Dupla öröm, dupla gond? – mi a helyzet az ikrekkel?!

Magyarországon jelenleg 90 ezer ikerpár él, minden hetvenedik szülés esetében örülhetnek a szülők ikerpároknak. Afrikában ez az arány jóval „hihetetlenebb”, a szülések több mint egyötöde ikres szülés. Ennek ellenére egy lottó ötösnek még mindig nagyobb az esélye, mint egy ötös ikreknek. Az MTV Ridikül című műsora azt próbálta megfejteni, vajon mennyivel nehezebb az élet az ikrekkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 15. bencze.aron

Magyarországon jelenleg 90 ezer ikerpár él, minden hetvenedik szülés esetében örülhetnek a szülők ikerpároknak. Afrikában ez az arány jóval „hihetetlenebb”, a szülések több mint egyötöde ikres szülés. Ennek ellenére egy lottó ötösnek még mindig nagyobb az esélye, mint egy ötös ikreknek. Az MTV Ridikül című műsora azt próbálta megfejteni, vajon mennyivel nehezebb az élet az ikrekkel.


Götz Annaszínésznőt a nagyközönség a Nyolc évszak című első magyar tévésorozat főszereplőként ismerhette meg, jelenleg 18 éves ikrei jövőre érettségiznek. Mint mondta, számára nem volt meglepő, hogy nem egy gyermeket hordott a szíve alatt, ugyanis apai vonalon több esetben is volt példa erre. Ennek ellenére elmondása szerint nem szeretett volna ikreket. „Két külön egyéniséget szerettem volna” – érvelt a színésznő, aki szerint már a pocakban eldőlt, melyik gyermeke lesz a domináns. Mint folytatta, Emília már két héttel a szülés előtt ráfordult a szülőcsatornára, öccse pedig „ha már nyitva a kapu, kimegyek rajta elv alapján jött a világra”. A lányom egész életében küzdő típus volt, Bálint inkább a lazább és nyugodtabb – jellemezte gyermekeit Götz Anna, aki természetes úton szülte meg őket öt perc és öt gramm különbséggel. Kitért arra is, hogy nagyon sokáig vártak a babákra, ezért némi hormonrásegítés is kellett a megtermékenyítéshez, és mikor megtudta, hogy ikrek lesznek, a felelősség súlya alatt bizony egy pillanatra nagyon megrökönyödött. Véleménye szerint a legnehezebb időszak az első év volt, mégpedig a szoptatás ideje. Az egyik mellemen volt az egyikük, és rettenetesen kétségbe voltam esve, hogy a másikat nem tudom felvenni – idézte fel a legnehezebb perceket a színésznő.

Érdekességek az ikrekről:

A “sima” ikerterhességeknél a fiú-fiú párosok a gyakoribbak, a hármas ikrek között viszont a lányok vannak fölényben;
   
az ikrek között nagyobb arányban fordul elő a balkezesség, mintegy 20-25 százalékra tehető, holott az összlakosságot tekintve mindössze 10 százalékos a gyakorisága;

tudományos alapja is van a közkeletű elképzelésnek, mely szerint az ikrek megérzik egymás gondolatait: az egypetéjű ikrek gyakorlatilag azonos agyhullámhosszal jönnek a világra, így elképzelhető, hogy felnőtt korukban is hajszálpontosan egyformán gondolkodnak;

az ikerterhességek 15-20 százaléka mesterséges megtermékenyítési eljárás segítségével fogan.

Röghöz kötve

A műsor vendégei voltak Fejes Erika és Mara is, akik öt éven át a tévétornában szerepeltek. Édesanyjuk csak kilenc és fél kilót hízott, és mindössze aznap tudta meg, hogy két gyermeket fog szülni. Bár egypetéjűek voltak, mégis külön burokban töltötték az első kilenc hónapot, és a szülés előtt repesztésre is volt szükség. Véleményük szerint nem jó módszer, ha külön iskolába vagy óvodába íratják az ikreket, azt azonban elismerték, sokszor egy kalap alá vették őket, miközben teljesen különböző személyiségek. Állításuk szerint sosem rivalizáltak, ugyanakkor sokszor megérezték, ha a másikkal történt valami. Erika azóta ikreknek adott életet, és a kialakult helyzetről úgy fogalmazott, két kicsivel mozogni szinte képtelenség volt. „Két és fél évig sehová sem mentünk” – jellemezte a helyzetet Fejes Erika, aki szerint a babakocsi kiválasztása is komoly problémát okozott. Mint mondta, nem tudta eldönteni, Vivien vagy Szabolcs legyen menetiránnyal szemben vagy éppen háttal.

Szoptatópárnás segítség

Varga Edit híradós műsorvezető 2009 januárjában szülte fiait, de már novemberben visszatért a képernyőre. Elmondása szerint abszolút nem számított arra, hogy ikrei lesznek, mikor az ultrahangos vizsgálat során kiderült, egy ideig csak ült leforrázva. Mint mondta, gyermekei teljesen ugyanolyanok voltak a hasában, mint az életben. Gellért állandóan küzdött, Levente nyugisabb volt, végül két perc és 100 gramm különbséggel jöttek a világra. Nemcsak a szülés, de már maga a terhesség is apás volt – avatott be a részletekbe a műsorvezető -, a férje nemcsak azt mondta meg, mit ehet, de azt is, mit csinálhat és mit nem. Túlzott volt a kontroll, de ez elsősorban az aggódásra vezethető vissza – jegyezte meg. Varga Edit a szoptatásról szólva elmondta, egy szoptatópárna segítségével egyszerre etette őket, mert ha egymás után foglalkozott volna velük, semmire sem maradt volna ideje.

Ikerkutató ikrek

A műsor férfi vendégei a 2006-ban iker szépségversenyen győztes testvérpár Kálnoki Ádám és Dávid voltak. Bár édesanyjuk külön csoportba íratta őket, annyira sírtak, hogy végül mégis egy csoportban töltötték azokat az éveket. Az általános iskolai felvételi átmenetileg kettészakította a testvérpárt, azonban a gimnázium, később pedig az egyetem évei alatt ismét összezárták soraikat, ráadásul jelenleg is együtt dolgoznak a Semmelweis Egyetemen. És mi mással is foglalkozhatnának, mint ikerkutatással. A Kálnoki fivérek nemrég alapították meg az ikerregisztert, melyben eddig mintegy háromszázan jelentkeznek. E lajstrom segítségével döntik el, kiket hívnak meg vizsgálatokra, és az egyre népszerűbb ikertalálkozókra. Legutóbb azt kutatták, szívérrendszeri betegségek esetében van-e örökletességi tényező. Kálnoki Dávid szerint rengeteg ikervesztés történik még az anyaméhben, ezzel kapcsolatosan egy érdekes történetet is elmesélt. Egy chicagói sebész hobbiként ikreket fotózott évtizedek óta, de maga sem tudta miért teszi, végül ötven évesen kérdezte meg édesanyját, aki elárulta, még magzatként elsorvadt az ikertestvére. Végül készített egy olyan fotót, melynek bal oldalán saját maga szerepelt, a jobb oldalt pedig teljesen üresen hagyta.