Féláron mehetnek a nők múzeumba vasárnap

A nemzetközi nőnap alkalmából vasárnap több mint félszáz vidéki és fővárosi múzeumban kapnak ötven százalékos kedvezményt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 06. Gyarmati Orsolya

A nemzetközi nőnap alkalmából vasárnap több mint félszáz vidéki és fővárosi múzeumban kapnak ötven százalékos kedvezményt.


A nőnapi “ajándékot” Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentette be csütörtöki közös sajtótájékoztatójukon Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A nőnapi kedvezmény a 6-26 éves, diákigazolvánnyal rendelkező lányokra, nőkre is érvényes, akik így kettős kedvezménnyel válthatnak belépőt a kulturális intézményekbe.

Novák Katalin arról beszélt, hogy bár már egy évszázada van olyan nap, amikor kiemelt figyelmet kapnak a nők, a kormány azt szeretné, ha ezt a figyelmet minden nap megkaphatnák, hiszen – szavai szerint – a nők azok, akik összetartják a társadalmat.  A kormány ezért minden támogatást meg kíván adni, hogy a nők össze tudják egyeztetni a családi életüket a munkájukkal, ugyanakkor meg akarják adni a választás lehetőségét is, azt, hogy eldönthessék, gyermeket nevelnek, múzsák, alkotó nők lesznek, vagy a munkájuknak szentelik az életüket – hangsúlyozta Novák Katalin, utalva a házigazda intézmény Csinszka-kiállítására.     

Elmondta, hogy a családügyi és a kulturális államtitkárság közös programjához csatlakozó múzeumok listája a kormany.hu, a ncsszi.hu valamint a kultura.hu oldalakon érhető el csütörtöktől.     Hoppál Péter a nőket a családok motorjának nevezte, és úgy vélte, “életünk nőit” – anyánkat, feleségünket, munkatársnőinket, családtagjainkat, barátainkat – nem csak egy napon kellene ünnepelni, a figyelem középpontjába állítani. Az államtitkár ugyanakkor arról is beszélt, a kormány március 8-án külön is oda akar figyelni a nőkre, ezért kívántak kedveskedni nekik a kedvezményes múzeumi belépővel.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a programhoz budapesti intézmények mellett számos vidéki múzeum is csatlakozott, ezek közül külön kiemelte a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumot. Erre utalva azt hangoztatta: a kormányzat fontosnak tartja, hogy a minőségi kultúrával minél többen találkozzanak, akár a városokban, akár a kistelepüléseken élők. A kedvezményesen látogatható intézmények között van Budapesten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Bélyegmúzeum, a Nagytétényi Kastély, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Természettudományi Múzeum, Egerben a Dobó István Vármúzeum, a Gödöllői Városi Múzeum, valamint a sajtótájékoztatónak helyet adó Petőfi Irodalmi Múzeum is, ahol  – a nőnapi alkalomnak megfelelően – a Csinszka-kiállítás is megtekinthető.     

Ez azt jelenti, hogy vasárnap a 6-26 éves (diákigazolvánnyal rendelkező) lányok, nők például a Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításaira – a két kedvezménnyel – 150 forintért, míg időszaki kiállításaira 200 forintért válthatnak belépőt. A 6 éven aluli gyerekek után és a 70 éven felüli nyugdíjasoknak – ahogy az év többi napján – vasárnap sem fizetniük a múzeumok látogatásáért.