Ez talán segít, hogy milyen tévéműsort nézhessen a gyereked!

A gyerekek sokszor csak unaloműzésből tévéznek, és a hatalmas kínálatban a szülők is nehezen találják meg számukra a valóban érdekes és hasznos műsorokat. Egy új ötlet talán segít minden érintettnek. Ti mit gondoltok erről?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 06. Paulik András

A gyerekek sokszor csak unaloműzésből tévéznek, és a hatalmas kínálatban a szülők is nehezen találják meg számukra a valóban érdekes és hasznos műsorokat. Egy új ötlet talán segít minden érintettnek. Ti mit gondoltok erről?


 

A gyerekek sokszor csak unaloműzésből tévéznek, és a hatalmas kínálatban a szülők is nehezen találják meg számukra a valóban érdekes és hasznos műsorokat. Pedig pszichológusok szerint a tévéműsorok egy része nemcsak a gyerekek ismereteit gyarapíthatja, hanem a képességeik fejlesztéséhez is jelentősen hozzájárulhat. A szülők és a gyerekek tudatos válogatásának megkönnyítésére ezért egyedülálló műsorajánlási rendszert indít gyermekpszichológusok bevonásávala Tévézz okosan! társadalmi kampány.

A hazai kábeltévés szolgáltatók kezdeményezésére, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakmai támogatásával három évvel ezelőtt létrejött társadalmi kampány a fiatalok médiatudatosságát igyekszik erősíteni, és szüleiknek is hasznos tanácsokat nyújt a tudatos tévézéshez. A www.tevezzokosan.hu weboldal a száznál is több tévécsatorna programjából segít megtalálni azokat a műsorokat, amelyeket valóban érdemes megnézni, amelyek igazán érdekesek és értékesek lehetnek a gyerekek számára.

via GIPHY

 

A korhatárkarikák mellett új piktogramok is megjelennek

A társadalmi kampány gazdái most pszichológusok segítségével továbbfejlesztették a weblap műsorajánlóját. Ezentúl kategóriákba sorolva,piktogramokkal is megkülönböztetvekiemelten ajánlanak olyan műsorokat, amelyek a színvonalas szórakoztatás mellett hatásosan segíthetik az iskoláskorú gyerekek értelmi, érzelmi, társas és mozgási készségeinek illetve személyiségüknek a fejlődését. A kiemelt műsorokat gyermekpszichológusok rövid magyarázó szöveggel ellátva ajánlják, hogy a gyerekek és szüleik is egyszerűen beazonosíthassák, milyen területekfejlesztésében segíthetnek igazán.

A kiemelten ajánlott műsorok kategóriarendszere

A felállított kategóriarendszer az iskoláskorú gyerekek személyiségfejlődése szempontjából legfontosabb készségfejlesztési területeket öleli fel:

  • Ismeretszerzés (az iskolában tanult lexikális tudáskincs bővítése)
  • Játékos tanulás (bevonó, élményalapú tanulás)
  • Logika (matematikai, problémamegoldó, analitikus képességek)
  • Önismeret (identitás, önértékelés, egészséges énkép, testkép stb.)
  • Társas kapcsolatok (csoporton belüli szerepek, nemi különbségek, konfliktusok, empátia)
  • Ügyesség (pszichomotoros képességek, rendezett mozgások fejlesztése)

Ezeket a kategóriákat a gyerekek számára hozzájuk közelebb álló elnevezésekkel jelenítik meg: Tudor, Felfedező, Észkerék, Ki vagyok én?, Én és a többiek, Ügyesség.

A fejlesztő hatású műsorokra való figyelemfelhívással a társadalmi kampány még jobban segíthet abban, hogy mindenki megtalálja az adott gyerekhez leginkább illő műsorokat, így tovább ösztönözve az átgondolt, tudatos médiafogyasztást.


TUDOR: Ezekből az ismeretterjesztő filmekből sok érdekességet tudhatsz meg az állatokról, növényekről, a csillagokról, a régmúlt időkről, művészekről, tudósokról, feltalálókról és felfedezőkről, történelmi korokról. Egy olyan hihetetlenül izgalmas világba pillanthatsz be, amiről még nem vagy keveset hallottál.
FELFEDEZÉS: Ezek a műsorok játékosan gazdagítják az ismereteidet. A képernyő előtt ülve izgalmas kalandoknak, kísérleteknek lehetsz részese, s észre sem veszed, hogy közben mennyi mindent megtudsz a világról! Játszva igazán élmény lehet a tanulás!
ÉSZKERÉK: Ezek a játékos feladatok segítenek abban, hogy jobban felismerd a tárgyakat, formákat, irányokat, az összefüggéseket. Ha érdekes dolgokkal találkozol, azokra még figyelni is sokkal könnyebb, így gyorsabban, ügyesebben tudsz majd számolni, feladatokat és problémákat megoldani. Ettől a suliban is jobb lehetsz majd.
ki_vagyok_enKI VAGYOK ÉN?: Ezekben a mesefilmekben olyan hősökkel találkozhatsz, akik Neked is példát mutathatnak és segíthetnek abban, hogy megismerd magad, hogy igazán jóban legyél magaddal, és mások is jobban elfogadjanak.
ÉN ÉS A TÖBBIEK: Úgy érzed, mások nem mindig Neked adnak igazat és nem tudod mindig elmondani a véleményedet? Sokszor nem tudod jól megoldani a vitákat, veszekedéseket? Ezek a filmek, kis történetek segíthetnek azzal, hogy megmutatják, mit is tehetnél, hogyan viselkedhetnél ilyen helyzetekben.
ÜGYESSÉG: Ha szeretsz rajzolni, festeni, játékokat készíteni vagy táncolni, ugrálni, akkor ezek a Te műsoraid! Ha végigcsinálod, amit ezekben a műsorokban látsz, még ügyesebb lehetsz, és még jobban tudsz mozogni majd.