Családháló

Kezdőoldal Színek Ferenc pápa hatása a vatikáni divatra

Ferenc pápa hatása a vatikáni divatra

Se arany, se bársony, se királyi szőrmék. Ferenc pápa leegyszerűsített pápai ruhatára, amely általában praktikus fekete cipőből és fehér reverendából áll, tökéletesen illeszkedik felhívásához, melyben egyszerűségre szólította fel a papságot.

Írta: Szaurella,

Se arany, se bársony, se királyi szőrmék. Ferenc pápa leegyszerűsített pápai ruhatára, amely általában praktikus fekete cipőből és fehér reverendából áll, tökéletesen illeszkedik felhívásához, melyben egyszerűségre és alázatra szólította fel a papságot – írja az AP hírügynökség.


A szombati ünnepi ceremónia azonban, melynek során a Szentatya 19 új bíboros fejére helyezte a vörös selyem birétumot, sokakat kíváncsivá tett: vajon mibe fognak öltözni az új bíborosok, akik közül többen a világ legszegényebb országaiból származnak? Hagyományosan tetőtől talpig – a selyem pileólustól a zokniig – skarlátvörösbe szokás öltözni ilyen alkalmakkor, hozzá a fehér, csipkés, hímzett karinggel, amelyet rávesznek a vörös reverendára a mozetta névre hallgató vállgallérral együtt.

Minden azon múik, hogyan értelmezik újra a bíborosok a hagyományos viseletet – mondja Raniero Mancinelli, aki az 1960-as évek eleje óta öltözteti a bíborosokat, sőt, a pápákat is, a Vatikán közelében lévő aprócska boltjából. Vajon ezúttal a vörös selyem vállgallért választják? Vagy Jorge Mario Bergoglio bíborost követik, aki egy egyházi legenda szerint a 2001-es konzisztóriumon egy átalakított reverendát viselt, melyet elődjétől örökölt?

„A bíborosok és papok sokkal visszafogottabbak, sokkal kevesebbet költenek ruházkodásra – mondta Mancinelli úr az Associated Press hírügynökségnek –, az aranyozott mitrák csak a kirakatot díszítik. Ez Ferenc pápa hatása. Meg akarják mutatni, hogy ők is ugyanazon az oldalon állnak.”

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Gyógyító bocsok: kis orvosok a nagy félelem leküzdéséért

Nagy baj történt az oviban: egy mackó súlyosan megbetegedett. Annyira, hogy ki kell venni a vakbelét. Szerencsére szakértő és segítő...

Close