Farsangnyitó, vándorkiállítás és nemzetközi cirkuszfesztivál vár rátok a hétvégén

Hóesés ide, jeges szellő oda, programokban ezen a hétvégén sem lesz hiány. Otthon maradtok vagy elmennétek valahova? Mint mindig, most is segítünk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi program
2016. január 08. Csontos Dóra

Hóesés ide, jeges szellő oda, programokban ezen a hétvégén sem lesz hiány. Otthon maradtok vagy elmennétek valahova? Mint mindig, most is segítünk!


150 Csók

Január 8-án négykor Pécsett nyílik meg Csók István festőművész születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett CSÓK 150 című vándorkiállítás. A kiállítás a festőművész életpályáját eleveníti fel archív fotográfiák és festményreprodukciók segítségével. A fényképek a gyermekkortól kezdve egészen Csók idős koráig villantják fel a páratlan életút legfontosabb állomásait.

A kiállítás itt egészen január 19-ig lesz látható.

A vándorkiállítás további helyszínei:

  • Tatán a Kuny Domokos Múzeumban,
  • Balatonfüreden a Kisfaludy Galériában,
  • Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban,
  • Egerban az ARKT Művészeti Ellátóban,
  • Győrött a  Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban,
  • Budapest  pedig a Várkert Bazárban lesz látható

Farsangnyitó családi nap

A Kölcsey Központban január 9-én délelőtt kilenc órától egészen délután két óráig tart a IV. Farsangnyitó Debreceni Dalidó. A rendezvény a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is, ezért számos kézműves feladatokban, régi mesterségekben és egyéb szórakozásban lehet része az egész családnak. Lesznek koncertek és gyerekeknek szóló előadások is. A Kölcsey Központ körfolyosóján, a Bálteremben és a Baltazár téren megrendezett programokon való részvétel ingyenes.

Helyszín: Debrecen, Bethlen u., 4026

Újzenei Fesztivál

Az MTI-hez eljuttatott ajánló szerint az egyhetes fesztivál vendége lesz többek között a lengyel Karbido quartet, az osztrák Black Page Orchestra és Sylvie Lacroix fuvolaművész. Előadást tart Biró Dániel zeneszerző és etnomuzikológus, Koka Nikoladze zeneszerző, valamint Theo Nabicht kontrabasszusklarinét-művész.

Magyar képzőművészek és zeneszerzők közös munkáit állítja ki a hónap végéig a Hermina Galéria Látható Hang címmel. A Budapest Music Center (BMC) könyvtárában, a tavalyi évhez hasonlóan kialakított olvasósarokban, a fesztiválon elhangzó művek partitúráit tanulmányozhatják az érdeklődők.

Szigetvári Andrea Zajszelídítő című projektjével, amely a védett koncertszituációkban megjelenő zajokat helyezi középpontba, három helyszínen – a Zeneakadémián, a FUGA Budapesti Építészeti Központban és a BMC-ben – találkozhatnak az érdeklődők egy térinstalláció, egy koncertdarab és egy részben interaktív előadás formájában.

Időpont: január 7. és 13. között

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál helyszíne:  a BMC, a FUGA, a Hermina Galéria és a Zeneakadémia mellett – a Szimpla Kert és a Trafó Kortárs Művészetek Háza is.

Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Elkezdődött a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban. Idén 13 ország hetvenöt cirkuszművésze lép porondra a fesztivál öt napja alatt. A közönség péntek este egy, a hétvégén és hétfőn pedig két előadáson nézheti meg a külföldi fellépőket, két különböző műsorban. Hétfőn a nemzetközi zsűri a legjobb ország előadását is díjazza.

Az esemény programjához kapcsolódva kiállítással köszöntik a Los Angelesben élő magyar származású bűvészt, Franz Czeisler Tihanyt századik születésnapja alkalmából.

Jegyek még korlátozott számban kaphataók, ide kattintva.

Időpont: január 7-11 

Helyszín: 1146 Budapest Állatkerti krt. 12/a.

Forrás: fnc.hu/musorunk/kepgaleria

Mézeskalácsváros

Január 31-ig meghosszabbították a Mézeskalácsváros nyitva tartását a Bálnában, ahol csodaszép mézeskalács házikókat tekinthettek meg a családdal. Budapest karácsonyi mézeskalács szobra például 250 épületből áll, 1000 alkotó munkája és 2 hónap alatt épült fel.

Helyszín: Bálna utcaszint (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.) 306-os teremgaléria

Csa­ládi nap a Nem­zeti Galériában

Maskarák, karnevál, táncmulatság, és lakodalom – képekben 2-12 év közötti gyerekeknek és szüleiknek a Magyar Nem­zeti Galériában.

A kiállítás mellett lesznek programok is:

  • 10.15 BÁBKÉZLÁB, a Fabrika Műhely vezetésével 2+
  • 11.30 Családi tárlatvezetés 6+
  • 11.00-14.00 Kreatív műhely: álarcok, gallérok flitterben. Maszk és gallér modellezése és díszítése különböző papírokból.

A programon való részvétel díja gyerekeknek és kísérőiknek 900 Ft/fő

Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria (1014 Budapest, Szent György tér 2.) C épület, találkozási pont I. emelet kupolatér

Ingye­nes kori­zás Budapesten

Budapesten februárig több helyszínen is van ingyenes korizási lehetőségre a családdal. A veszélyes és a be nem fagyott tavak helyett inkább ide menjetek: Zugló  (a kori bérlése is ingyenes), Bálna terasz (kori 600 forint ellenében), Óbudán és Újpesten, a Józsefvárosban valamint a Bazilika előtti téren. 

A legjobb jégpályákat viszont a Családháló itt gyűjtöttük össze korábban.