Csillagtalan éjszakák

A fényszennyezést nem szokás túl veszélyesnek tartani, pedig a természettel való kapcsolatvesztés egyik legfeltünőbb példája. Két amerikai fényképész fantasztikus timelapse videókkal hívta fel a figyelmet a csillagos ég hiányára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csillag
2015. december 05. Aipmilo

A fényszennyezést nem szokták túl veszélyesnek tartani, pedig a természettel való kapcsolatvesztés egyik legfeltünőbb példája. Két amerikai fényképész fantasztikus timelapse videókkal hívja fel a figyelmet a csillagos ég hiányára.


A Skyglow projekt keretében számtalan éjszakai fénykép, videó készült városokban és teljesen sötét területeken egyaránt. A készítők felhívják a figyelmet, hogy az évente 6 százalékkal emelkedő fényszennyeződés hatására, a század végére akár teljesen is eltűnhetnek a csillagok. Felteszik a kérdést: Lehet, hogy a csillagok hiánya nagyobb űrt hagy maga után, mint feltételezzük? Igenis hatással van a sötét éjszaka hiánya az emberek egészségi- és lelkiállapotára, befolyásolja az állatok viselkedését, vándorlását, de akadályozza az űrkutatást is. Az energiapazarlásnak ez a formája ráadásul a legkönnyebben megszüntethetők közé tartozna. Évente két billió (ezer milliárd) dollár csupán az Egyesült Államokban az, ami megspórolható lenne. 

Nálunk talán nem ekkora a baj, de minenki észreveheti a különbséget, ha egy erdőben a tábortűznél néz fel az égre, vagy otthon, városi lakása ablakából.

Nézzétek meg, hogy nézne ki Los Angeles csillagos éggel és relaxáljatok kicsit!

 

További gyönyörű képeket és videókat a skyglow projekt honlapján találhattok.