Filmünnep, nyitott műtermek délutánja és Krúdy vár rátok a hétvégén

Tudjátok hova mentek a hétvégén? Mi igen, de ha netán bizonytalanok lennétek, akkor segítünk. Íme a hétvégi programajánló.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 17. Csontos Dóra

Tudjátok hova mentek a hétvégén? Mi igen, de ha netán bizonytalanok lennétek, akkor segítünk. Íme a hétvégi programajánló.


Filmünnep a mozikban

Minden moziőrültet akciós jegyekkel várnak egész hétvégén a Cinema City mozikban. A film ünnepén programokban sem lesz hiány, a pihenni vágyókat sztárjegyszedők várják és, akinek kedve van még közös elemezgetésbe is beszállhat.

A jegyárak egész hétvégén mindenkinek: a 2D-s mozifilm: 750 forint, a 3D-s film 930 forint.

Múzeumok őszi fesztivál

Padlástúrára, kódfejtő játékra és a papírrestaurátor szakma rejtelmeivel való ismerkedésre invitálja az érdeklődőket a gödöllői királyi kastély szombaton a Múzeumok őszi fesztiválja országos rendezvénysorozat keretében. Délelőttől kezdve hat különböző időpontban, tizenkét fős csoportokban lehet majd felmenni a kastély padlására, a nemrég felújított lovarda és a hozzá tartozó épületrészek fölé. A 10 éven felülieknek meghirdetett különleges túrán az épület műszaki szakembere egyebek mellett megmutatja azt, hogyan férnek meg egymás mellett a régi padlás ácsolatai és a modern gépészeti berendezések, eszközök. Este, a kastély zárása után a 16 év felettiek kódfejtős, izgalmas játékon vehetnek részt. A háromfős csapatoknak a múzeum tereiben időre kell megoldaniuk néhány logikai feladatot, hogy eljuthassanak a “rejtélyig”.

Részletek itt.

Krúdy napok

A Krúdy Napokon megemlékezésekkel, kulturális és szórakoztató programokkal idézik meg Krúdy korát a nyírségi nagyvárosban. Szombaton délelőtt a városháza előtti szabadtéri színpadon lesz kulturális program. Kovács Ferenc polgármester köszöntője után a Móricz Zsigmond Színház művészeinek Szindbád Fogadó című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. Lovas fogaton érkező, Krúdy regényeiben és novelláiban szereplő hősök, cigányzenészek, könnyűvérű táncos lányok, mindent tudó pincérek és mélabús úrfik idézik meg az író korát. Hallható lesz egy összeállítás a korszak népszerű dalaiból is, továbbá két előadás elhangzik az író tevékenységéről. A regényekből, novellákból nonstop felolvasást tartanak, majd omnibuszos irodalmi túrára invitálják a résztvevőket.

Az alkalmi, a Vén borívóhoz elnevezésű csárdában Krúdy korabeli ételeket, italokat szolgálnak fel, és cigánymuzsikával, valamint kvízjátékkal fűszerezik a hangulatot. Zenés programok és koncertek is várják még az érdeklődőket a Krúdy Napok befejező, szombati programjában Nyíregyházán.

Nyitott Műtermek Délutánja

Vezetett séták, alkotók és nyitott műtermek várják az érdeklődőket a hétvégén Budapesten a Nyitott Műtermek Délutánja elnevezésű programsorozaton. A látogatók 12 helyszínen csaknem 40 alkotóval találkozhatnak, bepillanthatnak a kulisszák mögé és megismerhetik azt a közeget, ahol a művek születnek. A kötetlen programokon az alkotók megmutatják éppen készülő alkotásaikat, történeteket mesélnek, megosztják gondolataikat a művészetről, s beavatnak munkamódszerükbe is.

Szombat délután három műteremház várja a látogatókat. Az Art Quarter Budapest multikulturális központban festők, szobrászok és performerek dolgoznak, mások mellett Borsos Lőrinc, Christa Bartesch, Halász Péter Tamás és Douglas Stichbury. A Center of Contemporary Art Budapest – amely művészetszervező tevékenységnek is helyet ad – alkotói közé tartozik Bárdosi Katinka és Németh Marcell. Az egyik legfrissebb budapesti művészeti műhely, a LAOS egyelőre csak festőknek kínál inspiratív közeget, itt alkot Ezer Ákos és Gantner Dániel is. A műteremház nyitó kiállítása – a Magyar Képzőművészeti Egyetem friss diplomásainak munkáiból rendezett csoportos tárlat – szombat este lesz.

Leányvásár Pécsváradon

Egész hétvégén hagyományőrző fellépők produkciói mellett számos más kulturális és szórakoztató program várja a Pécsváradra érkezőket. Természetesen a gyermekekre is gondoltak a szervezők, – nekik szól október 17-én (szombaton) a Fabula Bábszínház „Vuk” című bábelőadása, emellett mindkét napon a Bendegúz Játékzug is várja a kicsiket és nagyokat.

Részletes programért ide kattintsatok

Kiállítások a Vártkert Bazárban

Az ország egyik legsokoldalúbb kortárs vizuális művészeti fesztiváljának számító Art Moments rendezvényeinek, valamint a Nemzeti Táncszínház produkcióinak ad otthont október második felében a Várkert Bazár. Október 15. és 31. között arab tematikájú kiállításokat láthat a közönség a Várkertben. Az Art Around Us – Kuwait elnevezésű kiállítás öt kiváló kuvaiti fotóművész a mindennapi élet művészi szépségű pillanatait megörökítő alkotásait vonultatja fel.
A Várkert Bazárban rendezett programok zárásaként október 17-én, az Urban tactics elnevezésű rendezvényen az érdeklődők valós időben láthatják a művészet születését: európai és magyar alkotók élő street art festést mutatnak be – ezzel a performansszal nyílik meg az Art Moments street art galériája.

„Nemszeretem” állatsimogató a Mórában

Izgalmas programokkal készülnek az idei Múzeumok Őszi Éjszakájára Szegeden. A Móra Ferenc Múzeumban „nemszeretem” állatsimogatóval és új arany látványtárral, a Fekete házban pedig korhű ruhás fotózkodással várják az érdeklődőket október 17-én, szombaton 18 és 23 óra között.

A Móra Ferenc Múzeumban az Afrika-kiállítás kapcsán „nemszeretem állatsimogató” nyílik: a Vadaspark munkatársai olyan állatokat mutatnak majd be (például kígyót, csótányt), melyek kevésbé kedveltek a közönség körében. E mellett afrikai hangszerbemutatót, hajfonatversenyt és indiai táncelőadást is tartanak, továbbá ezen az estén nyílik meg a múzeum aranykincseit bemutató új látványtár.

A Fekete házban a Karinthy-tárlat mellett az enteriőr-kiállítás is várja az érdeklődőket: mindazok, akik korhű ruhában érkeznek, ingyen léphetnek be a kiállítóhelyre, valamint fotózkodhatnak a tárlat régi polgári bútorai között. Azok között, akik feltöltik fotóikat a múzeum Facebook oldalára, éves múzeumi bérletet sorsolnak ki. A múzeumi éj harmadik helyszínén, a Kass Galériában pedig tárlatvezetéssel és zenével várják az érdeklődőket október 17-én 18 és 23 óra között.

Részletes programlistért látogass el a Móra Ferenc Múzeum honlapjára.

Kolbászfeszt Budapesten

Szombaton már kielnckor nyitja kapuit a budapesti kolbászfesztivál, ahol kicsiket és nagyokat színes programokkal várnak egész hétévgén. A gyerekek örömére lesz: népi játszótér, ugráló vár, arcfestés, íjászat, jurta, kézműves foglalkoztatók, furulya oktatás, állat simogató, kovácsműhely, vasútmodell és terepasztal kiállítás, mesés és zenés színpadi programok, táncház, kukorica morzsoló, daláló és hagyományőrző termelő eszköz interaktív kiállítás. Természetesen a felnőttek sem maradhatnak ki a mókából, ők megtekinthetik az: oldtimer autó és motor kiállítást, a veterán traktor és stabil motor bemutatókat, a gőzmozdony és vasúti kocsi kiállítást, a fordítókorongozást, és a tájház múzeum és folklór zenei programok kínálatát.

Újdonság a Szegedi Hagyományőrzők mozsárágyú és a középkori harci eszköz bemutatója. Szombaton és vasárnap minden felnőtt jegyhez jár egy borkóstolás a „borterasz” területén. Szerencsére a nagykorúak bátran fogyaszthatnak, ugyanis az ingyenes „kolbászfesztivál busz” folyamatosan szállítja a látogatókat a Nyugati-Pályaudvar és a Vasúttörténeti Park között, a rendezvény nyitvatartása alatt.

Részetes program és jegy információ itt.