Az osztály vesztese

Van egy hely, ami elkerülhetetlen, még akkor is, ha kockázatos, félelmetes és fájdalmas átlépni a kapuját: az iskola. Wéber Anikó, pedagógus, hiánypótló műve fájdalmas tükröt mutat az oktatásnak. Az osztály vesztese teljes képet tud festeni a mai iskolákban uralkodó viszonyokról, és a bullying, azaz a basáskodás (ahogy a magyar szakirodalomban egyre elterjedtebb) rendszerét pontosan és empatikusan festi le.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
basáskodás
2016. szeptember 09. Csontos Dóra

Van egy hely, ami elkerülhetetlen, még akkor is, ha kockázatos, félelmetes és fájdalmas átlépni a kapuját: az iskola. Wéber Anikó, pedagógus, hiánypótló műve fájdalmas tükröt mutat az oktatásnak. Az osztály vesztese teljes képet tud festeni a mai iskolákban uralkodó viszonyokról, és a bullying, azaz a basáskodás (ahogy a magyar szakirodalomban egyre elterjedtebb) rendszerét pontosan és empatikusan festi le. A könyv őszinte, minden tabut ledönt, és a magyar társadalom keresztmetszetét adja, amiről fontos beszélni, hogy változtatni lehessen rajta.


Rólad is szól!

A könyv fejezetről fejezetre a nézőpontot az osztály egy-egy tagjára helyezi. Az olvasó kénytelen azonosulni sorról sorra minden szereplővel. Kiderül, milyen szerepek, maszkok ragadnak a gyerekekre, és hogyan azonosulnak azzal egy-egy álarc tudatos vállalásával. Fájdalmas és felszabadító olvasmány mindenkinek, aki kijárta az ötödik osztályt, mindenkinek, aki megtapasztalta a szocializáció nehézségeit, a kirekesztést. Kivétel nélkül mindenkinek az életében vannak olyan dolgok, amiket el kell titkolnia, és még a legközelebbi barátainak sem mer elmondani. Bárki lehet az osztály vesztese!

A történet alaphelyzete két diák konfliktusa, akiknek kilétét egészen az utolsó fejezetig homály fedi. Kettejük közül a gyengébb, az „osztály vesztese” nemcsak azt kénytelen elviselni, hogy megverik, ami önmagában is megalázó élmény, hanem azt is, hogy legkiszolgáltatottabb pillanatában, háttérben a táblára felírva a címbeli mondattal le is fotózzák, és a kép a közösségi médián keresztül minden osztálytársához, sőt a felnőttekhez is eljut. A eset másnapját kísérhetjük végig személyesen megismerve az osztály tagjait, hogy felgörgessük az érzelmi viszonyokat, a szóbeli és fizikai erőszak láncolatát.

Sajnos az osztályon belüli verbális, vagy fizikai bántalmazás megtapasztalása elkerülhetetlen az iskolások körében, ezért fontos a gyerekek érzelmi fejlesztése, az empátia erősítése a kortárs magyar irodalmi szöveg segítségével.

Fontos beszélgetés

A téma kibeszélése, a tabuk oldása, a bullying szakmai megvitatása elengedhetetlen, ezért a Pagony Kiadó 2016. szeptember 15-én 17 órától a Gellért téri Pagonyban beszélgetésre hívja az érdeklődőket, ahol a jó és rossz iskoláról, a problémákról, a segítő és a szorongató iskoláról is szó lesz a könyv kapcsán. Beszélgetnek: a szerző, Wéber Anikó, pedagógus, Szél Dávid pszichológus, az Apapara szerzője és Törley Kata pedagógus, a Tanítanék Mozgalom vezetőjével.

Helyszín: Pagony a Gellért téren, 1114 Budapest, Bartók Béla út 5.

Időpont: 2016. szeptember 15. 17óra