Ezeken a játszótereken öröm a vakáció!

Budapesten rengeteg felfedezésre váró játszótér van. Ha valamelyik hétvégén nem a Balaton partján vagy a Velencei-tónál hűsölünk, érdemes feltérképeznünk a gyerkőcökkel ezeket a helyeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapest
2016. június 18. Vajda Boglárka

Budapesten rengeteg felfedezésre váró játszótér van. Ha valamelyik hétvégén nem a Balaton partján vagy a Velencei-tónál hűsölünk, érdemes feltérképeznünk a gyerkőcökkel ezeket a helyeket.


Vukos játszótér
I. kerület,
Szirtes utca – Bérc utca sarka

A kicsi Vuk történetét már több évtizede mesélik a szülők a gyermekeiknek. A mára klasszikussá vált Fekete István – Dargay Attila mesét szinte mindenki ismeri és kedveli, ezért is válhatott a Vukos játszótér az egyik legkedveltebb tematikus játszótérré Budapesten. Az árnyas platán és gesztenyefák árnyékában pihenhetnek a szülők, miközben a lurkók rábukkanhatnak Vuk, Karak, és Unka a béka, és a folyton szimatoló Vahúr kutya figuráira. Totyogóktól egészen a kisiskolás korosztályig jól érezhetik magukat a csemeték, hiszen van itt mászókás csúszda, többféle hinta, rugós motorok, homokozó, beülős házikók, csúszkapálya, és egy óriási sakktábla, nagyméretű fafigurákkal (amiket sajnos elég nehéz megmozdítani).

Pom Pom játszótér
I. kerület, Naphegy tér

Ez a játszótér is hasonlóan, tematikus játszópark, mint a Vukos játszótér, így nem kell meglepődnünk, hogy szembe találjuk magunkat a meséből ismert Pom Pommal, Gombóc Artúrral vagy Picurral. A játszótéren megelevenedik az egész Csukás- és Sajdik-féle mesevilág. Megtalálhatjuk Festéktüsszentő Hapci Benő és Madárvédő Golyókapkodó házát, de helyet kapott a téren a Szomorú Szamovár, a mesebeli hirdetőoszlop és áruspavilon, valamint egy csúszdás hajó és egy vonat is. Van egy egész sor szuper kis kulipintyó, amelyekben bújócskázni meg szaladgálni lehet. Persze homokozó, hinta, és csúszda itt is megtalálható, de egyértelműen ezek a házacskák uralják a terepet.

Városligeti játszótér
XIV. kerület, Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor sarok

Kevesen tudják, milyen remek, kifejezetten a gyermekek számára készült varázslatos világot rejt a Városliget. Ez a játszótér igazi vaká­ciók han­gu­la­tát idéző pik­ni­kezős, lus­tál­ko­dós hely. A picik­nek renge­teg fajta játé­kot kínál, ráadásul tágas a tér, lehet szaladgálni is a hatal­mas fák árnyat adó lombjai alatt. Nagy a homokozó, és van működő csap is, így jókat lehet sarazni a nyári kánikulában. A legnagyobb élményt persze a csúszdák nyújtják, igaz, inkább nagycsoportos-kisiskolás korosztálynak. Persze a kicsik is jól érezhetik magukat, hiszen vannak rugós járművek, van forgófotel, fa sárkány, amire fel lehet mászni, és az egészen totyogóknak készült bébi-hinta is.

Margarétás játszótér
XII. kerület, Kis János altábornagy utca, Polgármesteri Hivatal mögött

Viszonylag új hely a fővárosi játszótér palettán. A nevet szimbolizáló margaréta-motívum több helyen is fölbukkan, és ez még inkább barátságossá, mosolygóssá varázsolja a játszóteret. A legtöbb gyermek kedvence egyértelműen a méretes fából készült szarvasbogár, amit meg is lehet lovagolni. A hely központi eleme egy óriás faház, mindenféle mászó-hálóval, kuckóval, csúszdával, fel- és lejárókkal, faragott állatokkal. A játékok igazán ki- és bebújósak, remekül mászhatóak. És hogy legyen egy igazi kis-pasis játék is, egy élethű traktort is birtokba lehet venni a játék idejére. A legnagyobb vonzereje ennek a játszótérnek, hogy nem minden az, aminek látszik, nem is gondolnánk, de a házak és a traktor mászókákat, csúszdákatrejtenek. De van még itt homokozó, gumis kosárlabdapálya és ping-pong asztal is.

Olimpiai Park Játszótere
V. kerület, az Országház és a Képviselői Irodaház között

Az Olimpiai Park egy része kifejezetten a gyermekek számára készült játszótér. Jó ötlet, hogy a játszótéri rész mindenhol gumilapos, és ráadásul egy része direkt a legkisebbek számára készült kirakóval, tölcsérekkel, homokozóval, rugós játékokkal, és kisebb csúszdával. A játékok közelében is vannak padok, így a szülők kényelmesen szemmel tarthatják csemetéiket játékközben. Csúcs még a hajó formájú mászó-komplexum, mindenféle hidakkal, átjárókkal, lépcsőkkel, csúszdákkal, és hintával, ami mind-mind külön felfedezésre váró élményt jelent a kicsiknek. És persze külön pluszpont, hogy van kulturált vécé, sőt még pelenkázó-helyiség is!

(fotó: minimatine)