Aradi özvegyek megbélyegzettsége

Megbélyegezve? Megtagadva? Hátrahagyottak emlékezete - október 11-ig látható az aradi vértanúk özvegyeinek emléket állító szabadtéri kiállítás a budapesti Március 15. téren.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Arad
2015. október 06. Szaurella

Megbélyegezve? Megtagadva? Hátrahagyottak emlékezete – október 11-ig látható az aradi vértanúk özvegyeinek emléket állító szabadtéri kiállítás a budapesti Március 15. téren. Azoknak a bátor asszonyoknak, akik megbélyegzetten vállalták az életet.


 

A megemlékezések sorozatában azokat a női sorsokat mutatja be, amelyek meghatározóak voltak a szabadságharc leverése utáni korszakban. Csernovich Emília, Kapitány Katalin és a többi nemes asszony élete a férjek vértanúsága után sokban hasonlít a többi mártírhalált halt asszonyéra. Fejet hajtunk minden, a Gulágon, a harctéren, a börtönökben, a kínzókamrákban elpusztított férjek hátrahagyottai előtt.

Mert milyen élet is várt egy kitaszított tiszt feleségére, gyerkmekeire? Hiába a több, mint másfélszáz év, a megszépítő távlat, a gyász az akkor is gyász, a fájdalom akkor is fájdalom maradt.