2. A fiatalok párválasztási szokásairól, konfliktusairól

Családmozgalmak bemutatkozása:

– Kolping Családok mozgalma

– Schönstatti családmozgalom

– Családpasztoráció tevékenysége a veszprémi Főegyházmegyében

– Új életet a családoknak mozgalom

– Kapcsolatszervíz Alapítvány

A program ideje alatt a gyermekeknek játszóházat, kézműves foglalkozásokat szervezünk, a kisebbeknek babaszobát működtetünk önkéntesek bevonásával.


További információt itt találhattok: http://eselyteremtesihazak.gov.hu/