Elő a festővászonnal! Házi készítésű vízfesték

Miből van hiánycikk szinte folyamatosan egy nagycsaládos háztartásban? Igen, jól gondoljátok: vécépapírból, papír zsebkendőből és írószerből. Ez utóbbi nem csak a ceruzákra korlátozódik, hanem mindennemű papírárura.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 24. Csontos Dóra

Miből van hiánycikk szinte folyamatosan egy nagycsaládos háztartásban? Igen, jól gondoljátok: vécépapírból, papír zsebkendőből és írószerből. Ez utóbbi nem csak a ceruzákra korlátozódik, hanem mindennemű papírárura.


Nyáron, amikor szünet van az óvodában/iskolában és itthon nyüzsög az összes gyerek, valahogy még feltűnőbb, hogy mennyi papírt, ceruzát, zsírkrétát, festéket tudnak elfogyasztani igen rövid idő alatt, és természetesen joggal várják el, hogy én, az édesanyjuk ugyanilyen rövid idő alatt pótoljam a készleteket – csak pénzt nem adnak hozzá.

Ilyenkor jön jól némi kreativitás. Ha a bolti festék drága, ne legyünk restek, csináljunk házi változatot. Ebben nem csak az a jó, hogy olcsóbb, hanem egyedi is: olyan színeket keverhetünk ki a gyerekek kívánságára, amilyeneket csak akarunk, és amilyeneket valószínűleg a boltban soha nem kapnánk: jujsárgát, hupililát, nyáriégkéket, szeretlekpirosat – csakhogy Négyes színmeghatározását idézzem.

Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók 1-1 színváltozathoz:

  • 4 evőkanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál ételecet
  • 1/2 teáskanál kukoricaszirup
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • ételfesték (a legjobb a zselés állagú, de a folyékony is megfelel)
  • forma, ami beleönthetjük a kész festéket száradni (a legjobb a fém muffintartó, mert az pont úgy néz ki, mint egy paletta)

Nekem nem volt itthon muffintartóm, ezért üvegedénykéket használtam, a piros festék teljes adag, a világoskék fél adagból készült.

Elkészítés:

Öntsük a szódabikarbónához az ecetet. Pezsegni fog, várjuk meg, amíg lecsendesedik, majd keverjük össze őket. Adjuk hozzá a kukoricaszirupot és a keményítőt. Ha sikerült simára kevernünk (nem egyszerű, de ne adjuk fel egykönnyen!), tegyük hozzá az ételfestéket és azzal is dolgozzuk össze. Én egy hurkapálcát használtam ehhez a művelethez. Most jön a legnehezebb rész, időt kell hagyni a festék száradásához: száraz helyen általában másfél-két nap szükséges hozzá.

Ha nem akarjuk, hogy a gyerekek állandóan azzal nyúzzanak, hogy mikor lesz már kész a vízfesték, még azelőtt kezdjünk hozzá az elkészítéséhez, hogy az otthoni készletek kiürülnének.

Még több ötletért olvass tovább!