Gyász – elhunyt a rákbeteg fiú, aki jótékony célra gyűjtött milliókat

Meghalt Stephen Sutton, a rákbeteg brit fiú, aki internetes kampányában rekordösszeget, ötmillió fontot (1,8 milliárd forint) gyűjtött rákkutatásra - jelentette be szerdán a család.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 14. Paulik András

Meghalt Stephen Sutton, a rákbeteg brit fiú, aki internetes kampányában rekordösszeget, ötmillió fontot (1,8 milliárd forint) gyűjtött rákkutatásra – jelentette be szerdán a család.


A 19 éves fiút álmában érte a halál szerda reggel – írta édesanyja, Jane a Facebookon. Suttonnál négy évvel ezelőtt állapították meg a bélrákot. Halála előtt a fiatalkori rákot kutató Teenage Cancer Trust jótékonysági szervezet számára gyűjtött adományokat, kampányához számos híresség és politikus – köztük David Cameron brit miniszterelnök – támogatását is megnyerte.

Jane Sutton ezt írta szerdán fia 900 ezer Facebook-követőjének: “Szívem tele büszkeséggel, miközben megszakad a fájdalomtól. Bátor, önzetlen fiam békés álmából sosem ébred fel többé”.

Amikor Stephen Suttonnak két évvel ezelőtt megmondták, hogy betegsége gyógyíthatatlan, elhatározta, hogy összegyűjt 10 ezer fontot (3,7 millió forint). Azonban több mint 100 ezer fontnyi (37 millió forint) adomány érkezett be, így Sutton egymillió fontra (370 millió forint) emelte a célt, miután utolsó, búcsút intő üzenete megjelent a közösségi médiában, mellette egy fotó, mely a kórházi ágyán fekve ábrázolta.

“Ez az utolsó hajrá, amit küldök. Eddig jól gyűjtöttem, és még most is, de azt hiszem, ez a cél sajnos túl távoli már nekem” – írta az oldalra.

A közösségi médiában sebesen terjedt a bejegyzés, és olyan hírességek álltak a fiú mellé, mint Stephen Fry brit komikus és Simon Cowell, az X-Faktor kitalálója.

David Cameron ezt írta a Twitteren: “Mélységes szomorúsággal tölt el Stephen Sutton halála. Lelkesedése, bátorsága és jótékony célú adománygyűjtése óriási inspirációt jelentett”.

Május elején a fiút kiengedték a kórházból, mert állapota javult, de a család kedden romlásról számolt be, Sutton alig kapott levegőt.

Az összegyűjtött adományokról egy alkalommal ezt mondta a BBC-nek: “Nem az elismerésért teszem, amit teszek. Szeretem a jó kommenteket, de azért gyűjtöm az adományokat, mert arra jöttem rá, hogy legjobban úgy segítek magamon, ha másokon segítek”.