Bringára fel! 5 + 1 tipp, hogy gond nélkül tekerhess

Ahogy érezzük a május első igazán meleg napjait, nem is vágyunk másra, mint hogy nekivágjunk a biciklinkkel a nagyvilágnak. Itt az ideje félretenni a forró csokit és a pokrócot, elővenni a garázsban porosodó bringát és kitekerni a szabadba. Ahhoz azonban, hogy a nagy sietségből ne legyenek nagy esések, nem szabad elfeledkezünk a saját és a biciklink határairól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 04. Csontos Dóra

Ahogy érezzük a május első igazán meleg napjait, nem is vágyunk másra, mint hogy nekivágjunk a biciklinkkel a nagyvilágnak. Itt az ideje félretenni a forró csokit és a pokrócot, elővenni a garázsban porosodó bringát és kitekerni a szabadba. Ahhoz azonban, hogy a nagy sietségből ne legyenek nagy esések, nem szabad elfeledkezünk a saját és a biciklink határairól.


A McDonald’s BringaMánia Tour de Balaton szervező csapata összegyűjtötte a legfontosabb lépéseket, amik elengedhetetlenek a tavaszi kerékpártúrák előtt. 

Sofőr-veszély

Négy hónap: jellemzően ennyi idő telik el, amíg nem találkoznak az autósok biciklisekkel, hála a mínusz fokoknak és jégfelületeknek. Hasonlóan a mágikus lényekhez, egyszer csak a semmiből, az első nap sugarával feltűnnek a kerékpárosok és elözönlik az úttestet. Szegény autósok, akik ezekben a hónapokban már hozzászoktak az egyeduralmukhoz, hirtelen észre sem veszik a biciklishordát. Ezt nem szabad a másik oldalról figyelmen kívül hagynod, így tavasszal érdemes még óvatosabbnak és körültekintőbbnek lenni a forgalomban.

Irány az edzőterem!

Szeretjük azt elképzelni, ahogy a hosszú téli pihenés után felpattanunk a biciklinkre és körbetekerjük az egész bolygót, de sajnos ez nem így működik. Bár eleinte nagyon frissnek és felszabadultnak érezzük magunkat, ahogy leszállunk a bringáról, azonnal megbánjuk, hogy a harminc napos kondibérletből csupán egy napot jártunk le. Annak érdekében, hogy ne legyél egy hétig a környék házsártos öregembere, érdemes egy ilyen túra előtt beiktatni néhány edzést, szoktatva ezzel is a szervezetedet a megterhelésre. De ha egyből a szabadba vágysz, akkor is légy türelmes, és fokozatosan terheld magad. Első alkalommal csak 5-10 kilométert tekerj, így az is kiderül, hogy a bringád és a ruházatod rendben van-e.

Kihagyhatatlan KRESZ-teszt

Bár gyakran azt hisszük, hogy csak az autósokra vonatkoznak a közlekedési szabályok, a valóságban nem igaz, hiszen a gyalogosnak, biciklisnek, sőt, még a lovas szekér vezetőjének is egyaránt be kell tartaniuk. Egy nagyobb túra előtt érdemes átrágni a legfontosabb kerékpáros KRESZ szabályokat, így magabiztosan tudunk kezelni minden felmerülő a közlekedési szituációt.

Ami nélkül sose indulj el

Nagyszerű érzés, ha kiszabadulunk a természetbe és otthon felejtünk mindent… majd ránk szakad az eső, ráadásul még a láncunk is leesik. Hasonlóan a népmesékhez, a biciklitúrára készülőknek sem árt, ha bekészítenek magukkal egy-két varázslatos tárgyat bármi eshetőségre. Itt most elsősorban nem egy hamuba sült pogácsára gondoltunk, hanem sokkal inkább réteges öltözékre, esőkabátra, italra és egy kis elemózsiára. Emellett életmentő lehet egy pumpa, pótgumi és egy ragasztó – még ha Te nem is értesz hozzá, valaki biztosan segíteni fog. Sajnos ameddig nem rendelkezünk időjárást befolyásoló hatalommal, nem tehetünk mást, mint fejet hajtunk Őnagyságának és magunkkal viszünk mindent, ami mentheti a menthetőt. 

Kit vigyél magaddal?

A legcsodálatosabb a biciklizésben, hogy egyedi és csoportos programként is tökéletesen megállja a helyét. Legyen szó a munka utáni kikapcsolódásról, amikor egyedül gyönyörködsz a kilátásban és élvezed a sebességet, vagy egy hétvégi családi túráról a vízpart mellett a legkisebbekkel. Akár a kettőt kombinálhatod: tavasszal számos olyan kerékpártúrát szerveznek, amin egyedül vagy a barátaiddal is részt vehetsz. A McDonald’s BringaMánia Tour de Balatonon például öt táv közül választhatod a számodra legideálisabbat, így rajtad múlik, hogy a békés családi tekeréshez vagy az embert próbáló kihíváshoz van kedved.

+1 A bringád se felejtsd el

A három kulcsmondat: Olajozd be! Állítsd be! Tisztítsd meg! Az alkatrészek megvizsgálása nem igényel többet pár percnél: bicikli szétszedése nélkül ellenőrizhetjük például, hogy a váltó jól működik, a fékek fognak-e. Ezután vizsgáljuk át külön a fékeket: meg kell nézni a fékpofák és fékfelület állapotát, a futófelületet, a küllők feszességét. A gumiban lévő levegőnyomás időről időre csökken, de hosszabb pihenő után érdemes ellenőrizni, nem defekt miatt ereszt-e. A lánc és a fogaskeréksor megfelelő használat és ápolás mellett is kophat, rongálódhat, ha ilyet veszünk észre, akkor az egész szettet ki kell cserélni. Ha valamilyen rendellenességet tapasztalunk, amit nem tudunk egyszerűen elhárítani, vagy csak nem vagyunk elég rutinosak, inkább menjünk el szervizbe és bízzuk szakemberre a probléma orvosolását.

Felkészültél? Tarts velünk május 14-én a McDonald’s BringaMánia Tour de Balatonon!