Erről feszítővassal sem szeded le a gyereket

Él egy hivatásos katona Győrben, aki évek óta motorokat bütyköl szabadidejében. Ez így önmagában nem feltétlen lenne érdekes, de mégis az.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
elektromos
2014. január 16. szabo.daniel

Él egy hivatásos katona Győrben, aki évek óta motorokat bütyköl szabadidejében. Ez így önmagában nem feltétlen lenne érdekes, de mégis az.


Heindl Roland nagyjából négy éve kezdett el egy hobbit, ami amellett, hogy szabadideje jó részét elvette, sok energiát és pénzt is felemésztett. Az immár 15 esztendeje hivatásos katonaként (MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred) szolgáló főtörzsőrmester elektromos hajtású gyermekmotorokat kezdett gyártani.

A műhely

Már tanulmányai alatt (az Egri Tanárképző Főiskola és az ELTE fizikus hallgatója volt) különösen érdekelték az elektromos hajtású gépek, ezzel együtt pedig a fenntartható közlekedés kérdésköre is. Nem volt tehát kérdés – meséli -, hogy amikor gyermekeinek játékra volt szüksége, elsősorban ebben kezdett gondolkodni.

Előbb egy elektromos roller készült el, amelyet kislánya (képünkön) azóta is nagy becsben tart, majd mintegy 7 hónapos kemény munka után „legördült” az első, szintén elektromos hajtású kismotor is. A fél évet is meghaladó projekt valódi kutatómunkát és rengeteg kísérletezést igényelt, Heindl Roland nem egy alkatrészt bolhapiacokról szerzett be.

Amikor arról kérdezzük, miként fog mindebből pénzt csinálni, a főtörzs leszögezi, nem szeretné az üzlet irányába elvinni a dolgot. Célja a környezettudatos, fenntartható közlekedés népszerűsítése, illetve a gyermekek közlekedési ismereteinek szélesítése, magyaránKRESZ-oktatás. „Nem tudok elképzelni hatékonyabb módszert a biztonságos közlekedés hatékony elsajátításához annál, minthogy kisgyermekek motorra üljenek és 5+ korban megtanuljanak mindent”. Egy hasonló korú gyereket „feszítővassal” sem lehet leszedni egy ilyen motorral – fogalmaz -, elég csak egyszer kipróbálnia.

Jelen pillanatban 4-5 használható motorral tart ingyenes oktatásokat kicsiknek, tervei szerint tavasztól egyre több helyszínen, egyre több gyermeknek teremt erre lehetőséget. Kérdésünkre elmondta: nem szeretné egyszerűen üzleti haszonná alakítani a „találmányát”, azt azonban igen, hogy véges anyagi erőforrásai miatt legyenek támogatói, partnerei a programban. El tudja képzelni, hogy a jövőben legalább városi, de akár országos program is lehet a gyermekek KRESZ-oktatásából, erre azonban – jegyezte meg – saját erőből biztosan nem futná.

Főtörzs oktatás közben

Heindl Roland szerint nem gyakori, ellenben nagyon jó dolog, ha az embernek a szakmájától ennyire eltérő hobbija van, külön kiemelte, sokat köszönhet a Maygar Honvédségnek, hogy támogatták tanulmányaiban.

A járgányokat nagyjából öt éves kortól ajánlja, nem feltétel hozzá a biciklis előismeret, van olyan kislány, aki életében nem ült még kerékpáron, a motorral ugyanakkor magabiztosan „száguldozik”. Ez utóbbi egyébként 10 és 25 km/h közötti sebességet jelent (egyénileg állítható), vagyis természetesen mindig csak biztonságos határok között használják.