Duplán szenvednek bűntudattól a dolgozó anyák

A dolgozó anyákat kétszeresen sújtja a bűntudat, mivel állandóan aggódnak, hogy nem elég jó szülők és munkaerők egy személyben - derül ki egy friss kutatásból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dolgozó anya
2014. április 04. bencze.aron

A dolgozó anyákat kétszeresen sújtja a bűntudat, mivel állandóan aggódnak, hogy nem elég jó szülők és munkaerők egy személyben – derül ki egy friss kutatásból.


Egy felmérés szerint az anyák hajlamosabbak a munkaidőn kívüli hivatással kapcsolatos stresszre, mint az apák, ugyanakkor a munkahelyükön is nyomasztják őket az otthoni gondok. Akinek a gyermekáldás és a karrier egyaránt megadatik, kívülről úgy tűnhet, tökéletes az élete. Valójában viszont ez a helyzet a bűntudat kétszeres forrása lehet.

A szülőpárok mindkét tagja sokat gondol a családra, de ez csak a nők esetében jelent megnövekedett stresszt és negatív érzéseket. Shira Offer, az izraeli Bar-Ilan Egyetem Szociológiai és Antropológiai Tanszékének professzora a fokozott terheléssel járó munkakörökben dolgozó szülők mentális folyamatait vizsgálta meg. Az Amerikai Szociológiai Társaságnak bemutatott tanulmány az “500 család” című kutatási program adatait használta föl, amely a középosztálybeli családok munka és magánélet egyensúlyát veszi górcső alá.