Amit Tökéletesanyu sose tenne

A legtöbb édesanya sokszor azzal az érzéssel küzd, hogy még jobb, szinte tökéletes anyuka szeretne lenni, pedig olyan nem létezik. Az anyaság egyik legnehezebb része, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki más jobban csinálja.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tipp
2014. július 23. Paulik András

A legtöbb édesanya sokszor azzal az érzéssel küzd, hogy még jobb, szinte tökéletes anyuka szeretne lenni, pedig olyan nem létezik. Az anyaság egyik legnehezebb része, hogy hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenki más jobban csinálja.


Eljátszottunk a gondolattal, mit nem tenne egy tökéletes anyuka. Ha létezne. Biztosan sohasem…

…utálna főzni
Ha soha többé nem kéne tejbegrízt, rántott sajtot vagy bolognai mártásos tésztát készíteni, jól éreznénk magunkat. A folyamatos, “mit egyen a gyerek” kérdéstől néha falnak tudunk menni. A tökéletes anyuka biztosan minden nap változatosan és dalolva főz, és jobban ismeri gyermeke ízlését, mint ő maga. A mesében.

…tenné ki ágyából a gyermekeit
Sőt! Mindig azt tervezi, hogyan töltsön minél több percet gyermekeivel még alvás közben is. Az sem érdekli, hogy a kicsik általában úgy alszanak, mint a motolla. Végig kússzák-másszák, forogják álmukban az ágyunkat, hol egy tenyér csapódik az arcunkba, hol egy térd a bordáink közé, de nincs is ennél szebb érzés! Ha minden éjszakánk így zajlana, röpke pár hét alatt átlaganyuból zombianyuvá válnánk.

…beszélne másról csak a gyermekeiről
A tökéletes anyuka beszédtémája kimerül a gyermekei dicséretében és szokásaik ecsetelésében, ha meg akarják hallgatni, ha nem. Ez a legfontosabb. Valljuk be, alig várjuk, hogy bármilyen felnőtt témáról beszélhessünk egy másik felnőttel, csak ne ovi, suli, és az ezzel összefüggő kérdésekről kelljen csacsogni. Ha nem fosztjuk meg magunkat saját személyiségünktől és a felnőtteket érintő dolgoktól, attól még nem szeretjük kevésbé gyermekeinket.

…költene magára
Mert egyáltalán nem önző. Nincs szüksége fodrászra vagy otthoni hajfestésre, elnyűtt ruhája helyett egy másikra és olyan táskára, amiben nem a pelenkákat hurcolja. Ha belegondolunk, egy így viselkedő anyuka épp ellenkező hatást váltana ki. Nem leszünk rosszabb anyák, ha nem hanyagoljuk el magunkat. Attól, hogy gyermekeink születtek, még nem szűntünk meg embernek lenni, így szükségleteink is vannak.

…menne szabadságra, csak gyermekeivel együtt
Ha jól belegondolunk a vakáció szó jelentése magában foglalja a pihenést, kikapcsolódást. A pihenés fogalma viszont nem egyeztethető össze a gyermekekkel. Az is fontos, hogy egész családunkkal együtt töltsünk pár napot valami szép helyen, gyermekbarát stranddal . De valódi önzés-e, ha feszült és fáradt anyuka helyett egy igazán kipihentet és mosolygóst szeretnénk adni gyermekeinknek? Ezt csak néhány gyermektelen nappal érhetjük el.