Család vs karrier – Így használják a közösségi médiát a női politikusok

A magyar – és külföldi politikusok egyre szívesebben használják a közösségi médiát, annak érdekében, hogy fokozzák a népszerűségüket. A férfiakhoz képest ugyan kevesebb nő van jelen a Facebookon, ők viszont a politika mellett a családot is szívesen előtérbe helyezik a megosztásaikat tekintve.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. augusztus 16. Csontos Dóra

A magyar – és külföldi politikusok egyre szívesebben használják a közösségi médiát, annak érdekében, hogy fokozzák a népszerűségüket. A férfiakhoz képest ugyan kevesebb nő van jelen a Facebookon, ők viszont a politika mellett a családot is szívesen előtérbe helyezik a megosztásaikat tekintve.


Novák Katalin

Több mint tízezren követik a család -és ifjúságügyért felelős államtitkár hivatalos közösségi oldalát, ahol Novák Katalin rendszeresen oszt meg pillanatképeket családja életéből. Van, amikor az anyukájával készít közös futós szelfit, de gyakran előfordul, hogy a gyerekeivel való közös mókázásiról vagy csak egyszerűen a hétköznapjaikról oszt meg kedvelőivel néhány fényképet. Az mindenesetre látható, hogy az államtitkár követői nagyon szeretik ezeket a képeket, hiszen felüdülést jelent a politikai élet egyik vezető alakját „hétköznapi” emberként látni.

Bangóné Borbély Ildikó

Az MSZP országgyűlési képviselője 19 éve él boldog házasságban, három gyermek édesanyja. A közösségi oldalon nincs sok követője, így közel fele-fele arányban találtunk magánjellegű és munkával kapcsolatos posztokat.

Dúró Dóra

„A legfiatalabb parlamenti képviselő, az Országgyűlés oktatási és kulturális bizottságának jobbikos elnöke, politológus, három gyermek édesanyja.”- olvasható a politikusnő Facebook-oldalán. Ezek után kíváncsiak voltunk, mennyire tartja fontosnak, hogy a család szerepet kapjon a közösségi oldalon. A parlamenti képviselőnőt több mint hatvanezren követik a Facebookon, és éppen ezért örömmel láttuk, hogy kiemelten fontosnak tartja, hogy családi életéből is megosszon pillanatképeket a követőivel. 

Szelényi Zsuzsanna

Az Együtt parlamenti képviselőnője elég aktív a közösségi médiában, blogot vezet és facebookon is több mint húszezren követik. Három gyermek édesanyja, aki családjával Budapesten él. Kiemelten fontosnak tartja a nők és férfiak közötti esélyegyelnőség elősegítését. Facebook-oldalán nagyrészt munkával kapcsolatos fotókat, írásokat találtuk, de számos családdal együtt töltött képet is megoszt a kedvelőivel.

Theresa May

Az új brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezetője még viszonylag új a közösségi oldalakon, így nem meglepő, hogy róla leginkább csak a kötelezettségeivel kapcsolatban láthatunk fotókat vagy tweeteket. Theresa May a második női brit miniszterelnök, Margaret Thatcher után. Kemény és következetes vezetőnek tartják, így kíváncsian várjuk, hogyan használja majd a közösségi médiát. Apja anglikán lelkész volt, férjezett, de nincs gyermeke, így lehet nem is fogunk sok képet látni a magánéletéből.

 

Hillary Clinton

A Demokratikus Párt választotta elnökjelöltté, így lehetősége nyílik arra, hogy ő legyen az Egyesült Államok első női elnöke. Talán a kampányidőszak miatt, de alig találtunk családi képet az elnökjelölt közösségi oldalán. Hillary Clinton nem posztol sűrűn, de akkor is inkább a munkájával kapcsolatban oszt meg eseményeket a követőivel. Pár családi képet azért sikerült elcsípnünk, így láthatjuk, amikor nagyszülőként az ölében tartja az unokáját.

Angela Merkel

Európa egyik legmaghatározóbb alakja több mint kétmillióan követik Facebookon. 1998-ban kötött házasságot Joachim Sauerrel, a Humboldt Egyetem professzorával. Ez már a második házassága, első férje Ulrich Merkel volt, akinek a nevét megtartotta. Gyermek egyik házasságából született. Magánéletéről ritkán oszt meg fotókat, inkább a munkájára koncentrál.

Összességében elmondhatjuk, hogy Magyarországon több női politikusra volna szükség, akik a munkájuk mellett azt is hirdetik, hogy mennyire fontos a család, az anyák összetartó ereje. Fontos lenne, hogy az országot olyan emberek vezessék, akik felhívják a figyelmet ezekre az értékekre. A külföldi politikusnők pedig hiába vannak egyre többen, ha nem veszik észre, hogy a kemény munka mellett a női gyengédséget is hangsúlyozniuk kellene.