Gumicsizma, esőköpeny – Veszélyes lehet-e a kirándulás esős időben?

Beköszöntött a nyirkos, esős őszi idő. A legtöbben azonban esős időben sem szívesen mondunk le a hétvégi kirándulásokról, szüreti rendezvényekről. Elég egy gumicsizma, egy esőköpeny és már útra is kelhet a család apraja-nagyja a tervezett programokra. De vajon veszélytelen-e ezek viselése?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kirándulás
2013. november 06. bencze.aron

Beköszöntött a nyirkos, esős őszi idő. A legtöbben azonban esős időben sem szívesen mondunk le a hétvégi kirándulásokról, szüreti rendezvényekről. Elég egy gumicsizma, egy esőköpeny és már útra is kelhet a család apraja-nagyja a tervezett programokra. De vajon veszélytelen-e ezek viselése?


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ezúttal kisgyermekek számára készült, PVC anyagú gumicsizmák és esőköpenyek lágyítószer-tartalmának vizsgálatát  végezte el.

Az Unióban 3-féle lágyítószer (DEHP, DBP, BBP) alkalmazása tiltott gyermekjátékokban, illetve gyermekápolási cikkekben  és további 3-féle lágyítószer (DINP, DIDP, DNOP) felhasználása tilos gyermek által szájba vehető játékok és gyermekápolási cikkeknél. Ezeket a lágyítószereket csak szennyezettség formájában tartalmazhatják a felsorolt termékek.

Az Uniós jogszabály szerint gyermekápolási cikknek számít minden olyan termék, amelynek a rendeltetése az alvás, az ellazulás megkönnyítése, a higiénia, a gyermek táplálásának vagy a gyermek szoptatásának megkönnyítése. Ugyanakkor léteznek termékek, amelyek szigorúan vett értelemben nem tartoznak a gyermekápolási cikkek körébe, ugyanakkor a gyermek nagy gyakorisággal, akár huzamosabb ideig is érintkezik a termékkel, és a termék anyagából adódóan potenciálisan tartalmazhatnak lágyítószert. Ilyen használati cikk például az esőköpeny, vagy gumicsizma.

A Laboratórium által megvizsgált, összesen 8 db gumicsizma, illetve esőköpeny közül 6 termék tartalmazott ivarrendszert károsító hatású DEHP lágyítószert igen nagy mennyiségben; esőköpenyek esetén a gyermekápolási cikkekre vonatkozó határérték akár több százszoros mennyiségében volt mérhető a reprotoxikus hatású DEHP lágyítószer, míg a gumicsizmáknál még ennél is magasabb lágyítószer-tartalom mennyiség volt mérhető a termékekből.

Kétségkívül megfontolásra okot adó tényező, hogy míg játékok és gyermekápolási cikkek esetén az uniós jogszabály szerint már 0,1 m/m %-os mennyiségű lágyítószer-tartalom esetén sem forgalmazható a termék, addig bizonyos gyermekeknek szánt termékek, illetve öltözködési cikkek (pl. gumicsizma, esőköpeny) – amelyek akár csak a rendeltetésszerű használatból adódó felvételnél és lehúzásnál is közvetlenül érintkeznek a gyermek bőrével –, közel 50%-os mennyiségben is tartalmazhatják ezen káros anyagokat.

Az uniós szabályozás módosítására – a szabályozott termékkörök kibővítésével kapcsolatosan – már születtek javaslatok a korábbi években a tagállamok részéről (pl. Dánia), amely kezdeményezéseket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság is támogatni tudná, de ezidáig konkrét szabályozási-módosítás nem lépett életbe.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság felhívja a figyelmet, hogy lehetőség szerint kerüljük a PVC alapanyagból készült használati cikkek vásárlását gyermekeink számára, ugyanis ezen termékek nagyobb eséllyel tartalmazhatnak egészségkárosító hatású lágyítószereket.

 Az NFH által végzett további vizsgálatok eredményei az alábbi linken érhetőek el: