Ezekkel vigyázzon, ha otthon készíti kozmetikumait!
Többször írtunk már arról, hogyan lehet otthon kikeverni például dezodort, ajakbalzsamot vagy hajpakolást, amik gyakran nemcsak gazdaságosabbak, de egészségesebbek is. Van azonban néhány fontos szempont, amikre érdemes odafigyelni az elkészítésükkor, mert szélsőséges esetekben akár még gondokat is okozhat magának a nagyra értékelt természetes összetevőkkel. Összeszedtük, mik ezek.
Többször írtunk már arról, hogyan lehet otthon kikeverni például dezodort, ajakbalzsamot vagy hajpakolást, amik gyakran nemcsak gazdaságosabbak, de egészségesebbek is. Van azonban néhány fontos szempont, amikre érdemes odafigyelni az elkészítésükkor, mert szélsőséges esetekben akár még gondokat is okozhat magának a nagyra értékelt természetes összetevőkkel. Összeszedtük, mik ezek.
Minőségét megőrzi – de meddig?
Bármit is használ, fogyaszt, vagy ken magára, az első, amit meg kell néznie, hogy meddig őrzi meg a szavatosságát: hiszen ha lejárt termékről van szó, akár nagy károkat is okozhat magának. De mi a helyzet az otthon készített szerekkel? Honnan lehet tudni, hogy meddig őrzik meg minőségüket? Hiszen – főleg a vizes bázisú kozmetikumok – kiváló táptalajt szolgáltatnak a baktériumoknak és gombáknak, ezért ezeket mindenképp tartósítani kell valahogy. Persze ha már home made termékekről van szó, hiba lenne vegyi szerekkel telerakni őket, hogy hosszan elálljanak, de szerencsére több természetes tartósítószer is létezik, amik segítségével nem kell 1-2 napon vagy héten belül elhasználni saját termékét.
“A házi készítésű kozmetikumoknál a lényeg, hogy mindig tartsa be az elkészítési útmutatót, a mennyiséget, az arányokat, úgy biztosan nem okoz majd magának gondot. Amennyiben semmilyen tartósítószert nem alkalmaz, úgy használja el mihamarabb a terméket, mert avasan akár árthat is vele” – mondja Peterman Krisztina, a Dermatica szépségterapeutája.