Az erőszakmentes játék egyenlő a jó játékkal?

Hazánkba is megérkezett az első olyan játékbolt, ahol nem árulnak erőszakos, szexista játékokat és olyanokat sem, amik mese -, illetve filmhősökről lettek megformázva. A cél, hogy a gyerekek kreativitását és fantáziáját fejlesszék. De vajon egy ártatlanul néző plüssmackóval nem lehet erőszakosan játszani?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 06. Csontos Dóra

Hazánkba is megérkezett az első olyan játékbolt, ahol nem árulnak erőszakos, szexista játékokat és olyanokat sem, amik mese -, illetve filmhősökről lettek megformázva. A cél, hogy a gyerekek kreativitását és fantáziáját fejlesszék. De vajon egy ártatlanul néző plüssmackóval nem lehet erőszakosan játszani?


Az 1992-ben alakult spanyol családi vállalat célja, hogy a mai kor gyermekeit megvédje az agressziótól azáltal, hogy nem fejleszt erőszakos és háborús játékokat. Az elképzelés teljesen jó, de vajon azok a gyerekek, akik háborús videojátékokon játszanak egész nap, vagy a TV előtt ülve napi öt órában nézik azokat a meséket, ahol egymást ölik a rajzfilmfigurák ott nem fordulhat elő, hogy ezek a játékok semmit sem érnek? Gondoljunk csak a Toy Storyban szereplő Sid-re, aki Andy játékaival is milyen kegyetlenül elbánt…

Az Imaginarium mára a világ legnagyobb független, oktató és készségfejlesztő játékokra specializálódott játékboltja, ami mostantól a Mamut II-ben is elérhető. A játékok hetven százalékát a saját tervezésű játékok teszik ki, amelyek az iskolás kor előtti időszakban segítik a gyerekek fejlődését. Úgy véljük az ötlet nagyon jó, de ahhoz, hogy az erőszakmentes bolt játékai elérjék a céljukat a szülőknek is meg kell tanulniuk nemet mondani. Kutatások bizonyítják, hogy a szülők többsége úgy szabadít egy kis időt önmagára, hogy a legapróbb kis csemetét is leülteti a TV elé és órákig hagyja, hogy felügyelet nélkül azt nézzen, amit csak akar.

Korábban dr. Kádár Annamária, pszichológus és egyetemi adjunktussal arról beszélgettünk a gyerekeknek igenis szüksége van mesére, de nem úgy, ahogy azt a mostani szülők többsége megoldja. A pszichológus szerint óvodáskorban egy gyermek maximum 20 perc televíziót nézhetne naponta, azt is szülői felügyelettel. A felnőtt szerepe meghatározni, hogy a gyermek életkori sajátosságainak megfelelően mire használhatja a televíziót, de az első néhány évben mindenképpen érdemes korlátozni az ezekhez való hozzáférést. Két-hároméves kortól a szülővel közösen már meg lehet nézni egy tíz-tizenöt perces mesefilmet, de fontos, hogy folyamatosan figyeljünk arra, hogy a gyermek miként reagál a látottakra. Iskoláskor előtt semmiképpen sem szabadna a napi maximum fél órát átlépni, mivel a gyermek megrekedhet az infantilis befogadási szinten, és megszokja, hogy feldolgozás nélkül habzsolja a sok külső képet.

Borsi Andrea, gyermekpszichológus az Imaginarium játékbolt megnyitóján elmondta: tapasztalatai szerint nagyon sok szülő azért nem játszik gyermekével, mert úgy tartja, ő maga nem tud játszani. A gyermekpszichológus szerint azok a gyerekek, akik megtanulnak játszani, egyben megtanulnak tanulni, és – miközben személyiségük fejlődik –, a munka világában is sikeresebbek lesznek. Az Imaginarium megjelenése nemcsak azért örömteli, mert kerüli a szexista, erőszakra buzdító játékokat, hanem azért is, mert játékaik forma és színvilága is hozzájárul a gyermekek kreativitásának fejlődéséhez. KicoNico, a bájos kis kabalaállat pedig, szándékos tökéletlenségével segíti az elfogadás képességének erősítését.

A játékbolt egyébként tényleg a gyerekcentrikusságra törekszik, amit már a bejárat is tükröz: van egy a felnőtteknek és a gyermekeknek is, akik így nyugodt szívvel léphetnek be egy varázslatos mesebirodalomba. Egy olyan helyre, ahol a játékoknak csak a képzelet szabhat határt és persze több olyan munkatárs, akik azon fáradoznak, hogy a trendeknek megfelelő, ám mégis a gyermek fejlődését szolgáló játékot fejlesszenek ki.