Egy éjjel a közös szenvedélynek – Újra olvasás éjszakája

Olvasni mindig ünnep. De van az évnek egy olyan estéje, amit minden könyvrajongó vár, egy fix pont, egy olyan esemény, ami csak a könyvekről és az olvasásról szól: ez az Olvasás Éjszakája. Idén október 8-án gyűlnek össze az olvasni szeretők az ország több pontján.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
barátok
2016. október 05. Csontos Dóra

Olvasni mindig ünnep. De van az évnek egy olyan estéje, amit minden könyvrajongó vár, egy fix pont, egy olyan esemény, ami csak a könyvekről és az olvasásról szól: ez az Olvasás Éjszakája. Idén október 8-án gyűlnek össze az olvasni szeretők az ország több pontján.


Ezen az éjjelen a szerzők és olvasók összegyűlve ünneplik közös szenvedélyüket, az olvasást. Az Olvasás éjszakáján résztvevők meg- és kibeszélhetik a műhelytitkokat, az olvasók megismerhetik a könyvek íróit, a kulisszatitkokat, a könyvek mögött meghúzódó történeteket. A Libri szeretettel vár minden könyvrajongót ingyenes programjaira, a budapesti Libri Könyvpalotában és újonnan nyílt győri üzletébe.

Október 8., Libri Könyvpalota, Rákóczi út 12.

15:30 – 17:00 Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló

Radnóti Miklós költő özvegyének naplójából hallhatunk részleteket Hámori Gabriella tolmácsolásában.

17:00 – 18:00 Jakupcsek Gabriella: Megúszhatatlan

Jakupcsek Gabriellával, a magyar televíziósás megkerülhetetlen alakjával, számtalan nagysikerű televíziós műsor házigazdájával, kampányok arcával Juhász Anna beszélget új könyvének kulisszatitkairól. A könyvben szó lesz mindenről, ami az ex-műsorvezető számára fontos, értékes, ami mellett érdemes kiállni, így a gyerekkori internethasználat és annak buktatói vagy például a magyar csapat részvétele az olimpián.

18:00 – 19:00 Belső Nóra: Sosem késő – Szerelem és újrakezdés 40 felett

A könyvről maga a szerző, Belső Nóra pszichiáter beszél, aki legújabb művében határozottan állítja: nincs az az életkor és élethelyzet, amelyben ne volna választási és lehetőségünk.

19:00 – 20:00 Szily László: Beírás

Szily Lászlóval, a 444.hu újságírójával, a Kitolás című nagysikerű könyv szerzőjével Pion István beszélget új, a beiskolázás humoros oldalát bemutató könyvéről, a Beírásról. A könyv felkészíti a szülőket minden a beiskolázással kapcsolatos helyzetre, eligazít minket abban az útvesztőben, amit iskolának hívunk, mindezt olyan életszeretettel és humorral teszi, hogy ha nem is tartunk még ott, kedvet csinál hozzá.

20:00 -21:00 Gerlóczy Márton: Elvonókúra

A szerző új könyve kapcsán Karafiáth Orsolyával. Az Elvonókúra Gerlóczy hetedik könyve. A történet szerint egy magyar pincér életének 12288. napján elutazik egy thai szigetre, hogy végre kipihenje magát és leszokjon az alkoholról. Útitársa, Márczy Lajos (A csemegepultos naplója, Check-in), napról napra dokumentálja titkos naplójában a pincér elvonókúráját, saját küzdelmét és a thai sziget valóságát: a kiábrándult helyieket és a nyugati világ dőzsölő hordáit; a görcsösen és kétségbeesetten nyugalmat és kalandot kereső nőket és férfiakat. Az Elvonókúra a szerző első olyan regénye, amit mindvégig félmeztelenül, zokni nélkül írt. Ez nagy segítség volt számára, hiszen rengeteg manapság a pulóverben és zokniban készülő regény, és látjuk az eredményét.

21:00     Trónok harca Kvíz – Minden, amit a Trónok harcáról csak egy igazi rajongó tudhat 

Október 8., Libri Könyvesbolt,Győr, Baross Gábor u. 11-13.

17:00 – 18:00     Dolák-Saly Róbert: Én vagyok a kedvenc állatom

A szerző zenével mutatja be az Én vagyok a kedvenc állatom című legújabb könyvét. A dalkottákat is tartalmazó kötetben Dolák-Saly szeretné megtorolni a kutyák és macskák sok évtizeden át megtapasztalt felháborító viselkedését, kibírhatatlanul aranyos megnyilvánulásait.

18:00 – 19:00    Bajzáth Mária: Népmesekincstár – Így megyek az iskolába

A 6–8 éveseket leginkább érdeklő történeteket bemutató mesegyűjteményről így vall Bajzáth Mária.

„Olyan meséket válogattam ebbe a gyűjteménybe a világ minden tájáról, amelyek segítenek átlépni a gyerekeknek egy új életszakaszba. Az iskolába induló kisgyerekekre − az erősödő fogalmi gondolkodás mellett − még jellemző a mesevilágban létezés. Képzeletüket a varázslat és a csoda éppúgy izgatja, mint ahogy érdeklik őket a számok, a test, az élet és a  halál kérdései, a barátok, az ellenfelek, és a megfejthetetlennek tűnő talányok.”

19:00 – 20:00   Bartos Margit: A forradalom és utóélete egy kamaszlány szemével

Ótott Kovács Attila, a szerző fia, és Hancz Gábor beszélgetnek Bartos Margit naplójáról, az ’56-os forradalom 60. évfordulója kapcsán. A naplót az 1956-ban tizenkét éves Bartos Margit, Margó írta. A könyv az ő naplóján keresztül elsősorban fiataloknak (az akkori fiatalok unokáinak) meséli el a magyar 1956-os forradalom, illetve a megtorlás időszakának történetét.

20:00 – 21:00   Sándor Erzsi: Anyavalya

A fergeteges lendülettel és iróniával írt családtörténetéről beszélget a szerzővel Hancz Gábor. Az Anyavalyában egymásba érnek a történetek a moszkvai nagyhercegeket szédítő világszép nagynéniről, egy prolicsaládról, egy értelmetlen brazíliai utazásról és egy még értelmetlenebb hazatérésről. Egy régen elmúlt család tagjairól, egy kispesti házról, egy kalapszalonról, az ítélőképesség hiányáról és a deportálásról.

21:00 – 22:00   Magyar Íróválogatott – Válogatott irodalom és kortárs magyar foci, sport az irodalomban,irodalom a sportban.  A témát feszegeti:  Bíró Dénes, Kukorelly Endre, Berka Attila, Erdei L. Tamás, Nagy Dániel, Belányi József.


Olvasás Éjszakája helyszínek Budapesten:

Alexandra Irodalmi Kávéház, Budapest VII., Károly körút 3/C.

Fókusz Könyváruház és Hátsó Kapu, Budapest VII., Rákóczi út 14. és Dohány utca 13.

Könyvmoly Pop Up Store, Budapest VI., Váci út 3.; Budapest XV., Szentmihályi u. 131.

Libri Könyvpalota, Budapest VII., Rákóczi út 12.

Örkény Könyvesbolt, Budapest XIII., Szent István körút 26.

Rengeteg RomKafé, 1084 Budapest VIII., Tűzoltó u. 22.

Olvasás Éjszakája helyszínek vidéken:

Alexandra Könyvesház, Székesfehérvár, Koronázó tér 5.

Géniusz Könyváruház, Miskolc, Szent István út 107.

Libri Győr Könyvesbolt, Győr, Baross Gábor u. 11-13.

Líra Könyváruház, Debrecen, Piac u. 57.

Parti Medve, Szentendre, Városház tér 4.