Eljött a pillanat: légy te is sikeres író!

Január közepén indul a Magyar Íróképző tizedik intenzív tanfolyama Budapesten, amelynek célja, hogy irányt mutasson az írni vágyóknak vagy az első könyves sikerükön, netán kudarcukon átesetteknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. január 03. Csontos Dóra

Január közepén indul a Magyar Íróképző tizedik intenzív tanfolyama Budapesten, amelynek célja, hogy irányt mutasson az írni vágyóknak vagy az első könyves sikerükön, netán kudarcukon átesetteknek.


Zsiga Henrik, a tanfolyam vezetője az MTI-nek elmondta: a képzést azzal a szándékkal indították, hogy az felvértezze a hallgatókat “irodalmi fortélyokkal” és ötletekkel. Hozzátette: a tanfolyam három napja alatt átadható információ csupán gondolatébresztő lehet, nem pótolhatja a sok éves tanulási folyamatot.

A tanfolyamvezető felidézte, hogy a 2013-ban alakult Magyar Íróképző az elmúlt esztendőben hat tanfolyamot szervezett, nyáron pedig írótábort tartottak tizenévesek részvételével. Az elmúlt évben a résztvevők 30 százaléka Budapestről, 70 százaléka vidékről érkezett, de külföldről is jöttek kifejezetten a tanfolyamra érkező hallgatók – fogalmazott Zsiga Henrik, hozzátéve, hogy a legfiatalabb jelentkező tizenhárom, a legidősebb hatvannyolc éves volt.

Az előzetes várakozásokkal ellentétben csaknem akkora a reálterületen dolgozók, tanulók aránya a tanfolyamokon, mint a humán területről érkezőké. A megjelentek között éppúgy előfordult építészmérnök, közgazdász, programozó, mint magyar szakos iskolaigazgató, masszőr vagy színész – jegyezte meg Zsiga Henrik.

A résztvevők céljai műfaj tekintetében is megoszlanak. Noha a legtöbben prózában gondolkodnak, egyre nagyobb arányt mutatnak az ismeretterjesztő művet írni szándékozók. A jelentkezők nagy hányada mégis elsősorban novellákban és regényekben gondolkodik, azon belül is jelentős a szórakoztató irodalom iránt érdeklődők száma, különösen megerősödött a fantasy és a sci-fi könyvek szerzői tábora – fogalmazott a tanfolyamvezető.
 

Az év első hónapjában szervezett két tanfolyamot további öt követi majd ebben az esztendőben – közölte Zsiga Henrik.