Elképesztően jó az új, Kolosy téri Csodák Palotája!

A Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb gyerekmúzeuma volt a Millenárison - míg ki nem paterolták onnan. Az interaktív tudományos kiállítás ezt követően kiköltözött a Camponába, és ezzel sokunk életéből is. Most megrázták magukat, és osztódással szaporodva létrejött a Csopa Playbar, méghozzá a Kolosy térnél, az Új Udvarban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csodák palotája
2016. május 19. Gyarmati Orsolya

A Csodák Palotája Budapest egyik legmenőbb gyerekmúzeuma volt a Millenárison – míg ki nem paterolták onnan. Az interaktív tudományos kiállítás ezt követően kiköltözött a Camponába, és ezzel sokunk életéből is. Most megrázták magukat, és osztódással szaporodva létrejött a Csopa Playbar, méghozzá a Kolosy térnél, az Új Udvarban.


Míg arra vártunk, hogy körbevezessenek minket a 2500 négyzetméteren, volt lehetőségünk kipróbálni az érintőképernyős interaktív asztalokat (ezeből 27 van), melyeken egyedül, párosan vagy csoportosan játszható játékok vannak.

A Csopa szerint a játékkínálat folyamatosan változik, szóval ha törzsvendég lesz, nem kell attól tartania, hogy kívülről fújja majd a válaszokat a kérdésekre (sok esetben ehhez nem is kell egyébként visszatérőnek lenni). A játék mellett persze inni is kell, amire ott van a hatalmas bár, óriási koktélkínálattal, természetesen szigorúan kémcsövekbe és lombikokba öntve. Azért arra nagyon vigyázzon, hogy ne kapjon kedvet gyereke az egyik ilyen játéknak tűnő koktélhoz, kinézetre nincs nagy különbség a szörp és ezek között.

Aztán megakadt a szemünk a billiárdasztalon, ami inkább tűnik egy elcseszett kispályás focipályának, mint billiárdnak, ugyanis lábbal kell rugdosni a golyókat labdákat a lyukba, de fura volt a háromszögletű csocsó és a beerpong asztalon pattogó pingponglabda is. Ezek kipróbálásához még kevésnek éreztük az alkoholt, de majd egyszer biztosan teszteljük ezeket is. 

A Kolosyn jó helye van az új Csopának, könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval egyaránt, saját mélygarázsa van az épületnek, így nem is kell parkolóhely után kutatni. Ja, meg a fonódó is pont itt rak le, arról már nem is beszélve, hogy a 9-es és a 29-es busznak is közel van a megállója.

Játékos tanulás

A komplexumban összesen három kiállítás, egy körmozi, egy oktatási labor, egy előadóterem, egy 9D mozi és négy szabadulószoba kapott helyet.

A már húsz éve működő (gondolta volna?) Csodák Palotája és a Playbar brand összefogásával született meg ez a szórakoztatócentrum, ahol tényleg jól érezheti magát gyerek és felnőtt is. Interaktív, digitális és fizikai játékok vegyesen állomásokkal, vizuális szórakoztató elemekkel, tematikus kiállításokkal és előadásokkal. A 200 m²-es szobák különböző elnevezéseket kaptak, utalva arra, hogy belépve mire számíthatunk: Születés, Illúzió és Newton.

Spermával játszadozni nem ciki

A Születés kiállítás irtó jó móka, már csak azért is, mert az általános iskolákban valahogy elfelejtik normálisan tájékoztatni a gyereket arról, hogy hogyan is történik a fogantatás, mi történik a 9 hónap alatt, és milyen egy szülés. Jó, persze vannak felvilágosító órák talán úgy hetedik körül, de addigra már mindenki tudja ezeket, plusz ez az a kor, amikor ciki is ilyenekről beszélni az osztály előtt, pláne  a tanár és még egy felnőtt jelenlétében.

Úgyhogy épp ideje volt már egy ilyen tárlatnak, ahol játékosan lehet informálódni a női és férfi nemiséggel kapcsolatos témakörökkel. A legviccesebb a plüss sperma dobálása, nyilván ezt is kipróbáltuk. Mondjuk nem volt nagy kihívás beletalálni a lyukba, mindenesetre időűzésre tökéletes.

Aztán van egy tök jó kis fotel, ami elvileg a magzati kort mutatja be egy stilizált anyaméhben – ez elvileg az anya szívét és a külvilág elnyomott hangjait adja vissza –, nekünk viszont sokkal inkább volt olyan érzésünk a székben, mintha egy Goa party-n ücsörögnénk egy megakényelmes babzsák fotelben. Aztán ki tudja, lehet, hogy pont ilyen fíling lehet az anyaméhben bulikázni.