Exkluzív dínóleletek Magyarországon

Az Argentínában talált dinómaradványok a világon talált fajok mintegy 10 százalékát teszik ki, ami egyértelműen mutatja az ország jelentőségét az őslénytani kutatásokban. A Természettudományi Múzeum új kiállítására innen érkeztek a legősibb fajok, hihetetlen kuriózumokat láthatunk, minden dinórajongónak ott a helye!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dínó
2013. szeptember 29. szabo.daniel

Az Argentínában talált dinómaradványok a világon talált fajok mintegy 10 százalékát teszik ki, ami egyértelműen mutatja az ország jelentőségét az őslénytani kutatásokban. A Természettudományi Múzeum új kiállítására innen érkeztek a legősibb fajok, hihetetlen kuriózumokat láthatunk, minden dinórajongónak ott a helye!


Múlt héten megérkeztek, szombattól pedig már láthatóak is a Természettudományi Múzeumban azok az egészen különleges dinoszaurusz leletek, amelyek Argentínából, a világ legjelentősebb öslénytani lelőhelyéről származnak.

Lapunkat a múzeum arról tájékoztatta, Patagónia – és a világ – legnagyobb és legöregebb dinoszaruruszai, teljes csontvázak másolatai, dinófészek, megkövesedett dinoszaurusz tojások és játékos bemutatók is várják a rajongókat.

Az új időszaki kiállítás kiegészíti az amúgy egész éven át tartó dínómániát: az egyedülálló hazai dinókat bemutató Eltűnt világok című kiállítás csontváz- és testrekonstrukciói, eredeti maradványai mellett, a múzeum kertjében felállított életnagyságú dinoszaurusz-szobrok is színesítik a palettát.

Mindez egészül most ki valóban a világ talán legunikálisabb leleteivel.

Az argentin Patagónia az „Ígéret földje” a paleontológusoknak, az őslénytankutatóknak, akik a bolygónkat 180 millió éven át uraló lényeket kutatják. Az Argentínában talált dinómaradványok a világon talált fajok 10 %-át teszik ki, ami világosan jelzi az ország jelentőségét az őslénytani kutatásokban. Az itt fellelt hatalmas méretű dinoszauruszok az eddig ismert legősibb fajok. Több különleges tulajdonsággal rendelkeznek, mint ismertebb észak-amerikai társaik.

A legnagyobb növényevő

A Barreales-tó környékéről származik Rebbi, a legnagyobb növényevő (Rebbachisaurus tessonei). Csontváza 17 méter hosszú, az állat súlya elérhette a 10 tonnát. A Rebbachisaurus az egyetlen Sauropoda, amelyben gyomorkövet találtak. Ennek az volt a szerepe, hogy letépett és majdnem egészben lenyelt növényeket a gyomorban megőrölje, mivel ezek a dinoszauruszok képtelenek voltak táplálékukat teljesen megrágni.

A valaha talált legnagyobb raptor-karom

A Megaraptor namunhuaiquit (hossza 6-9 méter, súlya 1 tonna) hatalmas, csaknem félméteres karmokat viselő mellső végtagja tette félelmetessé. Nem mellékesen  ez a ma ismert legnagyobb raptor. A kiállításon látható hatalmas karom az egyik legnagyobb raptor-karom, amelyet valaha találtak, és mivel kiváló minőségben maradt fenn, teljességében látható az ízület is.

Látható a legősibb dínófészek

Észak-Patagóniában ezernyi dinótojással teli területeket tártak fel az elmúlt években. A kiállításon látható néhány rekonstrukció, többek között egy Mussaurus patagonicus fészek. Ezt a piciny dinoszauruszt tévesen „egérgyík”- nak nevezték el. A fészek a legősibb, amit mostanáig találtak.

Mi sem szégyenkezünk, Hungarosaurus is van

A múzeum tájékoztatása szerint az argentin óriások mellett az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon című kiállításon bemutatják azokat rendkívül érdekes és értékes őshüllő-leleteket és a megtalált csontok alapján elkészített teljes testrekonstrukciókat, amelyeket az elmúlt évek során találtak meg a fiatal és határtalanul lelkes kutatók a Bakony területén. Legnevezetesebbek a páncélos dinoszauruszok (Hungarosaurus tormai Ősi, 2005; kora 85 millió év) és a repülő hüllők (Bakonydraco) maradványai, de különleges szépségűek a bakonyi növényevő krokodilok koponyái is.

Az első magyarországi dinoszaurusz-lelet egy közel 4 méter hosszú páncélos növényevő maradványa volt. A kiállításon szereplő Hungarosaurus testhosszával közepes méretűnek számított a páncélos dinoszauruszok között, de nagyobb volt, mint egyetlen hasonló korú, európai rokona.

A kiállítás egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője (kisemlősök, madarak) élte túl a földtörténet nagy viharait. Tudományos szenzációk, igazi ritkaságok, a magyar dinók mutatkoznak be. Testrekonstrukciók, teljes csontvázak, eredeti leletek és egy új, Magyarországon múzeumban először bemutatkozó, interaktív számítógépes technika, a Microsoft Surface várják a látogatókat.

A kiállítás 2013. szeptember 28-tól 2014. július 31-ig tekinthető meg.

A kiállítás nyitva tartása:

Naponta 10-től 18 óráig

Szünnap: KEDD

Jegyárak:

Felnőtt: 1950 Ft

6 – 26 éves korig: 1050 Ft

62 év fölött: 1050 Ft

6 éves kor alatt és 72 éves kor fölött a kiállítás ingyenes.