Egész Európában egyszerre szedik a szemetet – CSATLAKOZZATOK!

Minden eddiginél nagyobb méretűre bővül ebben az évben a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából május 9-11. között szervez meg az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. A Családháló is médiatámogatója az eseménynek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 24. Paulik András

Minden eddiginél nagyobb méretűre bővül ebben az évben a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából május 9-11. között szervez meg az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. A Családháló is médiatámogatója az eseménynek!


A háromnapos eseménnyel az Európai Bizottság „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű projektjéhez csatlakozik Magyarország. Az együttműködés keretében május 10-én 28 európai országban tartanak egyszerre a TeSzedd!-hez hasonló szemétgyűjtési akciót.

Nemzetközi porondon folytatja a szereplést Magyarország legnagyobb önkéntes mozgalma: a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akció. Az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében, a „Let’s Clean Up Europe!” („Tisztítsuk meg Európát!”) elnevezésű projekt részekéntszervezi meg az eseményt a következő négy évben az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ). A TeSzedd! idén minden korábbinál hosszabb ideig tart: május 9-re, 10-re és 11-re is lehet szemétgyűjtési akciót szervezni az ország bármely pontjára – mondta Dr. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

A TeSzedd! akcióba az OHÜ minél szélesebb körben igyekszik bevonni a lakosságot: az elsődleges célcsoportot az ifjúsági szervezetek, tanintézmények és iskolák, valamint vállalatok, cégek, önkormányzatok, civil szervezetek és gyerekes családok alkotják. A szemétgyűjtési akcióban való részvétel különösen hasznos lehet a 2016-ban vagy azt követően érettségizők számára, hiszen az érintettek beleszámolhatják azt a közösségi szolgálatuk teljesítésébe.

Nagy erőkkel zajlanak a TeSzedd! 2014 előkészületei

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció keretében március 5-től várja az OHÜ azok jelentkezését, akik helyi koordinátorként találkozási pontot szerveznének, ezzel együtt csoportot (minimum 10 fő) regisztrálnának. Egyénileg regisztrálni és az egyes találkozási pontokhoz csatlakozni április elejétől lehet. Erről pontos tájékoztatást később adunk. A jelentkezés az akcióban való részvételre mindkét esetben az interneten keresztül történik. A regisztráció május 2-án zárul – tudatta Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat stb. – az OHÜ biztosítja és juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz. Szintén az OHÜ gondoskodik az önkéntesek által az akció keretében összegyűjtött szemét elszállításáról.

Szemétgyűjtési akciókat szerte az országban szerveznek különböző időpontokban önkormányzatok, civil szerveződések stb. Az OHÜ ezeket a kisebb kezdeményezéseket kívánja összefogni a TeSzedd! keretében, ahol a szükséges eszközöket is biztosítja a szemétszedéshez.

A 2013-as TeSzedd! eredményei

Tavaly több mint 75 ezer fő regisztrált előzetesen a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra. Végül, a kifejezetten rossz, esős, hűvös idő ellenére is összesen 1075 helyszínen több mint 100 ezer önkéntes vett részt az akcióban.

A sajtótájékoztató végén Dr. Illés Zoltán államtitkár és Vámosi Oszkár ügyvezető jelképesen meg is kezdték a szemétszedést: megtisztították az esemény helyszínén lévő „növényfalat” az azon elhelyezett papír és műanyag szeméttől, amely eredetileg anyagában hasznosítható hulladék lehetett volna.


Magyarország szerepe az EWWR LIFE+ projektben

Hazánk a 2013-as évben csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amelynek célja a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a közvélemény figyelmének ráirányítása a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára. A 2009-ben elindított projektben mostanáig 34 ország több millió önkéntes polgára vett részt.

Hatalmas eredménynek számít, hogy alighogy csatlakozott, Magyarország bekerült abba az öttagú koordináló bizottságba, amely az EWWR elméleti tervezését, stratégiájának megalkotását és módszertanának kidolgozását végzi európai szinten. Az EWWR-koordináló bizottságban hazánkon kívül Spanyolország, Olaszország valamint Belgium kapott helyet, utóbbi két szervezettel. Magyarországot a testületben az OHÜ képviseli.

A European Week for Waste Reduction, azaz EWWR (magyarul Európai Hulladékcsökkentési Hét) elnevezésű négy éves projekt részben európai uniós finanszírozással (LIFE+ forráskeret) valósul meg. A lényege, hogy a csatlakozó országok egy egész héten át a hulladék keletkezésének megelőzése, az újrafelhasználás és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára irányítják rá a lakosság figyelmét, különféle kreatív programok keretében.

A „Let’s Clean Up Europe!” szemétszedési akció az általában ősszel megszervezett EWWR egyik alprojektje, amely most először – 2014-től kezdve  négy éven át minden évben – megszervezésre kerül. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott hazánk az immár hagyományos és ezzel nemzetközivé váló TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióval.

További információ ITT olvasható!