Egyre több az erőszakos téma a Legoban

Egyre több az erőszakos tartalom a dán Lego játékgyár termékkatalógusaiban – állapították meg az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 24. Csontos Dóra

Egyre több az erőszakos tartalom a dán Lego játékgyár termékkatalógusaiban – állapították meg az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói.


“A legó egyike azon kevés játékoknak, amelyek nagyon régóta jelen vannak és gyakorlatilag semmilyen alapvető változtatáson nem mentek keresztül. Ennél fogva könnyedén nyomon követhető, hogy mennyivel lett erőszakosabb az idők folyamán” – jegyezte meg közleményében Christoph Bartneck, a tanulmány vezető szerzője.

“Először is megnéztük, hogy milyen gyakran fordulnak elő fegyverek a legódarabok között. Ezeknek a száma jelentősen növekedett és mára a legószettek csaknem 30 százalékában legalább egy ilyen darab van. Másodszorra azt vizsgáltuk meg, hogy 1978 és 2014 között mennyi erőszakos tartalom volt a cég termékkatalógusaiban” – fejtette ki Bartneck.

A tanulmányba bevont 161 résztvevő a Lego több száz katalógusát értékelte. Az eredmények szerint évente 19 százalékkal növekszik annak az esélye, hogy az ember valamilyen agresszív tartalommal találkozik a cég termékismertetőiben.

“Jelenleg a katalógusok oldalainak nagyjából 40 százaléka tartalmaz valamilyen típusú erőszakot. Különösen a lövöldözést és a fenyegető magatartást tartalmazó ábrák szaporodtak meg az utóbbi években” – húzta alá Bartneck, hozzátéve, hogy ezeknek a jeleneteknek a hangulatát döntően izgalmasnak ítélik a fogyasztók.

A szakember szerint a Lego cég gyakran hangoztatja, hogy a katalógusaiban fellelhető erőszak általában humoros kontextusban szerepel, ám az eredmények szerint a fogyasztók ezt egészen másképp gondolják.