György herceg első hivatalos fotói történelmet írnak

Anglia három trónörököse 120 éve nem szerepelt együtt hivatalos portrén. György herceg ezzel is történelmet írt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anglia
2013. október 27. bencze.aron

Anglia három trónörököse 120 éve nem szerepelt együtt hivatalos portrén. György herceg ezzel is történelmet írt.


Közzétették az első hivatalos fotókat György hercegről, az Egyesült Királyság most három hónapos majdani uralkodójáról.

A július 22-én született kisfiú – Vilmos herceg és Katalin hercegnő elsőszülöttje, II. Erzsébet királynő dédunokája – máris történelmet írt az udvar által péntek hajnalban kiadott, a gyermek szerdai keresztelője után készült képekkel. Csaknem 120 éve – vagyis Viktória királynő uralkodása óta – most először fordul elő ismét, hogy az uralkodó és a brit trón három várományosa ugyanazon a hivatalos portrén szerepel. A fotókon ugyanis együtt látható a 87 esztendős II. Erzsébet királynő, az uralkodó legidősebb fia, Károly trónörökös, valamint Vilmos herceg – Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia – és György herceg.

Legutóbb 1894-ben, a későbbi VIII. Eduárd keresztelőjén készült hasonló családi fotó: az a kép az agg Viktória királynőt, a kis Eduárd herceget, valamint Eduárd apját és nagyapját, a későbbi V. Györgyöt és VII. Eduárdot ábrázolja együtt.

A pénteken közzétett négy hivatalos fotó különböző összeállításokban mutatja be György herceget és családtagjait. A regnáló és a három jövőbeni brit uralkodó három képen szerepel együtt; az egyik portré csak Vilmost és hitvesét, Katalin hercegnét, valamint gyermeküket ábrázolja.

A legnépesebb fotón 12 személy látható: a királynőn, a boldog szülőkön és György hercegen kívül ezen a képen jelen van Fülöp edinburghi herceg, az uralkodó 92 esztendős férje, Károly trónörökös második felesége, Kamilla cornwalli hercegné, Harry herceg, Vilmos öccse, valamint Katalin hercegnő szülei és két testvére, Pippa és James is. A fotók a Clarence House-ban, Károly trónörökös londoni rezidenciáján készültek, nem sokkal a közeli St. James-palota kápolnájában, szűk családi és baráti körben lezajlott keresztelési ceremónia után.

A gyermek abban a hagyományos szabású, gazdagon csipkézett ruhában látható, amelyet a keresztelőn is viselt.

A képeket Jason Bell, a Vogue és a Vanity Fair magazinnak is rendszeresen dolgozó, jó nevű brit fotós készítette. Bellt bennfentes udvari források szerint Katalin hercegné szemelte ki, miután meglátta munkáit a védnöksége alatt álló londoni Nemzeti Portrégalériában.

Jason Bell a megtisztelő feladatot így elhalászta Mario Testino, a korábban esélyesnek tartott, perui születésű híres fotográfus elől. Testino régóta élvezi a brit királyi család bizalmát; ő alkotta meg Vilmos és Katalin első hivatalos eljegyzési portrésorozatát, és annak idején Diana hercegnőről, Vilmos édesanyjáról is számos világhírűvé vált képet készített.

A híres portré itt látható.