Aszfaltkréta házilag – jó móka és olcsóbb is

A gyerekek nagy kedvence, az aszfaltkréta házilag is simán elkészíthető. Szuper családi móka a készítése, és persze olcsóbb is, mint a bolti verzió.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
aszfaltkréta
2015. május 14. Csontos Dóra

A gyerekek nagy kedvence, az aszfaltkréta házilag is simán elkészíthető. Szuper családi móka a készítése, és persze olcsóbb is, mint a bolti verzió.


Kislányként imádtam krétával telerajzolni az aszfaltot a nyári szünetben, az utcánkban lakó gyerekekkel kifestettük a járdákat, az úttestet. Persze rajzoltunk ugróiskolát is, és végigugráltuk a nyarat.

Az aszfaltkréta házilag is készíthető, jó móka az elkészítése, és persze olcsóbb, mint a bolti verzió. 1 kg modellgipsz ára kb. 300 Ft, míg egy fél kg-os (15 db) kréta ára 1500 Ft körül mozog. Vízfesték, vagy tempera rendszerint amúgy is van otthon, ebből elég egy 1-2 kiskanálnyi.

Hozzávalók:

  • Modellgipsz
  • Víz
  • Tempera
  • Műanyag dobozok a keveréshez (kiváló pl. nagyobb tejfölös, margarinos, fagyis doboz)
  • Ragasztószalag
  • Műanyag fólia
  • Papírgurigák

A krétakészítés és a rajzolás maszatolós tevékenység, minden csupa gipsz és krétapor lesz, ezért ne az ünnepi ruháinkban végezzük.

A papírgurigák lesznek az öntőformák. Mi a folpack, illetve az alufólia gurigáit használtuk erre a célra, mert átmérője pont megfelelő: se nem túl vastagok, se nem túl vékonyak. Ha nincs ilyen otthon, akkor bármilyen vastagabb kartonból készíthetünk hengereket.

Ezeknek a hengereknek az alját alaposan beragasztjuk a ragasztószalaggal, hogy ne folyjon ki majd belőle a gipsz. A gurigák belsejét sütőpapír hengerekkel béleltük ki, hogy ne tapadjon majd bele a papírba a kréta. A gipszet műanyag dobozban érdemes keverni színezett vízzel, a csomagoláson található javaslat szerint, a lényeg, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk.

Alapos keverés után ezt a színes masszát lapátoljuk a gurigába, vigyázva, hogy a bélésként használt sütőpapírt ne gyűrjük bele. Érdemes közben kicsit óvatosan megütögetni, hogy ne legyen levegős, és emiatt lyukacsos a krétánk. Ha készen vagyunk, tegyük egy pohárba függőlegesen a krétát, majd hagyjuk száradni, legalább 2-3 napig.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!