Bicska, távcső, nagyító – a legelső fiús dolgok

Nem feltétlenül kell az apák gyerekkori – sokszor teljesületlen – álmait valóra váltani a saját fiaik életében, de jó törekedni rá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bicska
2014. április 23. szabo.daniel

Nem feltétlenül kell az apák gyerekkori – sokszor teljesületlen – álmait valóra váltani a saját fiaik életében, de jó törekedni rá.


Melyik kisfiú ne akart volna 10-20 vagy 50 évvel ezelőtt nagyítót, bicskát, távcsövet? Valószínű mindegyik. A helyzet semmit sem változott. Akkor sem, ha ma sokkal több és érdekesebb játék van a piacon.

Miért? Mert a gyerekek szeretnek a természetben felfedezni, látni, a kezükkel érezni dolgokat. Ezt mindenképp erősítenünk kell bennük, így esély van rá, hogy később is szeressenek a szabadban lenni, ami egészséges.

Ahhoz, hogy egy gyerek érdekesnek találja a természetet, persze semmi kiegészítő nem szükséges, ellenben nagyon jó móka különböző eszközöket is bevetni a kaland kedvéért.

Három olyan dolgot is ajánlunk, amellyel még élvezetesebb lesz a közös családi kirándulás.

Bicska

Nézzük először a legveszélyesebbet: bármilyen késről, bicskáról legyen szó, egyáltalán nem veszélytelen. Bármilyen éles eszközt csak arra „érdemes” gyereknek adjunk. Ha eszetlen még, várjunk vele!

Ha ilyen, mint ez a gyerek, nyugodtan:

 

Ezek az általunk összegyűjtött darabok garantáltan gyermekeknek készültek, a hegyük lekerekített, és biztonságosan zárhatók. Ezzel együtt komoly sérülést okozhatnak, ezért amíg nem vagyunk biztosak a dolgunkban, csak szülő felügyelettel engedjük használni.

Ajánlott: 7-8 éves kortól. Ez is és ez is.

Távcső

Egy kézi távcső sokkal kevesebb veszélyt rejt, 4-5 éves kortól már élvezettel képesek használni a gyerekek. Ebben a korszakban ismerkednek a dolgok, tárgyak kiterjedésével, fedezik fel a tőlük távolabb eső dolgokat, így remek szórakozás lehet, ha „meghosszabbítjuk” a látásukat.

A kétfajta kézi távcső közül az egy és a kétcsöves is jó választás lehet, az élmény azonban nem ezen fog múlni elsősorban. Semmiképp ne válasszunk túl nagy nagyítású típust, a képe feltehetően rosszabb lesz (hiszen nem fogja tudni megtartani) , a gyereknek könnyen elveszi a kedvét. Legyen kicsi, könnyű, lehetőleg strapabíró. Különösen első alkalommal felesleges hiper-szuper csövet vásárolni, elégedjünk meg egy egyszerű, de igényes darabbal.

 

Egy dologra ne felejtsük el megtanítani a gyereket: a távcsővel soha, semmilyen körülmények között ne nézzen a napba, mert komoly, akár maradandó károsodást is szenvedhet a szeme.

Nagyító

Végére hagytuk a legártatlanabb kütyüt, a nagyítót. Egy darab kosszal órákig el lehet lenni vele, ha egy állatot vizsgálgat vele közelről, tovább is.

Vannak remek mobil darabok tokkal vagy anélkül, akár ezek a legegyszerűbbek is jók.

Létezik poharas megoldás, ami azért jó, mert az alany nem mászik el, ha komolyabb, asztali kivitelt keresünk, itt azt is találunk.