Erre varrjál gombot: jönnek a nemsemleges mosdók Amerikában!

A Kaliforniai Egyetem, valószínűleg elsőként az amerikai felsőoktatási intézmények közül az Egyesült Államokban, nemsemleges mosdókat alakít ki összes kampuszán transznemű diákok számára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 01. Paulik András

A transznemű diákok számára nemsemleges mosdókat alakít ki összes kampuszán a Kaliforniai Egyetem, valószínűleg elsőként az amerikai felsőoktatási intézmények közül.


Az egyetem elnöke, Janet Napolitano irodájának közleménye szerint a kezdeményezés célja, hogy elfogadóbbá tegyék a tanintézményt a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok számára.

A tervek szerint az egyetem minden kampuszán nemsemlegessé alakítják át az egyszemélyes mosdókat, és a rendszer újonnan épülő, illetve felújított kampuszain is helyet kapnak a bárki által használható speciális illemhelyek.

Brooke Converse, az intézmény szóvivője szerint nincsenek részletes adataik arról, pontosan hány egyszemélyes mosdó üzemel az egyetem nagyjából 238 ezer hallgatót ellátó összes, szám szerint tíz kampuszán, illetve a fülkék átalakítási költségeivel sincsenek egyelőre tisztában.

Kaliforniában tavaly fogadták el az Egyesült Államok első olyan állami törvényét, amely előírja, hogy az állami iskoláknak lehetővé kell tenniük transznemű diákjaik számára, hogy szabadon megválasszák, melyik mosdót akarják használni.

A Kaliforniai Egyetemen a nemsemleges illemhelyek kialakítását a Napolitano által még júniusban felállított lmbt – a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű diákok érdekeit képviselő – tanácsadó-bizottság javasolta.
A tanintézmény vezetője továbbá ígéretet tett rá, hogy a transznemű diákok anélkül is használhatnak más nevet bizonyos kampuszbeli nyilvántartásokban, hogy hivatalosan is megváltoztatnák a születésükkor kapott nevüket.