Ennyit költünk karácsonyra

Minden karácsonyi időszakban rendre megdőlnek az előző év költési rekordjai. Ha kíváncsiak ki mennyit és mire költ idén, olvassanak!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 16. szabo.daniel

Minden karácsonyi időszakban rendre megdőlnek az előző év költési rekordjai. Ha kíváncsiak ki mennyit és mire költ idén, olvassanak!


Több felmérés is napvilágot lát a karácsony előtti időszakban: a különböző kereskedő, szolgáltató cégek szeretik előre megmondani mennyit és mire fogunk költeni, ami nagyrészt be is jön nekik.

Az egyik ilyen cég azt mérte fel, ki milyen összegben gondolkodik, amikor megtölteni tervezi a karácsonyfa alját. Az emberek nagyjából fele e szerint 10 és 30 ezer forint között fog költeni, keveseknek tízezre sem lesz erre a célra, megint kevesek 100 ezer felett költekeznek majd.

 

Egy másik felmérésből az derült ki, hogy bizony a nők többet fognak elkölteni a férfiaknál, de legalábbis több időt fognak eltölteni vásárlással.

Az Olcsóbbat.hu-nak válaszolók 87 százaléka a vásárlást megelőzően az interneten keres információt egy-egy termékkel kapcsolatban. Leginkább a 25-45 év közöttiek, illetve a férfiak részesítik előnyben az internetes információkeresést. Emellett a vásárlók több mint fele nézi át az áruházak akciós hirdetési újságait, valamint minden második nő sok információt az áruházakat járva, nézelődés közben szerez be.

Konkrét termékek esetében a legtöbb férfi a webáruházak oldalai mellett a gyártó honlapját is megnézi, ha kérdése van. Szinte minden megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy elolvassa más felhasználók véleményét, értékelését is a termékek oldalain. A legnagyobb jelentőséget a 65 év felettiek tulajdonítottak a megjelenő vásárlói véleményeknek.

Spórolnánk, tolakodósak vagyunk

A megkérdezettek 98 százaléka számára felmerült, hogy idén spórolni szeretne a karácsonyi kiadásokon. Az Olcsóbbat.hu kutatásában résztvevők 40 százaléka a karácsonyi menün szeretne takarékoskodni, negyede kisebb értékű ajándékokat fog venni, ötödük megfontolja, hogy legyen-e otthonában karácsonyfa. 15-15% állítja, hogy kevesebb embernek vesz ajándékot, illetve kifejezetten a leértékelt, akciós termékeket fogja keresni. Minden tízedik vásárló ismerte el, hogy ilyenkor saját magát is meglepi valamivel.

A vásárlás során trükkökhöz folyamodók között a legtöbben megpróbálnak megelőzni más vevőket, hogy biztosan lecsaphassanak a kiszemelt termékre, több mint harmaduk a pénztárnál is megpróbál

előrejutni. 16 százalékuk számolt be arról, hogy ilyenkor szabálytalanul vezet, ill. 10 százalék a tilosban parkol pusztán azért, hogy előbb túl legyen a vásárláson.

Mit szeretnénk kapni?

Erről mindjárt, előbb arról, mik lesznek a toptermékek. A tavalyi évhez hasonlóan továbbra is ruha, könyv, gyerekjáték és műszaki cikkek lesznek a legnépszerűbb ajándékok. A kutatás eredményei arról tanúskodnak, hogy a férfiak vásárolnak inkább műszaki cikkeket és mobiltelefont, a nők pedig nagyobb arányban vásárolnak ruházati cikkeket, könyvet, gyerekjátékot és kozmetikumot karácsonyra. Elmondható továbbá, hogy a tehetősebbek közül többen vásárolnak műszaki cikket és könyvet karácsonyra, mint a kevésbé tehetősek.

agyjál nekem jobb eszet és több szorgalmat”

Végül nézzük meg, mit kívántak ehhez képest régen a gyerekek, hiszen mégiscsak ők a legfőbb célpontjai az ajándékozásnak. Vass Albert gyűjtötte az alábbi levélkéket még a II. világháború előtt:

„Kedves angyalkám kívánok egy korcsolyát és, hogy hozzál karácsony fát és egy örözet ruhát. Édes anyámnak ruhát, édesapámnak cipőt és sok egéséget és egy mesekönyvet.”

Bodrogi Lajos

 

Kedves Jézuska!

Nagyon szépen kérek tőled meleg fehérnemüt és harisnyát s meg kérlek kedves Jézuska, hogy agyjál nekem jobb eszet és több szorgalmat, hogy tanulhassak ahogy anyuka szeretné s hogy agyjál nekik egészséget, mert apuka beteg, de te azt tudod, mert te mindent tudc.

Szeretettel maradok

Szabó Gizella V. o. t.

 

Édes angyalka!

Szépen kérlek hozzál nekem egy nagy kabátot és egy pár bakancsot. Jön a tél és nincs mibe járjak az iskolába. Köszönöm előre is az ajándékot.

Molnár Éva

 

Kedves Angyalka!

Közeledik Karácsony. Nagy örömmel és gonddal kezdek a levélíráshoz. Egy kéréssel fordulok Te hozzád,

Nagyon szépen megkérlek jó Angyalka, hogy ha teheted légy szíves és hozz nekem egy pár bakancsot. Mert kilenc kilométer teszek meg minden nap és télen a félcipőben mikor nagy a hó rosz. Ha pedig ne lehet egy bibliát mert azt is szeretnék csak a bakancs még is jobban kell. Ezért ne haragugyál. Nagyon örvendenék ha megkapnám valamelyiket. Ha ezt sem lehet, akkor, amit te akarsz.

Bezárom levelem hálás köszönettel:

Varga Piroska

 

Őfelsége názáreti Jézuskának Menyország

Drága jó Jézuskám!

Nagy kéréssel fordulok hozzád! Egy óhajom hogy az én drága szüleimnek az egészségét őrizd meg. Nekem pedig az érdemem szerint. Hogyha megérdemlem, akkor nagyon szépen kérlek, adj nekem egy Bocskai ruhát, meg egy karórát. És a testvéreimnek is egészséget.

Kezeit csókolja

Koós Éva I. polgári