Fotó a száját tapogató magzatról

Kezével saját arcát „tapogatva” a magzat már az anyaméhben ismerkedik az érintéssel - derül ki egy brit kutatásból. A szakemberek szerint a magzati kézmozgás vizsgálatából arra is következtetni lehet, hogy megfelelően fejlődik-e a születendő baba idegrendszere.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 09. Gyarmati Orsolya

Kezével saját arcát „tapogatva” a magzat már az anyaméhben ismerkedik az érintéssel – derül ki egy brit kutatásból. A szakemberek szerint a magzati kézmozgás vizsgálatából arra is következtetni lehet, hogy megfelelően fejlődik-e a születendő baba idegrendszere.


A Durhami és Lancasteri Egyetem szakemberei legújabb kutatásukban megállapították, hogy a magzat már az anyaméhben tanulja az érintést, amikor saját kezével arcát tapogatja. Míg azonban a terhesség korábbi szakaszában a magzat többnyire a fej kevésbé érzékeny, felső és oldalsó részéhez érinti kezeit, addig később már érzékenyebb területeket, például a száj környékét igyekszik megcélozni – írja a Developmental Psychobiology szakfolyóirat.

A kutatáshoz a szakemberek 15 egészséges magzatról a terhesség 24. és 36. hete között havonta 4D-s ultrahangfelvételeket (összesen 60 darabot) készítettek. Megfigyelték, hogy a terhesség korábbi szakaszában a magzatok saját kezükkel gyakran arcuk felső- és oldalsó részét érintik, míg az idő múlásával ez áttevődött a száj környékére. Ráadásul a 36. héten a magzatok többsége kinyitotta a száját, mielőtt kezével megérintette volna ezt a területet, ami arra utal, hogy a babák nem véletlenszerűen reagáltak az érintésre, hanem készültek, számítottak rá – mondta el a kutatás vezetője.