Bilireszoktatás: anya monológja

Izgalmas nap, amikor a szülő rádöbben: nincs már (mindig) szükség pelenkára. Ezzel együtt azonban megjelenik a félelem is: vajon hogy fogadja majd a kis totyogó a bilit? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg anyában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bilire szoktatás
2015. április 28. Gyarmati Orsolya

Izgalmas nap, amikor a szülő rádöbben: nincs már (mindig) szükség pelenkára. Ezzel együtt azonban megjelenik a félelem is: vajon hogy fogadja majd a kis totyogó a bilit? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg anyában.


Tagadás

Vajon készen áll a kisbabám a bilire? Még olyan picike! Jó, jó, már egész mondatokban beszél és simán megeszik egy fél csirkét este…de akkor is: ő még csak egy kisbaba! Elég idős ahhoz, hogy leszokjunk a pelusról? Te jó ég! Mekkora nagylány / fiú már!  Csak tegnap született, holnap meg már főiskolára megy…

Elszántság

Márpedig most rászoktatom a bilire. Semmi nem tántoríthat el. Minden szobába tettem bilit és egy bilinüldögélős dvd-t is bekészítettem a lejátszóba. Tele a kamra jutalomfalatkákkal. Most már semmi nem téríthet le erről az útról!

Elbizonytalanodás

Miért nem csinálja azt, amit kellene neki? 30 percig ül a bilin eredménytelenül, aztán feláll és a padlóra pisil! Inkább visszatartja, csak adjam rá a pelenkát! Miért nem megy semmi terv szerint?

Düh

Na, most azért ez már több a soknál! Három napja ki sem tettük a lábunkat a házból, nehogy pont akkor kelljen neki pisilni, amikor egyetlen bili sincs a láthatáron. Állandóan itatom a gyereket, hogy minél többször kelljen ráülnie a bilire, ráadásul teljesen rászokott a nyalókára, amit jutalomként adtam neki. De az eredmény továbbra is szánalmas: mindenhol pisitócsák- és foltok vannak a lakásban, a bilik viszont szárazak, mint a Szahara…olyan érzésem van, mintha vettünk volna egy kölyökkutyát…

Boldogság

Ó, te jó ég! Sikerült neki!!! Belepisilt a bilibe! Szándékosan!!! Fantasztikus! Olyan boldog vagyok, mintha egyszerre másztam volna meg a Mount Everestet, nyertem volna a lottón és fogytam volna tíz kilót! Felhívom anyáékat. Meg anyósomékat. Kiírom a Facebookra. Elmondom mindenkinek!!!

Frusztráció

Oké…egyszer sikerült neki…de azóta egyszer sem…

Horror

Hát ennek soha nem lesz vége? Erről fog szólni most már az életem? Én leszek az anya, akiről soha többé nem hall senki? Kitehetem még valaha a lábamat a házból?

Vita

Talán vissza kellene térni a pelenkához…csak egy kis időre…csak hogy egy kicsit összeszedjem magam….A gyereknek is jobb lenne, ha enyhülne a nyomás. Nekem meg a  kevesebb felmosás…az idegeim megnyugtatásáról nem is beszélve…

De ha megint pelenkát használunk, akkor az a sok-sok befektetett energia a bilire szoktatásra elvész! És mi van, ha a következő bilizős szoktatás sokkal hosszabb ideig tart majd?

Lefizetés

Az égvilágon mindent beígértem a gyereknek, ha végre belepisil / kakil abba a nyamvadt bilibe. Egy Jégvarázsos Elsa-babát. RENDBEN, egy Jégvarázs-palotát. Ruhával, koronával, cipővel. Most örülsz??? És produkálsz is végre valamit???

Remény

Nem akarom elkiabálni, de fejlődés van! A dolgok ugyan még nem tökéletesek, de mintha a gyerek kezdené felfogni, mit akarok tőle!

Elfogadás

Rendben: ez a bilire szoktatás. Néha sikerül neki, néha nem. Ha a nadrágjába pisil, kimosom a ruháját és átöltöztetem. Ha a bilibe, örülünk és tapsolunk. Ha most még nem is megy neki tökéletesen, előbb-utóbb fog. És akkor már igazi nagyfiú / nagylány lesz!

Forrás: Babble.com