Ferenc pápa hatása a vatikáni divatra

Se arany, se bársony, se királyi szőrmék. Ferenc pápa leegyszerűsített pápai ruhatára, amely általában praktikus fekete cipőből és fehér reverendából áll, tökéletesen illeszkedik felhívásához, melyben egyszerűségre szólította fel a papságot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 26. Szaurella

Se arany, se bársony, se királyi szőrmék. Ferenc pápa leegyszerűsített pápai ruhatára, amely általában praktikus fekete cipőből és fehér reverendából áll, tökéletesen illeszkedik felhívásához, melyben egyszerűségre és alázatra szólította fel a papságot – írja az AP hírügynökség.


A szombati ünnepi ceremónia azonban, melynek során a Szentatya 19 új bíboros fejére helyezte a vörös selyem birétumot, sokakat kíváncsivá tett: vajon mibe fognak öltözni az új bíborosok, akik közül többen a világ legszegényebb országaiból származnak? Hagyományosan tetőtől talpig – a selyem pileólustól a zokniig – skarlátvörösbe szokás öltözni ilyen alkalmakkor, hozzá a fehér, csipkés, hímzett karinggel, amelyet rávesznek a vörös reverendára a mozetta névre hallgató vállgallérral együtt.

Minden azon múik, hogyan értelmezik újra a bíborosok a hagyományos viseletet – mondja Raniero Mancinelli, aki az 1960-as évek eleje óta öltözteti a bíborosokat, sőt, a pápákat is, a Vatikán közelében lévő aprócska boltjából. Vajon ezúttal a vörös selyem vállgallért választják? Vagy Jorge Mario Bergoglio bíborost követik, aki egy egyházi legenda szerint a 2001-es konzisztóriumon egy átalakított reverendát viselt, melyet elődjétől örökölt?

„A bíborosok és papok sokkal visszafogottabbak, sokkal kevesebbet költenek ruházkodásra – mondta Mancinelli úr az Associated Press hírügynökségnek –, az aranyozott mitrák csak a kirakatot díszítik. Ez Ferenc pápa hatása. Meg akarják mutatni, hogy ők is ugyanazon az oldalon állnak.”